,,Tărâmuri de creativitate’’ la Liceul Teoretic Carei

• publicat la: 18 May 2014
,,Tărâmuri de creativitate’’ la Liceul Teoretic Carei

 Vineri, 16 mai 2014,  Liceul Teoretic  a o fost gazda unor invitaţi speciali din  Cluj Napoca.O delegaţie a Liceului Special pentru Deficienţe de vedere din Cluj Napoca,  una de la Şcoala Gimnazială Căianu, Cluj Napoca şi una de la DGASPC (Complexul de Servicii pentru Recuperarea Copiilor cu Tulburări Comportament nr.2 ,,Oblio’’, Cluj Napoca au participat la întâlnirea de proiect  ,,Tărâmuri de creativitate’’ la Liceul Teoretic Carei.

Liceul Teoretic Carei a încheiat parteneriate cu aceste instituţii, precum şi cu Seminarul Teologic Ortodox Cluj Napoca pentru proiectul intitulat ,,Tărâmuri de creativitate’’ care are ca scopuri îmbogăţirea orizontului cultural a elevilor, acceptarea diversităţii, a respectului pentru persoanele diferite, precum şi implicarea elevilor în alte activităţi educative extracurriculare. La Carei a fost prezenta o delegaţie  formata din  40 de elevi împreună cu câteva cadre didactice .

În sala festivă a Liceului Teoretic, prof.Rodica Pop, directorul adjunct,si prof.Mentiu Gabriela  au  urat bun venit oaspetilor  şi a salutat colaborarea pe care o au în cadrul proiectului ,,Tărâmuri de creativitate’’.

,, Suntem  împreună în acest proiect, suntem egali şi totuşi, oarecum diferiţi şi am venit ca să ne împărtăşim credinţe, speranţe, idei, nădejdi. Eu cred că spiritualitatea este cel mai important atribut al fiinţei umane. Potrivit crezului meu, cuvântul ,,spiritualitate’’ este ceva care caracterizează strict fiinţa umană, care face ca fiinţa să se deosebească ca atare pe planetă. Cred că veţi fi de acord, dacă vedem fiinţa umană, vedem ce are ca înveliş exterior, despre care putem emite judecăţi de valoare. Totuşi, eu cred că nu trebuie să primeze…Fiinţa are spiritualitate, a cărei origini, loc de izvor este sufletul. El este acela care o face specială, care dă unicitate fiinţei umane. De foarte multe ori sufletul se dezvăluie. Fericiţi sunteţi aceia care auziţi doar şi pătrundeţi direct acolo unde este sufletul. Cum se poate ajunge acolo, la sufletul omului? Omul, el însuşi trebuie să ni-l arate. Cum îl putem cunoaşte, cum se poate dezvălui sufletul omului? Poate fi prin artă, arta mmuzicii, a culorilor, a formelor sculptate sau pur şi simplu prin comunicare. De aceea sunt binevenite parteneriatele.

Pentru mine, spiritualitatea ţine şi de religios. Acest lucru am învăţat de la mama mea şi de la bunica ,,Omul se deosebeşte de alte animale prin faptul că are credinţă, fie în unele principii de viaţă, sau în Forţa care există deasupra noastră, acest lucru rămâne la alegerea fiecăruia.

Mă bucur că avem această colaborare între şcolile noastre, mă bucur că ne vom putem împărtăşi credinţele, ideile,speranţele pe care le avem şi sper ca spiritualitatea noastră, a fiecăruia dintre noi să ne ghideze în acest sens.’’    a afirmat prof.Rodica Pop.

La această întâlnire au fost invitaţi şi Asociaţia careiană  a persoanelor cu dizabilitati ,,Werdnig Hoffman, cu care Liceul Teoretic are parteneriate şi cu care organizează întâlniri cu dezbateri şi discuţii . Chiar după întâlnire, ei au participat la un marş de susţinere a voluntariatului pe itinerariul fântâna arteziană-primărie. La această întâlnire, membrii asociaţiei s-au întâlnit cu partenerii proiectului               ,, Tărâmuri de creativitate’’, cu elevii cu deficinţe de vedere, cu care au discutat, au comunicat şi au împărtăşit idei, credinţe, puţin din spiritualitatea care-i caracterizează într-o mică sesiune de workshop cu 4 cuvinte cheie ,,jertfă’’, ,,credinţă’’,,, icoană’’ şi ,,biserică’’, o idee pe care a avut-o dna director adjunct, Rodica Pop.

Copii s-au organizat în grupe, şi-au exprimat ideile, credinţele şi  au compus: ,,Sufletul este biserica în care sălăşluiesc una sau mai multe creaţii, ,, Biserica este Casa lui Dumnezeu în care ne exprimăm credinţa în El’’, ,, Jertfa Domnului Iisus Hristos de pe crucea Golgotei este cea prin care ne-a arătat iubirea Sa nemărginită’’ şi ,,Credinţa ne-o mărturisim şi este  cea prin care renaştem!’’.

Evenimentul a continuat cu un program artistic pregătit de către elevii-artişti ( Larisa Latiş  si grupul Crenguta)ai Liceului Teoretic care au interpretat mai multe cântece, muzica fiind cea  prin care invitaţii s-au destins şi s-au relaxat. Şi elevii clujeni  au pregătit un frumos program muzical, interpretând câteva cântece la chitară acustică .

După programul artistic, invitaţii au putut vedea şi admira  expuse lucrările de pictură pe sticlă ale elevilor Liceului Teoretic  Carei. Întâlnirea a fost una rodnică atât pentru elevi, cât şi pentru profesori, au putut să se cunoască, să împărtăşească ideile, credinţele,talentele lor.

 AnaMaria Roman

Lasati un comentariu