Controverse pe Legea amnistiei

• publicat la: 5 martie 2014
Controverse pe Legea amnistiei

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat miercuri că premierul Victor Ponta a făcut afirmații mincinoase, scandaloase când a afirmat că legea amnistiei a fost inițiată de el și de către Fenechiu.

„Aceasta nu e o minciună banală, e scandalos să afirmi asta ca premier în Parlament și în fața opiniei publice. Se știe foarte bine că legea a fost inițiată de deputații Mădălin Voicu și Nicolae Păun și se poate verifica acest lucru. PNL a blocat legea amnistiei, nu a propus-o”, a spus Antonescu.

Ponta a afirmat marți în plenul Parlamentului că proiectul de lege privind amnistirea şi graţierea a fost propus în USL de către preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi de Fenechiu.

„Vreau să fie foarte clar că proiectul dezbătut în Camera Deputaţilor, pe 10 decembrie, privind amnistia şi graţierea a fost propus în USL de către fostul deputat Fenechiu şi actualul preşedinte al Senatului, Crin Antonescu”, a spus Ponta, acuzație respinsă azi de Crin Antonescu.

Liderul deputatilor liberali George Scutaru a declarat la rândul său miercuri ca initiativa privind legea amnistiei si a gratierii a fost propusa de un PSD-ist si de un membru al minoritatilor nationale.
Potrivit lui Scutaru, Ponta are obligatia fata de baronii locali sa treaca aceasta lege.
”Premierul Victor Ponta ait mințit din nou când a afirmat în plenul Parlamentului că inițiativa legislativă pentru amnistierea unor infracțiuni și grațierea unor pedepse îi are ca autori pe Crin Antonescu și Relu Fenechiu.
 Această propunere legislativă a fost depusă în Parlament sub semnătura a doi deputați, anume Nicolae Păun, membru al grupului parlamentar al minorităților naționale, și Mădălin Voicu, din partea PSD.
În cadrul dezbaterilor din Comisia juridică a Camerei Deputaților din decembrie 2013, când pedepsele care beneficiau de prevederile inițiativei privind amnistia și grațierea au fost majorate de la 4 la 7 ani, cei patru deputați liberali membri ai acestei Comisii au votat împotrivă. PSD a dorit în 10 decembrie 2013 ca propunerea legislativă să fie adoptată de plenul Camerei Deputaților. Acest lucru nu a fost posibil pentru că PNL s-a pronunțat ferm împotriva acestei inițiative de lege a PSD. (…) Domnul Ponta știe foarte bine că această inițiativă legislativă nu a devenit realitate tocmai fiindcă PNL s-a opus. Proiectul a fost retrimis la Comisia juridică a Camerei și trebuia să fie repus pe ordinea de zi a plenului după 1 februarie. Deputații PNL din Comisia juridică au solicitat de două ori în ultimele două săptămâni ca propunerea legislativă privind amnistia și grațierea să reintre în dezbaterea Comisiei juridice și să fie adoptat un raport de respingere, pentru ca ulterior și plenul Camerei Deputaților să-l respingă. De fiecare dată, noua majoritate constituită în jurul PSD a refuzat propunerile liberalilor. Îl întrebăm și cu această ocazie pe premierul Victor Ponta de ce colegii săi de partid refuză să respingă proiectul legii amnistiei și grațierii. Cât este de îndatorat primul-ministru Victor Ponta baronilor PSD care au probleme în justiție pentru a nu respinge acest proiect de lege?”, a declarat Scutaru.

Proiectul de lege privind amnistia și grațierea a fost inițiat de către deputații Mădălin Voicu (PSD) și Nicolae Păun, iar acest lucru îl știe și Ponta.  Chiar el a spus-o la începutul lunii octombrie.

„Nu sunt de acord cu acest proiect. Mădălin Voicu este un personaj special, simpatic, dar cred că pierde voturile celor care nu au oameni în puşcărie”, afirma  Ponta la Realitatea TV în octombrie anul trecut.

Lasati un comentariu