S-a ridicat cortina la SPOT,Festivalul Internaţional de Teatru pentru Studenţi

• publicat la: 18 noiembrie 2013
S-a ridicat cortina la SPOT,Festivalul Internaţional de Teatru pentru Studenţi

Acum șapte ani debuta timid o manifestare a teatrului studențesc cu un generic semnificativ pentru scenă, SPOT.

Nimeni nu bănuia în acele vremuri la ce anvergură va ajunge acum după șapte ani. Poate numai cel care l-a creat din entuziasmul tinereții combinat cu dragostea pentru teatru insuflată de mama sa, prof. Ioana Câcu, memoriei căreia îi este dedicată ediția 2013 a Festivalului de teatru  studențesc SPOT.

La fel ca Făt Frumos din poveste, SPOTUL a crescut într-un an cât alții-n șapte, iar acum a adus în Carei trupe prestigioase de teatru din Londra, Serbia, Elveția,Ungaria, alături de facultățile specializate din România, așa cum remarca artizanul său, Paul Sarvadi, la deschiderea oficială a ediției din acest an:

Timp de o săptămână Careiul va avea o calitate a vieții mult superioară. Va afla cât de important este teatrul, cât de frumos este el. În contextul unui teatru în renovare ediția din acest an are o importanță istorică. Vor putea fi urmărite 21 de producții ale unor actori și regizori aflați în cea mai importantă perioadă a vieții lor.Este, de asemenea, șansa unor tineri careieni de a se afirma, precum Roland Dobranszky, realizatorul a 16 imagini ale Careiului în ipostaze nemaivăzute,materializate în vederi ce vor putea fi achiziționate de spectatorii SPOT-ului, sau Laura Seucan, absolventă a  Facultății de Artă și Design Cluj-Napoca, a cărei expoziție de fotografii va fi vernisată sâmbătă, în penultima zi a festivalului.

Faptul că prestigioasa Academie de teatru Athanor revine la Carei demonstrează că SPOTUL este important.Tot în această perioadă aniversăm 25 de ani de teatru amator în Carei. Vor fi șapte zile de teatru făcut și simțit în toate modurile posibile: de amatori, teatru făcut în locuri părăsite, școli prestigioase de teatru. La toate acestea se adaugă atelierele dedicate copiilor din Carei, studenților actori și regizori participanți la festival, produsul cărora va putea fi urmărit în spectacolul de duminică de la ora 17.”

Paul Sarvadi și-a încheiat discursul vizibil emoționat: „Aș vrea să dedic această ediție mamei mele, care din păcate anul acesta nu mai este printre noi.”

Cei prezenţi au aflat apoi că datorită unei situaţii medicale de ultim moment,actorul Mircea Diaconu şi-a amânat sosirea pentru ziua de miercuri.

Prezent la deschiderea oficială, primarul Kovacs Eugen a transmis felicitări participanților, adăugând:

SPOT-ul este un festival pentru tinerii artiști. Eu sunt inginer, dar deşi  fac politică eu nu joc  teatru . Careiul este un oraș mic, dar careienii iubesc arta, cultura. Participarea redusă nu înseamnă decât că scoți greu oamenii din casă.”

Marcela Papici, viceprimar al municipiului Satu Mare, prezentă alături de o delegaţie sătmăreană, și-a manifestat admirația pentru manifestarea teatrală careieană spunând celor prezenți,atât în limba română cât şi engleză: „Într-o lume în care toți aleargă după bunăstare materială, este extraordinar să vezi oameni muncind pentru spiritualitate, pentru cultură.”

Alături de careienii veniți să participe la deschiderea oficială a Festivalului Internațional de teatru studențesc SPOT au fost și membrii liberali ai Consiliul Local Carei.

Un mic protocol a încheiat momentul festiv al deschiderii Festivalului de teatru SPOT.

echipa Teatrului  Csiky Gergely, Kaposvar

Seara a continuat cu două spectacole de teatru și un concert ce au dat startul programului dens al manifestării teatrale studențești ce face din micuța noastră urbe un pol important al mișcării teatrale pentru studenții români și nu numai.

Însemnările unui nebun de N.V. Gogol ,Departamentul de Artă Craiova–

La fel ca la ultimele două ediţii,locurile din sală au fost insuficiente pentru cei care au dorit să asiste la piesele de teatru.

SPOT 7 este un eveniment finanţat de Consiliul Local Carei, Consiliul Judeţean Satu Mare, Camera de Comerţ Româno-Germană Satu Mare, Continental Contitech Fluid Automotive România Carei, SC ABRA-COM SRL Carei,Joy Beach, POLIPOL, Ardealul S.A., Agrotex, L`Art Hotel, Union Glass, CBA, ZETEA,SC Păuşan SRL, cu sprijinul Direcţiei de Cultură şi Sport Carei, a Centrului Cultural Carei şi a Asociaţiei Platan Egyesulet.

Nicoleta Latis

Programul zilei de  MARŢI 19 NOIEMBRIE

ora 19.00

111 de Tomasz Man

Teatrul Csiky Gergely Kaposvar HU

Sala de sport a Colegiului Tehnic Iuliu Maniu

ora 20.30

Lustig oder? de Simon Roffler & Gerrit Bernstein, DE

Hochschule der Künste Bern – Elveţia

Sala de sport a Colegiului Tehnic Iuliu Maniu

ora 21.30

Autobahn de Neil LaBute RO

Facultatea de Teatru şi Televiziune Cluj – România

Colateral Oedip de Mihai Ignat, RO

Universitatea de Artă Târgu Mureş – România

Sala de sport a Colegiului Tehnic Iuliu Maniu

comentarii

de Horia Mărieș la 19 noiembrie 2013 - 02:43

Dorim mult succes festivalului și inimosului său organizator, domnul Paul Sarvadi.

Bunul Dumnezeu să o odihnească în pace pe mama lui, Doamna Prof. Ioana Câcu, memoriei căreia îi este dedicată ediția 2013 a Festivalului Studențesc SPOT.

Avea dreptate domnul Tiberiu Vanca, cel care scria aici în BdeC că până la urmă, politicianul care n-a fost niciodată un inginer, cel care nu joacă teatru, joacă doar bâza, blugistul de Kovács, se va bate cu cărămida în piept și se va lăuda el cu festivalul. SPOT.
A uitat repede că la ultima ședință a Consiliului Local al Primăriei Municipiului Carei, cea din 29 octombrie a.c. s-a făcut de fecale fiindcă deși este un renumit gospodar, cunoscute tot mapamondul pentru priceperea lui in manageriarea unui oraș de 20.000 de locuitori, pe care-suge cât poate, n-a fost în stare să sponsorizeze decât cu 15.000 lei SPOT, deși necesitățile erau duble. Deh, la omul sărac, cum îi și Kovács, nici boii nu trag.

Mai ieri alaltăieri primașul Kovacs il intreba, cică cu o deșănțată naivitate pe Sarvadi „Tinerii care vor juca pe scenă sunt începători şi oare vor avea spectatori măcar câţi sunt ei la număr?” Iar viceprimarul fotbalist Keizer nu se lăsa nici el mai prejos și-l întreba cu o nețărmuită nesimțire pe organizator: „Cum crezi ca vei face faţă singur dacă Bogdan nu te ajută? Dacă nu te vei descurca, oraşul se va face de râs’!” Se tutuiesc șmecherii ăștia doi cu Paul Sarvadi, de parcă ar fi fost colegi de școală, lucru de neimaginat totuși fiindcă se știe bine că cei doi chiar n-au nici un fel de școală. Doar școala vieții la seral, în bodegă. Si uite așa, chiar din prima zi, au fost mai mulți spectatori decât studenți actori, Sarvadi s-a descurcat și orașul nu s-a făcut de râs. S-au făcut de râs în schimb, dar oare a câta oară, tot cei doi.

de Paul Sarvadi la 19 noiembrie 2013 - 06:44

Stimate domn Horia, va invit,cu respect sa nu mai asociati Festivalul SPOT, persoana mea si cu atit mai mult pe cea a mamei mele cu nici un fel de comentariu, in stilul celui de mai sus. Nu faceti nimic altceva, din nou, decit sa creati, din nou, un mediu conflictual, sa inflamati, sa jigniti, folosind festivitatea de deschidere a Festivalului in tentativa dumneavoastra de a demonstra, din nou, niste treburi, idei, ganduri, birfe, pe care le-ati mai zis de o mie de ori. Va rog, deci, daca este posibil, opriti-va din scris saptamina asta. Eventual va ramine timp pentru o piesa de teatru. Deci, va implor lasati Festivalul in pace, sa-si vada de treaba. E un eveniment, care nu are nici o legatura cu modul dumneavoastra de a gandi, fie ca ceeea ce afirmati despre unii sau altii e adevarat sau nu. SPOT inseamna prietenie, toleranta, gasirea unor solutii, dialog civilizat! Si in plus, o atmosfera ca aceasta, creata de dumneavoastra, e inexistenta in interiorul acestui festival. Domnule Horia, arunca-ti cu rahat in alta parte si va rog nu prin intermediul Festivului, al meu si mai ales al mamei mele. Va multumesc!

de balanta la 19 noiembrie 2013 - 07:53

indiferent de parerile celor doi de mai sus tot de rahat se face primarul cu o asemenea atitudine pentru un asa eveniment ce are loc de 7 ani la carei!
pentru toate evenimentele lui si angajatii luii cantina sociala duduie si imparte si acasa nu numai la cei indreptatiti iar paul a trebuit sa isi gaseasca sponsori.
va place nu va place dar asta e crunta realitate si nu ne putem ascunde mereu numai ca sa deea bine.
bautorii de vin sunt tinuti pe palme iar oaspetii pt festival cad in sarcina cui se poate.
ce fel de dreptate e asta domnilor?
pana cand vom avea un oras in care discriminarea sa fie dirijata de la cel mai inalt nivel?

de Horia Mărieș la 19 noiembrie 2013 - 08:10

Stimate Domnule Paul,
V-am mai scris, aveti tot respectul meu ptr tot ce faceti.
Nu asociez numele dvs, al SPOT si mai ales al mamei Dvs cu tentativa mea de a demonstra diverse (nu-mi mai pierd vremea ca sa insir tot ce ati scris fiindca nu v-ar face cinste). Nu este nici un fel de „tentativa”, tot ce scriu eu este deja de mult Q.e.d.
Nu arunc cu rahat prin intermediul festivalului, al Dvs si mai ales al mamei Dvs. Vă rog, fiindcă Vă respect, să nu-mi jigniți inteligența. Pun tot ce ați scris numai pe seama oboselii si a stresului de care ați avut parte în aceste zile. Este o pură coincidență faptul că festivalul are loc acum, și că ce scriu eu este postat sub niște articole care au de-a face cu festivalul. Undeva, dacă tot vreau eu să scriu, de altfel dreptul la libera exprimare, este drept consfințit de Constituție, (nu-i așa?) tot trebuie să postez și uneori se nimerește să postez sub un articol cu tema SPOT. Deci, relax, Vă rog, nu luați totul personal. O să Vă apreciez când o să-mi mai scrieți, dar doar dacă îmi veți atrage atenția că măcar un singur cuvânt, în afară de cele cu caracter pamfletar, din cele pe care le scriu eu, nu sunt adevărate. Folosiți puțin mai mult simțul umorului cu care sunt absolut convins că sunteti dotat din plin. Chiar Vă rog, arătați-mi doar un singur astfel de cuvânt scris de mine, și care nu este adevărat și atunci o să Vă dau dreptate. Vă asigur că ați avea în mine unul din cei mai fideli spectatori, ba chiar și un harnic voluntar dacă s-ar putea, dar păcate, sunt departe. Tot respectul, și Vă doresc mult succes în continuare. Vă mulțumesc că mi-ați scris. Thanks for your time.

de David la 19 noiembrie 2013 - 08:21

Sehr gut Athanor Akademie!

de Tiberiu Vanca la 19 noiembrie 2013 - 11:17

Sunt o persoană ce şi-a desăvârşit ultima treaptă de învăţământ liceal la Liceul (veşnic) Vasile Lucaciu, pe atunci Şcoala Medie Mixtă, sunt descendent al Erului (Hotoan; Căuaş, Ţeghea),sunt îndrăgostit de „Câmpia (permiteţi-mi) „Sacră”, ce panoramic oferă în toate ale sale puncte cardinale turle bisericeşti, ciocârlii şi pace.Sunt unul din cei care urmăresc devoalarea vieţii civice al acestui plai, şi sunt când fericit, când marcat de tristeţe. Acum sunt fericit. Iar în această stare de reconfort îmi permit să exclam un „AVE” pentru osârdia încununată de glorie a iubitorului fără limite de Carei, numit PAUL SARVARDI.
Vă felicit Domnule Paul! Aţi implantat pe trupul, însetat de manifestaţii spirituale, al Careiului o manifestaţie de multiple stele. Am înţeles că prin filiaţie descindeţi din mamă ce a cucerit prin prezenţa şi prestaţiile sale Opinia Careiului(văzută ca insemn de glorie). Mi-am reprimat cu mare greutate o lacrimă în acest an cănd „Careiul” a plâns pentru pierderea distinsei profesoare care a fost Domna Câcu, mama Domniei Voastre. Că descindeţi dintr-o astfel de personalitate, şi probabil că sunteţi născut al Careiului, dar de bună seamă sunteţi unul din cei ce v-aţi răsfăţat bucuriile copilăriei cu aerul tonic al acestor meleaguri. Pe acest statut aţi socotit că este de datoria Domniei Voastre să vă restituiţi recunoştinţa faţă de acest rodnic plai printr-un act de cultură. Şi aţi reuşit deplin. Grefarea unui „Festival Internaţional de teatru” pe „Onoarea spirituală” a acestui oraş, este prin dimensiuni un gest gigantesc. Că a reuşit să răzbată până la a şaptea treaptă existenţială este un lucru bun. Pe calea iconografiei prezentată de cotidianul local „Buletin de _Carei” am avut, însă, a lua act de lăcaşul în care s-a desăvârşit deschiderea, era mobilat , pe ici pe colo, şi cu scaune ştirbe. Am periat cu privirea asistenţa şi am constatat că este majoritar adolescentină, şi am deplâns lipsa seniorilor locului, pentru că acolo unde lipsesc bătrânii mai trebuie făcut câte ceva şi asta pentru că ei sunt arbitrii absoluţi ai calităţii. Ca o consecinţă, folosesc acest prilej pentru a îndemna pe cei din urmă să se alăture copiilor locului şi împreună să înalţe aplauze, pentru că numai atunci manifestaţia va cuceri locul în universalitatea sa. Iar de bătrâni şi înalta lor înţelepciune mai este nevoie. Acesta ar fi în opinia mea pasul de glorie pe care festivalul trebuie să-l, mai, cucerească.
Nu mi-au plăcut nici blugii unui participant, unul ce trebuia să prezinte comunitatea la vârf. În astfel de situaţii neutilizarea unei ţinute de gală este o impietate. Să nu fiu declarat însă cârcotaş. Persoana la care duc referirile mele ezită să participe la manifestările locului şi în ţinuta impus de protocol demnitarilor locului, respectiv învestmântat în tricolor, precum şi faptul că acest insemn sacru este folosit de Domnia Sa şi pe servitute de scuipătoare.
Pe Horia Mărieş îl înţeleg. Aduce din trecut o traumă greu de reprimat. Sfâşierea de către delatorii roşii odioşii întru amintire (Jurka Marcel şi Schmit Iuliu, ş.a), a se înţelege informatorii securităţii, a destinului profesional al părintelui său. Aşa cum Domnia Voastră Domnule Paul, vă sprijiniţi tonusul de viaţă pe prestigiul Distinsei Voastre Mamă, Domniei Sale i-a fost mobilată copilăria şi întreg traseul de viaţă, cu statut social „De Paria” clopot de infamie pe care dictatura la atârnat de destinul familial în care s-a format. Iar faptul că gestul dictaturii faţă de Domnia Sa şi antecesorii de grad I a Domniei Sale a fost unul nedrept, este înafara oricărei discuţii. Iată de ce prezenţa sa socială este marcată de o mult mai mare exigenţă decât a celor care n-au traversat un astfel de purgatoriu. Vă sfătuiesc Domnule Paul să-i acordaţi lui Horia, statut de constructor exigent al vieţii civice careiene.
Cu alese sentimente de stimă pentru Domnia Voastră Domnule Paul şi special faţă de comunitatea careiană, în această săptămână într-o înălţătoare sărbătoare spirituală.
Tiberiu Vanca

de vito la 19 noiembrie 2013 - 18:46

Tot respectul pt. Paul! Pacat ca intotdeauna aceleasi persoane altceva nu stiu numai sa arunca cu rahat. Lasati-ne in pace pe noi dragi agitatori.

de Horia Mărieș la 19 noiembrie 2013 - 19:01

@de vito la 19 November 2013 – 18:46

Αn-α-β, corect se scrie: „numai sã arunce cu rahat” în primaș, nu „numai sã ARUNCA cu rahat”.

de gerula la 19 noiembrie 2013 - 19:13

pai numai o vito poate sa il laude pe paul dupa ce au votat impotriva sustinerii acestui festival in consiliul local!
plin protocoale la castel la adunarile unguresti dar pentru un festival de teatru tulipanii il trimit pe paul dupa sponsorizari de parca ar da din buzunarul lor de acasa!

de Nedumerilă la 19 noiembrie 2013 - 22:21

Am citit totul până acum cu mare atenție. O nedumerire mai am: de ce nu se înțeleg Gerula și cu Vito?
Părerea mea.

Lasati un comentariu