Cu mâna pe oraş

• publicat la: 7 iulie 2014
Cu mâna pe oraş

Potrivit cotidianul.ro,sculptorul Bogdan Raţă este prezent, pentru cea de a doua oară după participarea sa din 2012, la ediţia acestui an a “Bienalei de Artă” din Liverpool, cea mai amplă manifestare de gen din Regatul Unit, care atrage peste 600.000 de vizitatori şi expune peste 900 de artişti anual.Bogdan Raţă este un alt artist băimărean de succes,după ce în urmă cu o săptămână vă informam  despre tânărul pictor  Adrian Ghenie,băimărean şi el,care a reuşit perfomanţa de a-şi vinde unul dintre tablourile sale pentru  suma de 1.426.500 de lire sterline,la Londra,în cadrul unei licitații organizată de casa Sotheby’s.

„The Middle Way”, lucrarea de mari dimensiuni a artistului  Bogdan Raţă, reprezentând o palmă deschisă spre cer, a fost instalată în faţa “St. George’s Hall”, o clădire amplasată în insula muzeelor din centrul oraşului, ridicată în 1864 şi parte a patrimoniului mondial UNESCO. Sculptura, inclusă în secţiunea “Independents” a Bienalei, va putea fi vizionată până la data de 26 octombrie.

Bogdan Raţă, unul dintre cei mai inovativi artişti ai generaţiei sale, a expus în cadrul “Bienalei Mulhouse Basel 2010”, “Bienalei de artă contemporană de la Moscova”, 2011, în cadrul secţiunii de proiecte speciale “Independents Liverpool Biennial”, 2012, în cadrul Proiectului “Personal Structures”, a 55-a ediţie a Bienalei de la Veneţia 2013 şi, cu sprijinul ICR, în cadrul expoziţiei “Kaleidoscope: Contemporary Art from EU Member States” de la Dublin. A participat la proiecte curatoriale în Tel Aviv, Budapesta, Paris, New York, Timişoara şi Bucureşti. Artistul este reprezentat de Farideh Cadot, la Paris, şi de “Năsui Gallery”, la Bucureşti. Lector universitar la “Universitatea de Vest” din Timişoara, Facultatea de Arte şi Design, Catedra de Arte Plastice, secţia Sculptură, Bogdan Raţă este şi cordonator al proiectului “geamMAT”, de la Muzeul de Artă, Timişoara.

„Lucrez în mod special cu fragmente umane pe care le compun sau le recompun pentru a transmite anumite mesaje (în special sociale) sau anumite stări psihice ale omului contemporan. Deformarea psihică şi stresul cotidian sunt în general subiectele principale. Încerc să le transmit privitorului tocmai deformând corpul uman şi reinterpretându-l ca şi structură anatomică”, spune artistul.

Proiectul, realizat cu sprijinul ICR din Londra, este curatoriat de “Nasui Collection&Gallery”, unul dintre cei mai activi operatori culturali din România, care prezintă o selecţie atentă de lucrări semnate de artişti contemporani români, în contexte naţionale şi internaţionale de prim rang.

Bogdan Rață,născut în 1984, la Baia Mare, este sculptor,absolvent al Liceului  de Artă din  Baia Mare, cu un doctorat la Universitatea de Vest Timișoara pe tema noilor materiale în sculptură. Scoala băimăreană de artă convinge şi prin acest sculptor ,de continuitatea si valoarea sa.

 

Lasati un comentariu