Candidaţii la alegeri să demonstreze că nu au datorii la stat – proiect de lege

• publicat la: 14 iulie 2014
Candidaţii la alegeri să demonstreze că nu au datorii la stat – proiect de lege

Candidatii la alegerile parlamentare si locale ar trebui să demonstreze că si-au plătit taxele catre stat, prin prezentarea publica a unui certificat fiscal, potrivit unei noi initiatiave legislative.

Astfel, initiatorul proiectului de lege   propune, conform unui comunicat remis luni Ziare.com, ca persoanele care candideaza la scrutinuri parlamentare sau locale sa fie obligate sa informeze electoratul „prin furnizarea de dovezi fiscale in legatura cu plata obligatilor ca persoane fizice sau de catre persoanele juridice fata de care candidatii au calitatea de manager, actionar unic sau majoritar, administrator sau membru in consiliul de administratie”.

Initiatorul, senatorul independent Valeriu Toderascu, mai precizeaza ca este necesara si „aprecierea comportamentului candidatilor fata de prevederile legilor fiscale”, pentru ca, uneori, sunt alese in functii publice persoane care nu respecta „minima cerinta de a-si plati, pentru ei, pentru firmele proprii sau cele conduse de ei, darile obligatorii catre statul pe care pretind ca vor sa il serveasca”.

Varianta initiala a propunerii, respinsa

Senatorul Toderascu, ales in 2012 pe listele Noii Republici, a depus recent la Senat o varianta imbunatatita a proiectului de lege privind necesitatea informarii alegatorilor in legatura cu datoriile la stat ale candidatilor, dupa ce senatorii au respins varianta initiala a propunerii legislative.

„Alegerile din anul 2012 au aratat ca multi candidati pentru alegerile parlamentare sau alegerile locale care aveau probleme de integritate au fost sustinuti de partidele politice din care faceau parte si chiar au fost alesi, uneori cu majoritati confortabile de voturi.

De multe ori, nici membrii de rand ai partidelor respective, nici conducerile lor si, cu atat mai putin, electoratul nu cunosteau problemele de integritate ale acestor persoane”, se mentioneaza in comunicatul citat.

Iniţiativa ar fi una deosebit de benefică pentru comunitatea careiană greu îndatorată la bănci de administraţia locală.Cele câteva miliarde restante la plata  în contul bugetului de stat din partea edilului careian ar da o gură de oxigen pentru fondurile de salarii ale bugetarilor .

Lasati un comentariu