Cota de benzină acordată posturilor de Poliţie discutată la ATOP

• publicat la: 30 septembrie 2013
Cota de benzină acordată posturilor de Poliţie discutată la ATOP

Vineri, 27 septembrie 2013, ora 12:00 a avut loc la Carei şedinţa ordinară aferentă lunii septembrie a Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Satu Mare(ATOP).

Au fost prezenţi la şedinţă membrii ATOP, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare Adrian Ştef, şefii posturilor de poliţie, şefii secţiilor de poliţie din Carei şi Petreşti, reprezentanţii Jandarmeriei Carei, primarii, şi alţii.

Ordinea de zi a şedinţei a cuprins: 1. Puncte de vedere ale reprezentanţilor invitaţi cu privire la relaţiile de colaborare între primărie, poliţie şi comunitate (municipiul Carei şi comunele Berveni, Cămin, Căpleni, Căuaş, Foieni, Moftin, Urziceni, Petreşti, Andrid, Ciumeşti, Pişcolt, Sanislău, Tiream), 2. Raportul lunar al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Satu Mare cu privire la rezultatele obţinute în aplicarea măsurilor stabilite în vederea asigurării ordinii şi siguranţei civice în zona instituţiilor de învăţământ, 3. Cerşetoria, flagel al societăţii, 4. Adoptarea, de către membrii ATOP în plen, a materialului „Informarea asupra eficienţei serviciului poliţienesc şi a nivelului de asigurare a securităţii şi siguranţei civice a comunităţii prin prisma încadrării în limitele indicatorilor minimali de performanţă pe semestrul I al anului 2013, 5. Diverse.

Prima problemă ridicată la şedinţă a fost situaţia combustibilului dat de primărie posturilor de poliţie fără o bază legală. În urma unor controale primarii riscă imputarea contravalorii combustibilului. Această săptămână va avea loc o şedinţă la care vor participa repretentanţii Instituţiei Prefecturii, ai Consiliului Judeţean Satu Mare, ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie, ai Curţii de Conturi pentru a găsi şi soluţia legală ca primarii să acorde cota de benzină posturilor de poliţie.

O altă problemă discutată a fost numărul mare de furturi în toate localităţile judeţului, în special pe timp de noapte. Pentru aceasta s-a recomandat o mai mare atenţie atât din partea politiştilor cât şi a cetăţenilor pentru a urmări potenţiali infractori, pentru ai descuraja să mai comită infracţiunii.

La punctul doi a fost prezentată o informare a „Planului Teritorial Comun de Acţiune – Cadru pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delicvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitare pe raza judeţului Satu Mare” care va asigura îmbunătăţirea cooperării inter-instituţională la nivel judeţean şi local în acest domeniu încheiat între Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Satu Mare, în colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Satu Mare şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare.

Pentru asigurarea obiectivelor propuse în Planul Teritorial Comun de Acţiune au fost derulate mai multe activităţi premergătoare începerii anului şcolar preuniversitar, după cum urmează: au fost desemnaţi poliţişti pentru fiecare unitate de învăţământ preuniversitar, responsabili de prevenirea şi combaterea fenomenului antisocial specific acestui domeniu; poliţiştii de proximitate au contactat conducerile unităţilor de învăţământ, stabilind modul de cooperare, procedeele de anunţare a evenimentelor, persoanele responsabile din cadrul şcolii, precum şi a modului de acţiune în cazul în care, în incinta sau în vecinătatea şcolii sunt comise fapte antisociale, de natură a perturba desfăşurarea normală a procesului didactic, materializate în procese verbale; poliţiştii din cadrul sistemelor de pază au acordat consiliere conducerilor unităţilor şcolare privind asigurarea protecţiei electronice şi mecanice a căilor de acces în aceste instituţii, precum şi în spaţiile în care se deţin valori importante. Cu această ocazie, s-a recomandat instalarea sistemelor de alarmare, a celor de supraveghere video, eventual de control acces, precum şi montarea de sisteme mecano-fizicecorespunzătoare, acolo unde nu există; s-au reactualizat afişele ce conţin numărul de telefon pentru apeluri de urgenţă „112” şi informaţii privind folosirea acestuia, numărul de telefon al subunităţilor de poliţie, poliţistului de proximitate şi al postului de poliţie comunal, care vor fi folosite la nevoie; au fost verificate unităţile comerciale amplasate în zona unităţilor de învăţământ cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor, pentru asigurarea măsurilor condiţiilor de dezvoltare fizică şi morală a elevilor şi studenţilor.

Privind cerşetoria dintr-o informare a Inspectoratului de Poliţie al Judetului Satu Mare aflăm faptul că a fost aplicate un număr de 814 contravenţii pentru apelare, în mod repetat, la mila publicului, de către o persoană aptă de muncă, sau determinarea unei persoane la săvârşirea unor astfel de fapt. Recomandarea Inspectoratului de Poliţie este o informare cât mai bună a populaţiei prin care să se conştientizeze că aceiaşi bani daţi unei singure persoane pot ajunge în contul unui serviciu public sau privat de asitenţă socială care să rezolve problema pe timp îndelungat şi nu pe moment.

Punctul patru a prevăzut o informare asupra eficienţei serviciului poliţienesc şi a nivelului de asigurare a securităţii şi siguranţei civice a comunităţii prin prisma încadrării în limitele indicatorilor minimali de performanţă pe semestrul I al anului 2013 în funcţie de următorii indicatori: menţinerea la un nivel scăzut a criminalităţii stradale sesizate; creşterea numărului de infracţiuni constatate în domeniul fraudelor vamale; creşterea numărului de infracţiuni constatate în domeniul evaziunii fiscale; menţinerea la un nivel scăzut a infracţiunilor de furt din locuinţele sesizate şi sporirea fermităţii faţă de participanţii la trafic care încalcă legislaţia rutieră.

comentarii

de cetatean la 1 octombrie 2013 - 15:53

Da cu bicicleta nu au voie?

Lasati un comentariu