Arheologii britanici, despre Roșia Montană: ”Money talks!”

• publicat la: 2 decembrie 2013
Arheologii britanici, despre Roșia Montană: ”Money talks!”

Un raport intocmit de experti britanici privind semnificatia arheologica a galeriilor romane de la Rosia Montana a ajutat la amanarea planurilor guvernului Romaniei de a aproba proiectul minier, doar pentru ca raportul s-a scurs in presa, in luna noiembrie, scrie publicatia britanica The Independent.

Raportul a fost tinut secret vreme de trei ani de catre guvernul Romaniei, dupa ce a fost cerut de Ministerul Culturii si finantat de organizatia non-profit Pro Patrimonio. Arhitectul Şerban Cantacuzino, reprezentant al fundaţiei Pro Patrimonio declara, in septembrie, ca fundatia a platit 10.000 de lire sterline pentru intocmirea raportului si nu a vazut nici macar o fila din el, pentru ca fie ca a disparut, fie este considerat secret.

Raportul arata ca situl antic de la Rosia Montana trebuie sa fie luat in considerarea pentru intrarea in patrimoniul UNESCO si ca galeriile de aici ”sunt cele mai mari si mai importante dintr-o mina romana”, scrie The Independent.

Publicatia mai arata insa ca Ministerul Culturii a prezentat o lista cu monumentele pe care doreste sa le includa ca patrimoniu mondial, dar situl de la Rosia Montana lipseste de pe aceasta lista.

Autorii raportului, Andrew Wilson si David Mattingly, profesori de arheologie romana la OxfordUniversity si Leicester University, si Mike Dawson, director pentru arheologie la firma de consultanta CgMs, au fost la Rosia Montana si au ramas impresionati de ceea ce au vazut, scrie The Independent.

”Ni s-a cerut sa evaluam situl si sa vedem daca merita sa fie luat in considerare pentru intrarea in patrimoniul UNESCO. Opinia noastra este ca situl este foarte valoros”, spune profesorul Dawson. ”Ma bucur ca publicul poate vedea acum aceste informatii. A meritat sa mergem acolo.”

Numai ca, scrie ziarul britanic, desi o comisie a respins proiectul minier, acest lucru a fost facut pe baza unor motive de ordin tehnic si legislativ, astfel incat usa ramen deschisa pentru compania Gabriel Resources, care, de altfel, a anuntat ca doreste in continuare sa initieze proiectul minier.

”Vorbind din experienta mea, banii vor conta. Daca raportul va fi criticat, el va fi criticat pornind de la ideea ca conservarea costa bani.”

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu