Admiterea la liceu s-ar putea face numai prin concurs. La ce materii ar urma să se dea examen

• publicat la: 17 October 2013
Admiterea la liceu s-ar putea face numai prin concurs. La ce materii ar urma să se dea examen

Deputatul PNL Ioan Cupsa a anuntat, miercuri, ca a depus la Parlament o propunere legislativa de modificare a Legii Educatiei care prevede ca admiterea in licee si scoli profesionale sa se desfasoare doar prin concurs, eliminandu-se astfel media ponderata din procesul de admitere.

Cupsa a precizat ca propunerea legislativa este semnata, in calitate de co-initiatori, de 30 de parlamentari PNL, aceasta avand si girul Comisiei nationale de Educatie a PNL.

El a mentionat ca a avut discutii si cu parlamentari PSD, care au agreat ideea ca admiterea in scoli si licee sa se desfasoare in baza unui concurs national, si a subliniat ca propunerea legislativa este in acord si cu pozitiile publice asumate de catre ministrul Educatiei, Remus Pricopie.

Propunerea legislativa modifica si completeaza articolului 76 din Legea Educatiei nationale si prevede ca admiterea elevilor in invatamantul liceal sau scoala profesionala se face prin “Concurs National de Admitere”, care se desfasoara pe baza unei metodologii elaborate de catre ministerul Educatiei.

Potrivit propunerii legislative,Concursul National de Admitere in liceu sau scoala profesionala va consta in urmatoarele probe: Limba si literatura romana – scris; Limba si literatura materna – scris, proba sustinuta de catre candidatii care se inscriu la Concursul National de Admitere pentru clase cu limbi de predare ale minoritatilor nationale; Matematica – scris; probe de aptitudini specifice pentru liceele vocationale si anumite scoli profesionale, stabilite in metodologia elaborata de catre Ministerul Educatiei Nationale -aceste probe se sustin inaintea Concursului National de Admitere, iar notele obtinute se vor lua in calcul la stabilirea mediei de admitere.

Propunerea legislativa prevede, totodata, ca repartizarea elevilor in licee si scoli profesionale se face in ordinea descrescatoare a mediei de admitere obtinuta la Concursul National de Admitere si in acord cu optiunile exprimate de catre elevi.

Cupsa a precizat ca in acest moment admiterea la liceu si scoli profesionale se face in baza mediei ponderate, calculata intre media notelor obtinute in clasele 5-8 si media notei de la examenul national.

El a spus ca propune eliminarea din procesul de admitere a mediei notelor obtinute in clasele 5-8 pentru ca aceste note au un caracter particular, subiectiv, fiind influentate de standardele diferite aplicate de profesori.

El a aratat ca prin aliminarea mediei notelor obtinute in anii de gimnaziu se va elimina presiunea sociala la care sunt supusi acum profesorii.

Cupsa a mai spus ca, in situatia in care aceasta propunere legislativa va fi adoptata, ea nu se va putea aplica decat elevilor care vor absolvi gimnaziul in 2015, respectiv clasei a 8-a din anul scolar 2014, din cauza existentei unei restrictie legislative.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu