Premiat în avans

• publicat la: 9 February 2014
Premiat în avans

Luni, 10 februarie începând cu ora 17:00 sătmărenii sunt invitaţi să participe la cea de a şasea ediţie a „Galei Laureaţilor Sătmăreni”ce va avea loc la Filarmonica „Dinu Lipatti” Satu Mare.

Unul dintre nominalizaţii şi premiaţi acestui an este SzepessyJózsef - campionul mondial la scrimă 1973, „ambasadorul judeţului Satu Mare în Germania”. Domnului Szepessy József neputând fii prezent la Gala Laureaţilor Sătmăreni pentru a-şi ridica premiul, conducerea Judeţului Satu Mare a hotărât să îi înmâneze premiul mai repede într-un cadru festiv cu ocazia lansării cărţii Scrima sătmăreană. Miracol al sportului  românesc”, autor: Ştefan Stahl, eveniment ce a avut locduminică, 9 februarie 2014 la Casa Şvabilor.

Szepessy József, emoţionat şi bucuros de premiu, a mulţumit conducerii judeţului Satu Mare pentru nominalizare şi premiu asigurându-i şi pe viitor de tot suportul său în beneficiul sătmărenilor.

Szepessy József 

 

„Un adevărat exemplu al „patriotismului local sătmărean”, iubitor al meleagurilor natale, care şi după ce s-a stabilit în Germania revine frecvent acasă, se interesează de evenimentele din oraşul natal, se bucură de succesele înregistrate, se enervează la eşecuri, şi înainte de toate este un reprezentant de nădejde al sătmărenilor în Germania.

S-a născut la 13 octombrie 1946 în Satu Mare, unde face cunoştinţă la nouă ani cu „sportul alb”  şi cu antrenorul legendar Alexandru Csipler, sport care va aduce în anii următori numeroase succese, căruia de fapt îi datorează şi cariera profesională ieşită din comun. După bacalaureat este transferat la CS Steaua. În anul 1970 se întoarce la Satu Mare, dar din motive necunoscute autorităţile refuză să-i acorde viză de ieşire din ţară. Astfel nu este de mirare că atunci când primeşte din nou paşaport (pentru o Cupă Mondială de la Milano), în ianuarie 1972, nu stă mult pe gânduri şi „face pasul vieţii”, ia legătura cu consulatul german,  fiind de origine germană consulul îl expediază operativ în Germania. În 1973 fiind membru al echipei Germaniei câştigă titlul de campion mondial, iar după revenire va fi decorat cu medalii şi diplome federale.

Un alt capitol al vieţii „campionului german” constituie preocupările sale profesionale după ce încetează activitatea sportivă. Lucrează ca manager la firmele Allstar, Ullman, AudaxHolding SA, iar în prezent este director adjunct al firmei SchuckGroup din Heidenheim, care produce armături pentru Rusia, India şi China. Din 2001 a acceptat şi funcţia de consilier est-european al firmei Wintershall-Erdgas, proprietatea celebruluiGazprom din Rusia.  Este membru onorific al Forumului Economic Germano-Român din Satu Mare.

Vine în mod regulat acasă, are relaţii bune cu autorităţile locale, reprezintă interesele judeţului in landul Baden Württemberg, coordonează aspectele financiare ale întâlnirilor mondiale ale scrimerilor sătmăreni, are relaţii de prietenie cu autorităţile din Ungaria (este un bun prieten cu fostul preşedinte al Ungariei, Pál Schmitt). Şi nu în ultimul rând Iosif  Szepessy este unul dintre iniţiatorii editării volumului despre istoria scrimei sătmărene in limbile română şi maghiară.”

Pentru a afla cine sunt ceilalţi nouă premiaţi şi cui revine PremiulAnului vă invităm luni, 10 februarie 2014, începând cu ora 17:00 la Filarmonica “Dinu Lipatti” Satu Mare!

Lasati un comentariu