Interes scăzut pentru manifestările dedicate familiei grofilor Karolyi
Nici cea de-a doua zi a întâlnirii cu urmasii grofilor Karolyi nu a prezentat interes ridicat pentru careieni,mai putin de 70 de persoane asistând la manifestări.
Sâmbătă, 14 iunie a fost ce a de- a doua zi a întâlnirii de la Carei a descendenţilor familiei Karolyi. Au fost prezenti preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, subprefectul Altfatter Tamas,senatorul Pataki Arpad,consilierul judeţean Rodica Maxi,angajaţi din primărie şi membrii ai familiei Karolyi.
Evenimentul a debutat cu un simpozion despre istoria familiei,prezentat de către Hago Nandor si Romat Alexandru de la Muzeul Municipal Carei şi a continuat cu prezentarea proiectelor finalizate sau aflate în derulare în municipiul Carei,de către Carmen Egli de la biroul de proiecte europene din cadrul Primăriei carei.
Oficiile de gazdă au apartinut primarului Kovacs care a rostit cuvântul de deschidere si a adresat multumiri celor prezenti pentru participare, inclusiv viceprimarului municipiului Carei.
,, Bună ziua tuturor celor prezenţi la acest eveniment .Vă mulţumesc că ati acceptat invitaţia la acest simpozion despre familia Karolyi şi despre municipiul nostru! Scopul acestei manifestări este de a reînnoda firul istoriei de sute de ani a familiei Karolyi şi castelului careian. Eu consider că istoria e importantă şi că cei care uită istoria nu au niciun viitor! Au sosit la noi câţiva din membrii familiei. De exemplu,Karolyi Laszlo a reuşit să vină, el este prezent, vine din Slovacia,locuieşte într o localitate din Slovacia. Contesa Francesca Durckheim este şi ea prezentă, ea este din Germania. Sunt alţi membrii ai familei Karolyi care nu au putut să vină. Pe cine am invitat au venit, sunt şi autorităţi locale şi primari din localităţile de unde au venit membrii familiei Karolyi. Mulţumim lui Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare pentru că ne a acceptat invitaţia, de asemenea mulţumesc şi lui Pataki Csaba că a venit la acest simpozion, lui Keizer Ludovic, de asemenea, şi multora aici prezenţi.
După vizionarea proiectiilor si alocutiunilor rostite de Adrian Stef, Altfatter Tamas si Pataki Csaba,membrii familiilor au acordat interviuri presei.Una din cele mai în vârstă descendente, contesa Becskeházi Sonja, s-a născut în anul 1925 la Zalaszengrót (judeţul Zala, Ungaria) şi a venit tocmai din Miami,Florida (SUA).
,,Mă încearcă nişte emoţii foarte puternice…Impresia mea este foarte bună,este frumos aici. Sunt impresionată să fiu într -un loc aşa de frumos, toţi sunt foarte drăguţi şi amabili. Este o bucurie foarte mare pentru mine să cunosc locurile unde au trăit strămoşii mei, la vîrsta înaintată pe care o am, chiar este foarte emoţionant…Eu fac parte din altă ramură a familiei Karolyi, dar recunosc, acesta este locul pe care îl consider vatra mea strămoşească!’’
Seara,instrumentiştii Filarmonicii „Dinu Lipatti” din Satu Mare au susţinut în Sala Cavalerilor din castel un concert simfonic,dirijat de Károlyi Sándor din Viena, fiul grofului Károlyi József (din Slovacia), prezent la suita de evenimente din acest weekend.
AnaMaria Roman
comentarii
de Horia Maries la 16 iunie 2014 - 10:58
Fondarea FUNDATIILOR
Imi place mult cuvantul “FUNDÁȚIE, fundații, s. F.”
Las la o parte definitiile cu caracter tehnic si le retin pentru discutia de fata doar pe ultimele doua din DEX ‘09 (2009): FUNDÁȚIE, fundații, s. F. = Persoană juridică de drept privat, înființată printr-o donație sau printr-un legat testamentar, prin care o persoană fizică sau juridică constituie un patrimoniu destinat realizării unui scop, ideal de interes public. Fond constituit pentru întreținerea unei activități de interes public.
[Var.: fundațiúne s. f.] — Din fr. fondation, lat. fundatio, -onis.
Se pare ca acest cuvant le place foarte mult si altora, altfel nu-mi pot explica de ce exista azi in Romania un numar de cel putin 18.000 de “fundatii”, asa cum rezulta din Registrul National publicat pe site-ul Ministerului Justitiei. Daca faci greseala sa arunci cu o piatra, nimeresti intr-o fundatie.
Mai interesant este faptul ca in municipiul Carei, mai demult Careii Mari, (în maghiară Nagykároly, în germană Großkarol), care in anul 2011 avea (recenzati) 21.112 locuitori (incluzand si satul Ianculești) au fost inregistrate in perioada postdecembrista peste 20 de fundatii, dintre care amintim: Aurora, Carint, Copos, Dali, Democratie, Eravis, Fastantz & Fulep, Filcar, “Ardealul – Floarea de Aur”, Fundatia Culturala “Castelul de Cristal”, Green Point, Kist, Mondo, Nallam Mediu, Renasterea, RO-Green Gace, Romanian Music Promotion, Say – Yes, Taierling, Vatra Romaneasca, etc.
Fac pariu cu Dvs. ca n-ati auzit decat de cel mult una sau doua dintre acestea. Nu mai punem la socoata si puzderia de ONG. Astea, cele listate mai sus, sunt insa mai cu staif, mai cu mot decat ONG-urile, tocmai fiindca sunt FUNDATIILE care constituie de fapt “baza”, „fundamentul”(societatii).
O sa ma leg in cele ce urmeaza doar de doua dintre renumitele fundatii careiene, pe care le mentionez in ordinea aparitiei lor pe “piata muncii”:
1. Fundatia “Grof Karolyi Sandor” si
2. Fundatia Centrul de Promovare a Turismului Cultural “Grof Karolyi”.
Despre Fundatia “Grof Karolyi Sandor” am mai pomenit intr-un comentariu anterior aparut tot in BdeC. Recapitez doar datele esentiale: agent economic cu codul unic de identificare (fiscala) 31065352, sediul str. 1 Decembrie nr. 16, Carei, judetul Satu Mare, inregistrat din data de 09 ianuarie 2013 la organul fiscal competent. Fundatia a fost înregistrată la instanța Judecătoria Carei la data de 02.02.2011 prin dosarul nr. 391/218/2011 si prin hotărârea nr. 48.803/02.2011. Unicul fondator este Durckheim Francesca Georgiana.
Scopul fundației: Ingrijirea memoriei Contelui Karolyi Sandor, îngrijirea istoriei familiei Karolyi, etc. Consiliul Director al Fundației Grof Karolyi Sandor era format la data inscrierii in Registrul National din: av. Maria Eva Marginean Horn, Bogdan Georgescu și dr. Nemeti Ioan.
O prima observatie aici.
Av. Maria Eva Marginean Horn este in mod evident membru al unei asociatii sau fundatii neguvernamentale, si anume al Fundatiei “Grof Karolyi Sandor, asa cum rezulta din datele oficiale publicate pe site-ul Ministerul Justitiei, in Registrul National ONG. Insa, atat in declaratia de interese pe anul 2012 (datata si semnata la 10.07.2012) cat si declaratia de interese pe anul 2013 (nr. 40/21.06.2013), ambele depuse la C.J. Satu Mare, consilierul judetean Maria Eva Marginean Horn trece sub tacere calitatea ei de membru la respectiva fundatie (in declaratia de interese din anul 2013 dansa chiar mentioneaza olograf ca “Nu este cazul”), desi declaratia pe proprie raspundere a fost data cunoscand prevederile art. 292 din Vechiul Codul Penal (art. 326 din Noul Cod Penal) privind falsul in declaratii.
Declaratia de interese este un act public si semnatara doamna avocat consilier judetean raspunde potrivit legii penale pentru inexactitatea sau caracterul incomplet al datelor mentionate in respectivul document. Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei … unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Solicit pe aceasta cale prim-procurorului de pe langa Judecatoria Carei sa se autosesizeze privind acest caz flagrant de fals in declaratii, pentru luarea masurilor legale care se impun, conform legii penale in vigoare. De asemenea, solicit presedintelui C.J. Satu Mare precum si Institutiei Prefectului judetului Satu Mare sa ia act de falsul in declaratii comis de consilierul judetean Eva Maria Marginean Horn si sa ia masurile administrative care se impun. Dar, sunt cat se poate de convins ca din cauza asta nu va mai putea dormi linistita in apartametul ei din Budapesta doamna consilier, de grija pe care o are fata de procuratura in Carei sau fata de CJ si de Institutia Prefectului SM, cand este bine cunoscut faptul ca in lumea in care se invarteste ea „o mana o spala pe alta si ambele maini spala obrazul (gros)”.
Nu am citit prea multe despre planurile de viitor ale fondatoarei Fundatiei „Grof Karolyi Sandor”, d-na Francesca Georgiana Durckheim, sau n-a spus dansa prea multe despre ele, cu exceptia dorintei/intentiei de a sprijini in viitor actiunea de finantare necesara reabilitarii totale a Bisericii și a Mănăstirii franciscane Sfântul Anton de Padova din localitatea Căpleni,
inclusiv a bibliotecii parohiale de pe acolo. Modul in care Fundatia va putea asigura aceasta finantare/sprijin, nu a fost insa dezvaluit de loc in cuvantarea de sambata de la Castel a d-nei Durckheim si din acest motiv noi credem ca acestea sunt deocamdata doar niste „vise”, avand in vedere mai ales resursele financiare extrem de limitate si de modeste ale Fundatiei..
In schimb, am luat cunstiinta de pe site-ul CJSM de un document care se refera la proiectul „Karul express – Călătorie în timp pe tărâmul legendelor” şi a cheltuielilor necesare implementării acestuia. Proiectul „Karul express – Călătorie în timp pe tărâmul legendelor” urmează a fi depus spre finanţare în cadrul Programului PA16/RO12 ”Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural”. În cadrul proiectului „Karul express – Călătorie în timp pe tărâmul legendelor”, Unitatea Administrativ-Teritorială Judeţul Satu Mare (CJSM) are calitatea de promotor de proiect, alături de Unitatea Administrativ – Teritorială (Primaria) Municipiul Carei, Parohia romano-catolică Căpleni și Fundația ”Grof Karoyi Sandor” în calitate de parteneri. Proiectul „Karul express – Călătorie în timp pe tărâmul legendelor” se axează pe activităţi de punere în valoare a monumentului Mănăstirea franciscanilor ”Sf. Anton” prin reabilitarea căii de acces către monument pe un tronson de 3, 5 km (DJ 108C Carei – Căpleni – Biserica și Mănăstirea franciscană Sfântul Anton de Padova), dotări pentru facilitarea accesului publicului larg la monument, constând în achiziționarea unui trenuleț turistic rutier care va efectua circuite cultural-turistice pe raza municipiului Carei până în localitatea Căpleni la Mănăstirea franciscanilor ”Sf. Anton” și la Necropola familiei Karolyi și amenajarea unei incinte în cadrul mănăstirii pentru evenimente destinate vizitatorilor. Valoarea totală a proiectului este de 6.667.831,87 lei (inclusiv TVA), adica cca 1.550.000 euro, finanțarea nerambursabilă fiind de 100%. Chestia cu trenuletul pare sa fie simpatica, dar o sa traim si o sa mai vedem, daca acest proiect va fi aprobat sau nu, daca va fi finantat sau nu de comunitatea europeana, si daca va putea fi pus in practica in urmatorii cativa ani.
Poate ca acest proiect a fost si motivul prezentei presedintelui CJSM liberalul „aripa” Adrian Stef, precum si dorinta acestuia de a adresa din politete oaspetilor de peste hotare urarea:, citez:
„Isten hozta önöket itthon, Szatmár megyében”.
Ce va face insa practic numita Fundatie „Grof Karolyi Sandor” in calitate de partener la proiect, nu ne este de loc cunoscut la aceasta ora. Dar noi nici nu credem/speram ca va face mare lucru, asa cum nu a facut mai numic nici pana acum cu asa „curatori” ca Horn si Kovacs, si suntem chiar convinsi ca tot greul fundamentarii proiectului va cadea din nou pe umerii doamnei ing. Carmen Egli ca si pana acum, ca si in cazul celorlalte proiecte cu finantare europeana.
In ce priveste Fundatia Centrul de Promovare a Turismului Cultural “Grof Karolyi”, ea a fost infiintata urmare HOTĂRÂRII C.L. Nr. 12 /2012 din 15 octombrie 2012 si a fost pusa sub patronajul Consiliului Local al Primariei Municipiului Carei, care l-a insarcinat pe domnul ing. Kovacs Eugen, primarul municipiului Carei, să semneze în faţa Notarului public Actul Constitutiv şi Statutul fundaţiei, în forma autentică.
Nu am gasit nici o referinta la Judecatoria Carei privind acordarea personalitatii juridice pentru aceasta Fundatie si nici hotararea judecatoreasca pentru înscrierea acesteia în registrul asociatiilor si
fundatiilor aflat la grefa Judecătoriei Carei. Pe de alta parte, n-am gasit nici o urma a acestei Fundatii in Registrul National al ONG aflat pe site-ul Ministerului Justitiei. Dar cine stie, poate ca exista aceste documente, dar n-am stiut eu sa le caut ca lumea pe site-ul Judecatoriei Carei si pe site-ul Ministerului Finantelor.
Cert este ca Fundatia Centrul de Promovare a Turismului Cultural “Grof Karolyi” este agentul economic cu codul unic de identificare 31041108, are sediul in str. 1 Decembrie 1918 nr. 1, Carei, Fundatia a fost autorizata cu incheierea nr. 3387/13.12.2012, a fost inregistrata ca societate comerciala in data de 21 decembrie 2012, a avut initial ca membri fondatori pe membri C.L. si un Comitet Director format din Venig Gabriela, Marius Ciucoş, Ciută Ilie, Fazakas Zoltan si Tempfli Vasile.
Singurul lucru care nu imi este clar este LA CARE „GROF KAROLYI” se refera numele fundatiei??? Nu de alta, dar din grofii astia au fost cam multi!
Cred ca raspunsul la aceasta intrebare nici macar mama si tatal de facto al fundatiei, adica primasul Eugen Kovacs Jeno, nu-l stie!
Inca inaintea inregistrarii Fundatiei ca societate comerciala si inaintea inregistrarii la autoritatile fiscale, s-a votat de catre C.L. al Primariei Mun. Carei HOTĂRÂREA Nr. 158 /2012 din 18 decembrie 2012 privind alocarea sumei de 10.000 lei, Fundaţiei Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Grof Karolyi”.
Apoi, tot cu cea mai mare repezeala, la solicitarea expresa si imperativa a primarului Kovacs Jeno adresata Fundatiei, s-a aprobat si o finantare a Fundatiei cu suma de 10.000 lei(vezi adresa Primariei Mun. Carei, Cabinet Primar nr. 177789/17.12.2012: „Avand in vedere ca aceasta fundatie are ca scop promovarea turismului si culturii (sic!), va rog sa solicitati Consiliului Local aprobarea cumpararii unui autoturism. EU AM CAUTAT SI AM GASIT O OFERTA AVANTAJOASA, pe care anexez prezentei. Cereti Consiliului Local finantarea sumei de 13.000 euro pentru care trebuie completat capitalul social de 50.000 lei cu 10.000 lei”). Un tupeu inimaginabil din partea primasului koldus: el centreaza si tot el da cu capul. In pereti, sau mai precis in locurile stabilite pentru dat cu capul.
Acesta a fost momentul in care in semn de protest, consilierul Ilie Ciuta din partea PNL si-a dat demisia din Comitetul Director al Fundatiei.
Si uite asa s-a achizitionat repede, si pe fondurile Fundatiei Centrul de Promovare a Turismului Cultural “Grof Karolyi”, „pentru promovarea turismului si culturii primasului” (sic!) autoturismul Renault Fluence Tehno, cel cu care primarul a putut primi in mod onorabil si in conditii civilizate grofii veniti de peste hotare. Desi lui i s-ar fi potrivit mai bine, ca si in Asaujul lui de bastina, Dacia 1988 pe care o are mentionata in declaratia de avere datata 24.07.2008, declaratie afisata pana si in ziua de azi, dar doar ca bataie de joc si ca sfidare fata de prevederile legale, pe site-ul oficial al Primariei Municipiului Carei.
Despre ce s-a mai intamplat apoi cu Fundatia Centrul de Promovare a Turismului Cultural “Grof Karolyi”, nu prea mai stiu eu sa va povestesc multe lucruri.
Doar atat, ca in urma concursului organizat de Fundatie in data de 30.07.2013 o superprofesionista comisie de examinare compusa din Kovacs Eugen, Sroth Clara si Cadar Maria a decis angajarea a 4 referenti pentru promovarea turismului cultural, a doi referenti pentru supraveghere si ghidaj, a doi ingrijitori parc si a unei femei de serviciu.
Postul de director general pentru administrarea Fundatiei a ramas vacant, fiindca nici unul din cei doi competitori ne fiind acceptat de comisia de examinare. Cred ca vacant este si in ziua de azi.
La sfarsitul anului 2013 Fundatia Centrul de Promovare a Turismului Cultural “Grof Karolyi” a prezentat un bilant „curat” cu excedent/profit pe 0 (zero), cu venituri totale de 176.545 lei, cu cheltuieli totale de 176.545 lei, cu datorii ce trebuie platite intr-o perioada de pana la un an de 41.887 lei, cu efectivul de personal privind activitatea fara scop patrimonial format din 11 (unsprezece) persoane.
Ca un foarte mare naiv, imi pun in final intrebarea: Oare de ce a trebuit ca primasul de Nagykaroly, dupa ce devenise in 2011 „curatorul” no. 1 al Fundatiei fondata de Contesa Francesca Druckheim cu complicitatea total dezinteresata a avocatei consilier judetean de SM, sa se mai incurce la doar un an de zle departare si cu Fundatia Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Grof Karolyi” pastorita/patronata de asa zisul Consiliu Local obedient lui?
Pai tocami de aia!
Fiindca fundatiile si ONG-urile (vezi de exemplu si megaescrocheria numita „Equus Lovasegyesület és Panzió – Carei avand ca administrator pe Veress Anna) sunt mijloace numai bune de sifonat banii bugetului local, respectivi banii contribuabililor careieni.
Asta doar pana cand se va gasi totusi unul ceva mai responsabil, ceva mai profesionist, cu ceva mai cu sange in instalatie, care sa-l puna pentru o vreme ceva mai indelungata pe primas de-a dreptul „la pastrare”.
Fiindca ulciorul nu merge de multe ori la apa. Ez nagyon bisztos. Na szia.
de kuker la 16 iunie 2014 - 12:41
dapoi fundatia a pus repede director care ia salar de director chiar daca nu dat concurs.concursul a fost doar praf in ochi pentru necunoscatori.
marele director este linda salagean
de barbu la 16 iunie 2014 - 13:09
din moment ce au cedat castelul statului maghiar in 1907 ce tot mai vor acum?
unde isi baga nasu avocata mereu iese scandal si statu pierde…asta a fost in stare sa ceara scutire de impozit si pt mamasa pe care a facut-o handicapata numai ca sa nu plateasca!
de anonima la 16 iunie 2014 - 13:38
la fel de rar ca si participantii….
un eveniment cu circuit inchis are loc in locuri private dar adevarul e ca mai bine ca nu a fost multa lume ca se simtea bine mirosul de caritas de aproape….ma bucur ca am fost si pentru ca sa nu raman cu impresia ca personajele au vreo valoare alta decat cea de aspirator
de reka la 16 iunie 2014 - 13:41
mie a placut ca au venit imbracate nobilele mai slab decat noi imbracam la Carei si am simtit ca nu suntem mai slabi ca si ei!
eu asa imbrac cand merg la prietene la vizita dar poate ca au crezut ca e la fel cum au lasat aici castelul la 1907.
de Horia Mărieș la 16 iunie 2014 - 23:08
Domnule Primar,
Timp de două zile ne-am distrat, am băut și am mâncat bine. Mulțumim.
Va rugăm să ne prezentați nota de plată.
Ca să știm cât bacșiș să vă lăsăm.
Cu stimă,
Familia Károlyi
de sorina la 17 iunie 2014 - 08:09
http://stiri-extreme.blogspot.ro/2014/06/acuzatie-incendiara-ilie-sirbu-ofiter.html
de ZSOLTI la 17 iunie 2014 - 08:25
nici noi nu vrem sa fim cu comunistii rosii dar pentru noi aleg conducatorii si asa ca nu va mirati ca au fost asa de putini la castel.nici noi nu avem viata buna si salarii mari numai cei care se duc sa linga la ocskasor lajos si la koldusjeno.
de claudita la 17 iunie 2014 - 13:21
niciodata nu a fost in paragina castelul..aici a fost casa de cultura si casa pionierilor unde toti copii orasului umblau la cercuri pe categorii de activitate fara discriminare.
acum se aloca fonduri numai la cercurile unde sunt instructori agreati de primarie.acum se canta imnul ungariei la manifestari iredentiste si deci e nevoie sa fie pompate fonduri pentru castel.
aici a fost mai demult si o trupa de teatru orasenesc de adulti si scoala de balet si erau multe activitati asa ca numai cine nu e din Carei nu stie.in Carei erau 5 case de cultura,cladiri distincte.Unde sunt acestea si de ce se pompeaza numai la Castel cand orasul e plin si de alte bijuterii.