Vă mai puteţi înscrie în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă până cel mai târziu pe data de 21 aprilie

• publicat la: 18 aprilie 2016
Vă mai puteţi înscrie în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă până cel mai târziu pe data de 21 aprilie

Alegerile locale din 5 iunie se apropie cu paşi repezi şi mulţi alegători şi-ar dori să poată vota în localitatea unde locuiesc efectiv, nu în cea în care au domiciliul înscris oficial în acte. „Ce fac dacă vreau să votez în Bucuresti, unde învăţ, nu acasă, la Suceava?”, a întrebat un cititor Ziare.com.

Intrebarea vine în contextul în care la alegerile precedente multi flotanti (cetăţeni care au resedinta in altă localitate decât cea de domiciliu) au stat ore in sir la coadă la sectiile special amenajate pentru ei (foto), iar unii chiar au cedat, renunţând să îşi mai exercite dreptul de vot.

Anul acesta, pentru cei care au actele în regulă există posibilitatea înscrierii în Registrul electoral, după cum se precizează în răspunsul primit la redactie din partea Autorităţii Electorale Permanente (AEP).

Astfel, potrivit art. 18 din Legea nr. 115/2015, „Până cel mai târziu cu 45 de zile inaintea datei scrutinului, cetăţenii cu drept de vot care si-au stabilit reşedinta în circumscriptia electorală în care au loc alegeri pot solicita primarului, pe baza actului de identitate, înscrierea in Registrul electoral cu adresa de resedinta pentru scrutinul respectiv”.

„Pentru alegerile locale din 5 iunie, alegătorii se pot inscrie in Registrul electoral cu adresa de reşedinţă până cel mai târziu pe data de 21 aprilie 2016. Pentru aceasta, este nevoie să depună la primar o cerere scrisă, datată  si semnată, al cărei model este disponibil pe site-ul Autoritatii (Anexa 1) „, se arată în raspunsul  oferit de AEP.

Model de cerere pentru inscrierea in Registrul Electoral

Atentie, însă! „Persoanele care au solicitat să fie inscrise in Registrul electoral cu adresa de resedinta isi vor exercita dreptul de vot numai in circumscriptia electorala unde isi au resedinta si vor figura numai în listele electorale permanente ale respectivei circumscripţii”.

Singura solutie pentru cei care nu pot dovedi că au reşedinţa  într-o altă localitate (de exemplu studentii care stau cu chirie în Bucuresti, dar nu si-au făcut vize de flotant) este să meargă în ziua alegerilor în localitatea de domiciliu pentru a putea vota.

Potrivit Legii nr. 208/2015, Registrul Electoral este un sistem informatic national de înregistrare si actualizare a datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot si a informatiilor privind arondarea acestora la secţiile de votare.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu