Cetăţenii români îşi pot primi de luni paşapoartele la domiciliu sau reşedinţă

• publicat la: 22 June 2014
Cetăţenii români îşi pot primi de luni paşapoartele la domiciliu sau reşedinţă

Românii pot solicita transmiterea prin curierat rapid a paşapoartelor simple electronice la domiciliu/reşedinţă, începând de luni, contra unei taxe suplimentare de 8,68 de lei, informează Ministerul Afacerilor Interne.

Prin această măsură se elimină obligaţia persoanelor de a se prezenta la ghişeu pentru a ridica paşaportul, rămânând doar necesitatea prezentării la momentul depunerii documentelor necesare eliberării documentului de călătorie, se arată în comunicat, potrivit Mediafax.

Curierul va livra paşaportul sub semnătură de primire doar titularului, unuia dintre părinţi (în cazul minorilor care nu au împlinit vârsta de 14 ani) sau unei persoane împuternicite (prin procură specială autentificată). Destinatarul primeşte automat un sms în care este informat cu privire la ziua în care va fi efectuată livrarea, adresa la care va sosi curierul si numărul de document de transport ce va însoţi plicul cu paşaportul.

Costul paşaportului simplu electronic, cu valabilitate 5 ani, este de 270 de lei, respectiv de 244 de lei pentru minorii sub 12 ani, actul având valabilitate de 3 ani. În ambele cazuri se adaugă o taxă de eliberare a paşaportului de 22 de lei.

Paşaportul simplu temporar, valabil 12 luni, este eliberat persoanelor care nu dispun de timpul necesar pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic, dar şi în alte situaţii, contra sumei de 100 de lei – costul documentului, la care se adaugă taxa de eliberare de 22 de lei. În acest caz nu se impune livrarea la domiciliu sau reşedinţa solicitantului, întrucât, chiar dacă termenul legal de eliberare este de 3 zile, în practică documentul se eliberează în două ore./cotidianul.ro

Lasati un comentariu