România conduce in topul producătorilor europeni de floarea-soarelui

• publicat la: 28 septembrie 2013
România conduce in topul producătorilor europeni de floarea-soarelui

Producătorii agricoli locali au reuşit să strângă în această toamnă 1,9 milioane de tone de floarea-soarelui, în creştere cu 60% faţă de sezonul anterior, cantitatea fiind cea mai mare dintre toate economiile din Uniunea Europeană.

România ocupă pentru prima dată poziţia de lider european la producţia de floarea-soarelui, iar recolta actuală este şi cea mai mare din istorie.

Ca urmare a cantităţilor mari din piaţă, preţurile s-au redus cu 40%, dar chiar şi aşa seminţele de floarea-soarelui reuşesc să aducă în economie aproximativ 500 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF. În perioada decembrie 2008 – septembrie 2013 preţul unei sticle de ulei Floriol de un litru s-a scumpit cu 7% la 6,7 lei, potrivit unei analize a ZF.

Avansul recoltei totale a venit pe linia unei productivităţi mai mari. Astfel, dacă sezonul trecut fermierii au strâns în medie 1,3 tone/hectar ca urmare a secetei, în această toamnă rezultatele sunt cu 62% mai mari.

Recolta-record de floarea-soarelui are impact direct asupra afacerilor procesatorilor din industria uleiurilor vegetal având în vedere că materia primă reprezintă un element de cost cu o greutate de 60-70% în total.

sursa zf.ro

Lasati un comentariu