Ce dezastru pot provoca gazele de şist: Americanii sunt în alertă

• publicat la: 21 februarie 2014
Ce dezastru pot provoca gazele de şist: Americanii sunt în alertă

Americanii sunt foarte ingrijorati din cauza cresterii numarului de cutremure in regiunile in care sunt exploatate gazele de sist prin tehnica fracturarii hidraulice.

In centrul statului american Oklahoma s-a constatat o crestere a numarului de cutremure in ultimii ani, acest lucru fiind pus in legatura cu exploatarea gazelor de sist, scrie Russia Today. Intre anii 1975 si 2008, in centrul acestui stat s-au inregistrat anual cel mult trei cutremure cu intensitatea de 3 grade pe scara Richter.

Conform specialistilor americani in geologie, numarul a crescut la 40 de astfel de cutremure in perioada 2009-2013. De la 1 ianuarie 2014, statul Oklahoma s-a confruntat cu nu mai putin de 500 de cutremure. Expertii in domeniu afirma ca situatia ingrijoratoare este cauzata de exploatarea gazelor de sist.

Specialistul Nicholas van der Elst, afirma ca operatorii in domeniu care folosesc aceasta tehnologie trebuie acum sa dovedeasca faptul ca aceste cutremure nu sunt cauzate de activitatea lor. De vina ar fi puturile special construite pentru ca resturile activitatii de exploatare sa fie deversate in ele.

In unele state americane este interzisa fracturarea hidraulica. In statul Colorado, cinci orase au interzis asemenea activitati, iar in orasul Dallas s-au impus mai multe restrictii in legatura cu exploatarea gazelor de sist in zonele locuite.

In statul Texas se solicita in prezent adoptarea unor masuri de interzicere a exploatarilor, de teama producerii unor cutremure. Un alt raport al expertilor americani arata ca zonele foarte afectate de seceta din SUA sunt cele in care exista o asemenea activitate de extragere a gazelor de sist.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu