Tablouri suspecte, unele semnate de mari pictori, ridicate din judeţul Satu Mare si depozitate la Carei

• publicat la: 28 mai 2014
Tablouri suspecte, unele semnate de mari pictori, ridicate din judeţul Satu Mare si depozitate la Carei

Update:

Poliţiştii Secţiei 7 Carei, cu sprijinul de specialitate DIPI şi în cooperare cu poliţiştii Serviciului Acţiuni Speciale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare, Biroului de Investigaţii Criminale Carei au reuşit identificarea în trafic  în apropierea localităţii Dacia a lui  Gheorghe P., de 47 ani,  care transporta cu un autoturism marca Ford Mawerik ,15  tablouri, lăzi din lemn tip zestre şi articole artizanale, fără a deţine documente legale care să ateste provenienţa. Ulterior la domiciliul acestuia , în urma percheziţiei efectuate au mai fost descoperite un număr de 629 de tablouri, de diferite dimensiuni , fiind susceptibile a face parte din patrimonial cultural naţional  al României şi a altor state din Uniunea Europeană.Unele dintre acestea ar proveni din infracţiuni de furt.   Tablourile au fost ridicate în vederea stabilirii provenienţei şi a  expertizării acestora, fiind depuse într-o instituţie specializată pentru conservare .

Cercetările în cauză se efectuează sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei. 

La finalizarea cercetărilor se vor lua măsurile legale care se impun.

/

Sute de tablouri suspecte, unele semnate de mari pictori, au fost ridicate de poliţiştii şi procurorii sătmăreni de la un bărbat din localitatea Dacia, comuna Doba.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, ar fi vorba despre aproximativ 800 de tablouri, unele dintre ele fiind depozitate temporar la Castelul din Carei, Poliţia neavând un spaţiu adecvat în care să le ţină până la finalizarea anchetei. Deocamdată nu se ştie dacă sunt tablouri originale sau copii, printre ele aflându-se unele semnate de mari pictori, precum Monet, Manet sau Matisse. Dacă tablourile marilor pictori sunt originale acestea ar putea valora milioane de euro. Anchetatorii nu au reuşit încă să stabilească ce făcea bărbatul cu atâtea tablouri într-o mică localitate de pe frontiera cu Ungaria, suspiciunile fiind foarte multe. Este greu de crezut că un iubitor de artă ar investi milioane de euro în tablouri celebre şi să nu aibă măsuri speciale de securitate.

Urmează ca după efectuarea unor expertize să se stabilească dacă acestea sunt originale sau copii.

Ancheta este coordonată de Parchetul Satu Mare. Deocamdată nu au fost făcute publice date din dosar.

sursa portalsm.ro

comentarii

de Horia Maries la 28 mai 2014 - 13:54

Nici vorba sa fie originale.

Ar fi tipat mult si tare, ca din gura de sarpe, muzeele mari ale lumii sau colectionarii psrticulari daca ar fi disparut tablouri de Monet, Manet sau Matisse …. ar fi explodat de breaking news televiziunile si media si am fi aflat psna acum si noi cate ceva.

Numarul mare ne duce cu gandul la existenta unui grup organizat care se ocupa cu traficul transfrontalier de obiecte de arta, chiar daca acetea sunt copii (falsuri). Un singur om nu putea sa „produca” atatea copii. Suspectul din Doba nu poate fi decat un tainuitor, un depozitar doiciliat aproape de granita, sau cel care se ocupa cu trecerea clandestina a talourilor in Ungaria si de acolo, eventual, si in alte tari europene.

Naivi, necunoscatori, dar amatori de arta sunt destui in lumea asta, iar cei care vor sa profite de o „pleasca” sunt si mai multi.

Astfel de grupari, mai ales cu membri romi, s-au inmultit dupa 1990 in zona de granita cu Ungaria, eu personal am intalnit acum cativa ani membri ai unei astfel de grupari un business transfrontalier extrem de profitabil (pentru ei) cu obiecte de arta si de cult (mai mult ca sigur multe din ele furate) la Oradea.

de Ocean la 29 mai 2014 - 05:50

Poate si la Carei sunt astfel de tablouri. Poate nu sunt semnate de celebrii pictori. Poate nu sunt in numar atat de mare, sunt prea multi de poate, .puteti sa ne spuneti de ce un grup organizat ii numesc eu, au spart acum cativa ani, cateva garaje in MV- 1. Ce sa cauta de fapt. Prin oras se vorbeste de antichitati, tablouri, tot feluri de obiecte vechi. Bine dar cine le ar tine in garaj, aceste obiecte. De unde provin aceste obiecte daca chiar sunt. Cine este proprietarul lor. Poate autoritatile stiu ceva si noua nu ne spun nimic.

de oarecare la 29 mai 2014 - 07:03

saracul om poate este un coloectionar de antichitati(vechituri) si face si el un banut.Mergeti in Debrecen la piata csa vedeti acolo colectii de vechituri,de zici ca este patrimoniul Ungariei.

de Horia Mărieș la 31 mai 2014 - 02:33

Din „presa de ziare”:

” …. singurul procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei este în concediu. Angajaţii Muzeului Judeţean au stabilit deja la o primă vedere că o parte dintre cele peste 600 de tablouri sunt nişte falsuri ordinare. De altfel, este greu de crezut că vreun colecţionar ar ţine sute de tablouri originale, în valoare de milioane de euro, într-o casă dintr-un sătuc uitat de Dumnezeu, fără nicio măsură specială de securitate. În lumea experţilor în antichităţi, sătmăreanul în casa căruia au fost găsite tablourile este cunoscut ca un individ specializat în plasarea imitaţiilor lipsite de valoare, dar extrem de bine realizate.”

„….Dorin Pop (suspectul) este foarte cunoscut în această lume (a antichităților) şi nu are o reputaţie tocmai bună, fiind acuzat că se ocupă cu falsificarea de picturi. “Întrebaţi pe oricine care se ocupă de antichităţi despre Dorin şi veţi constata că toată lumea ştie ce hram poartă. Acesta cumpără tablouri mai vechi, fără valoare artistică, fiind interesat de pânza şi vopseaua lor. Are nişte pictori foarte talentaţi, care îi realizează reproduceri foarte reuşite. Apoi plasează tablourile în diverse locuri “virgine”, în special în zona Maramureşului, şi se foloseşte de diverşi intermediari pentru a dirija clienţii într-acolo”…. a declarat, sub protecţia anonimatului, un sătmărean care s-a ocupat aproape 20 de ani cu comerţul de antichităţi.”

Dar culmea-culmilor legii penale românești este următoarea: „Pentru a continua cercetările poliţiştii au nevoie de o plângere din partea vreunui colecţionar înşelat, însă este puţin probabil să găsească unul. Reamintim că polțiștii au găsit în maşina unui bărbat de 47 ani 15 tablouri, lăzi de zestre şi alte obiecte artizanale, fără a deţine documente legale care să ateste provenienţa bunurilor. Uimiţi de captura realizată, poliţiştii au făcut o percheziţie la locuinţa acestuia, unde au descoperit alte 629 de tablouri susceptibile a face parte din patrimonial cultural naţional al României şi al altor state din Uniunea Europeană, unele dintre acestea posibil a proveni din infracţiuni de furt.”

Adică, fără o plângere penală, se opresc cercetările.
Iar prim-procurorul Anda Proşa se află în concediu şi va reveni la serviciu doar marţi.

Lasati un comentariu