Careieni la “Gala Handbalului Maramureşean”

• publicat la: 12 May 2014
Careieni la “Gala Handbalului Maramureşean”

Sâmbătă 10 mai 2014 , la Baia Mare, capitala handbalului,Fundaţia Sportivă Minaur, în parteneriat cu Primăria Baia Mare, a organizat celebrarea a 45 de ani de la prima promovare în Divizia A a unei echipe de handbal masculin din Maramureş, respectiv AS Minerul Baia Mare , echipa pregătită de către profesorul Ioan Tegen si care i-a avut in componenţă printre alţii pe dublu campion mondial Stefan Birtalan cât şi pe careieanul Mircea  Dohan sr.

In 14 mai 1974 se înfiinta Handbal Club Minaur Baia Mare, primul club exclusiv de handbal din România. HC Minaur Baia Mare  a fost echipa care a catigat de-a  lungul celor 40 de ani 2 titluri de campion ( 1998  si 1999) , 5 Cupe ale Romaniei cat si 2 Cupe IHF (1985,1988).

Mentionăm că în 2014 se împlinesc chiar 50 ani de la înfiinţarea AS Minerul Baia Mare,echipa la care au evoluat şi handbaliştii  careieni : Tegen Ioan , Mircea Podobă, Karoly Koracsony, Mircea Dohan, Bereczky F., Tegzeş si Toth.

La acest eveniment au fost invitati şi au participat  careienii Gratian Boros,Karoly Koracsony si Mircea Dohan jr .

Evenimentul a inceput la ora 15,00  cu o întâlnire organizată în sala de festivităţi a Directiei Judetene pentru Sport si Tineret Maramures unde primarul Cătălin Chereches a multumit tuturor celor prezenti pentru implicare , subliniind faptul că doar prin contribuţia lor  Baia Mare a devenit  capitala handbalului românesc .

Aceleaşi aprecieri pozitive le-a avut si antrenorul emerit Lascăr Pană : “O spun cu cea mai mare tărie si cea mai mare convingere că Baia Mare este capitala handbalului românesc. Si lucrul acesta nu trebuie să-l certifice nimeni .Băieti, sunt mândru de voi! Sunt mândru că am antrenat niste adevărati sportivi.”

Prof Albu Petru ca si reprezentant al Minerului Baia Mare a subliniat ” Noi suntem pionierii. In 1967 când am venit in Baia Mare – din Cluj, din Carei, din Târgu Mureş -, împreună cu localnicii, antrenaţi de Ioan Tegen, după lupte “seculare” am intrat în Divizia B, apoi în A”.

Discutia a continuat cu depănări de amintiri , iar Fundaţia Sportivă Minaur a înmânat tuturor celor prezenţi diplome, medalii şi cadouri .

Evenimentul a continuat cu 2 jocuri de handbal.De la ora 17 ,00  AS MINERUL 69   - HC MINAUR74/78.

Echipa Minerul a fost condusă de pe margine de antrenorii Palko Ioan si Karoly Koracsony.Au  evoluat printre altii Albu Petru , Baiza Ioan, Mircea Dohan jr, Razor George, Farkas Tibor, Kiss Dezso , Boroş  Graţian , Lacatus Andrei.

Meciul s-a  terminat la egalitate , scor 7-7  cu  HC MINAUR 74/78  condusă de pe margine de Lascăr Pană si din teren de Chircu Ioan .

De la ora 18,00 a evoluat    HC Minaur 85/88 – HC Minaur 98/99.

HC Minaur 85/88 condusă  de  pe margine de Lascăr Pană si avându-i in teren pe Iosif  Boros si Maricel Voinea a remizat 14-14 contra HC Minaur 98/99 condusă de pe bancă de Aihan Omer si avându-l pe Vali Ghionea in zi de gratie .

S-au prezentat toate trofeele câştigate , iar publicul maramuresean fin cunoscător de handbal de calitate a savurat acest eveniment major .

 

redactia

Lasati un comentariu