De vorbă cu Feigi Jancsi…un castelan din 1975

• publicat la: 25 iulie 2014
De  vorbă cu Feigi Jancsi…un castelan din 1975

Se apropie cu paşi repezi aniversarea celor 50 de ani de existenţă a Castelanilor din Carei.Pregătirile sunt în toi  iar noi am incercat să luăm legătura cu câţiva dintre cei care au avut privilegiul de a se afla sub directa îndrumare a regretatului Peter Karacsonyi,părintele castelanilor careieni.

Unul dintre aceştia este Feigi Jancsi,care din 1985 este corepetitor la cercul de  muzică uşoară Castelanii din cadrul Clubului Elevilor Carei,unde se ocupă  si de sonorizare si imprimări. El duce o muncă susţinută împreună cu doamna Mariana Vulcan,amândoi fiind însufleţiti  de dragostea pentru copii pe care îi îndrumă şi de dorinţa de a duce mai departe renumele ,,Castelanii”.

Feigi Jancsi a făcut parte din formaţia Castelanii  încă din 1975, de la o vârstă fragedă, iar din anii ’80 a început să instruiască generaţiile de copii împreună cu profesorul Karacsonyi, devenind mâna lui dreaptă, trăind experinţe frumoase şi memorabile pe care le povesteşte acum cu mult drag. A colaborat  cu mari muzicieni ca Mihai Coman, membru al formaţiei Holograf, cu Raul Cuşac care a cântat alături de Ştefan Bănică jr, dar şi cu idolii săi de la formaţia Semnal M. A instruit ,,castelani’’ ca Tina Naghi, Marcela Babici, Naghi Melania, toate ajungând apoi  muzicieni profesionişti.

Am stat de vorbă cu el în sala de repetiţii a cercului de muzică uşoară de la Clubul Elevilor,unde îşi petrece cea mai parte a timpului.Amintirile îi dau târcoale doar la simpla pomenire a numelui Castelanii.

Reporter: De când activaţi la Clubul Elevilor şi cu ce vă ocupaţi în cadrul acestuia?

Feigi Jancsi: ,,Toată lumea ştie că acest Club al Elevilor a fost  cândva ,,Casa Pionierilor’’. În 1975 il frecventam si eu .Ca profesori i-am avut pe Peter Karacsonyi şi Endre Deak, nume binecunoscute. De fapt, despre Castelanii cred că toată lumea a auzit că au fost mai multe generaţii, e o poveste cu multe generaţii. Şi apoi fiecare poate să interpreteze cum vrea, dar cred că pentru toată lumea a fost interesantă perioada aceea, perioada în care aveam  ,,Castelanii’’. Dacă in 1975 eram elev in clasa a V-a,din anii ’80, am început să instruiesc generaţii de ,,Castelani junior’’ cu ajutorul lui Peter Karacsonyi, fiind  mâna lui dreaptă, cum se zice…eu instruiam instrumentiştii,in anii ’80 şi apoi, din 1985 am fost deja angajat ca şi corepetitor oficial, la ,,Casa Pionierilor’’,continuând  până în 2000. Au fost foarte multe  generaţii. Din anul 2000 am lucrat în sincope,când era post când nu era,angajat ,neangajat sau  reangajat, cu pauze, dar am rămas  un fidel colaborator al Clubului Elevilor, chiar dacă nu am fost plătit pentru asta mereu… dar îmi place ca să instruiesc mai departe copiii..

Domnul Karacsonyi a renunţat la sfârşitul anilor ’90 la activitatea sa din fruntea formaţiei ,,Castelanii’’. Între anii 1999-2000 s-au redus posturile, din această cauză am plecat pentru un timp în străinătate.In acest timp, a fost Renata ca profesoară a formaţiei ,,Castelanii’’, a fost apoi Iulia Karacsonyi, fiica domnului Karacsonyi la conducerea formaţiei şi după aceea a venit doamna Mariana Vulcan. Copii, însă, nu ştiu de problemele pe care le aveam noi, nu au ştiut de greutăţile pe care le aveam şi fiecare generaţie ,,Castelanii’’ a avut elitele ei.

Reporter : Aţi activat în ,,Castelanii’’. Ce amintiri  frumoase vă vin în minte din perioada aceea?

Feigi Jancsi: Concursurile sunt frumoase şi pentru copii şi pentru profesori.Acolo te întâlneşti cu colegi din domeniul tău.Mi-a  plăcut foarte mult pe litoral,unde mergeam  an de an.Se  ştia  în Carei, că elevii de la Castelanii  s-au dus pe gratis să petreacă o vacanţă pe litoral, la Năvodari, unde  puteai să te întâlneşti şi cu oameni  de la radiouri, de la televiziunea din Bucureşti care filmau tot timpul spectacolele şi bineînţeles, în anii aceia, de dinainte de Revoluţie, spectacole erau mai mult patriotice, asta e, nu e nici o minciună… Castelanii mici, în anii  ’80 au scos 2 discuri mari. Pe lângă asta, Castelanii Junior au filmat  un videoclip cu Televiziunea Română.

După anii ’90, vremurile au devenit tot mai grele, din ce în ce mai grele au fost lucrurile, Inainte de 1990  primeam bani pentru toate cheltuielile pe care le aveam, deplasări la concursuri, cazarea, tot, eram sprijiniţi pe atunci. Era şi o organizaţie foarte importantă, ARIA se numea care sprijinea muzicienii foarte mult. Pe atunci era mult mai bine gândită această industrie, era făcut totul mai cu cap decât acuma…După aceea, nu am mai primit nciun sprijin financiar. După ce castelul s-a inchis, în anii 90 ne-am mutat în clădirea de vizavi de Banca Comercială, la fosta Şcoală pe strada 1 Decembrie 1918, unde am funcţionat până în 2007 când am fost daţi afară de acolo în urma retrocedării clădirii Episcopiei Romano-Catolice de care a aparţinut în trecut. Acum funcţionăm în această clădire, nr.6 de pe strada Kafka Margit.

Reporter: Care erau greutăţile pe care le-aţi întâmpinat?

Feigi Jancsi: Au inceput reducerile de posturi, eram plătiţi cu ora şi era foarte greu , am fost chiar pe post de radiogoniometrist  angajat pentru o vreme, chiar şi doamna Vulcan, şi dânsa de asemenea,desi are la baza Conservatorul Gh.Dima… Au fost ani în care nu eram plătiţi… dar pentru că fac totul din foarte mare plăcere, nu conta să fac pro bono. Şi dacă ar fi să o iau de la început, de la zero, tot asta aş face, fără niciun regret !

Eu sper  să continuăm să ducem mai departe  traditia  formatiei ,,Castelanii’’, este o mândrie locală şi e o mare mândrie pentru noi să se continue acest frumos proiect .

Reporter: Ce oameni aţi cunoscut de-a lungul timpului,care sunt  personalităţi cu care aţi lucrat?

Feigi Jancsi: Am avut plăcerea să am nişte prieteni, de vârsta mea, care, într-adevăr au reuşit să devină nume în ţară, nume cunoscute cum ar fi, Mihai Coman, care e acum, este instrumentist în formaţia Holograf !

El este membru al formaţiei Holograf şi este pianist, al doilea împreună cu Tino Furtună, în opinia mea cel mai mare pianist, este cu adevărat un mare pianist! Chiar acum câţiva ani, când a fost cu Holograf pe scena Zilelor Careiului i-a mulţumit lui Peter Karacsonyi pentru că l-a ajutat şi a contribuit mult la ceea ce a devenit acuma. A fost deosebit acel  moment…

Sau Raul Cuşac, care cântă în multe formaţii mari cum ar fi Vama Veche, în formaţia lui Ştefan Bănică Junior, A.G. Weinberger . El a fost  instrumentist în aceste formaţii de-a lungul timpului şi cred că este mare instrumentist de clapă !

Reporter: Ei sunt cei cu care aţi colaborat în perioada aceea?

Feigi Jancsi:  În perioada aia colaborau cu noi, în perioada anilor, la mare, începând cu anul 1978 până în ’90 am cunoscut foarte mulţi muzicieni care au devenit şi muzicieni cunoscuţi…Au devenit Nume in muzică! Atunci erau şi ei începători normal, ca şi oricine. în fiecare an ne-am întâlnit acolo şi am colaborat. Cântam împreună pe scenă….

Ne plăceau foarte mult călătoriile de noapte spre festivaluri, porneam cu 25 de autobuze şi mergeam împreună toţi şi ne cunoşteam deoarece eram  din tot judeţul Satu Mare, eram toţi artişti şi colegi şi era o atmosferă tare faină. Sau când mergeam la mare cu trenul, şi mergem timp de 26 de ore! Ţin minte că porneam la 10 dimineaţa de aici şi ajungeam la ora două după-masa la Năvodari. Şi acum durează mult călătoria cu trenul până la mare, dar, totuşi 26 de ore, era ceva, şi ne făceam prieteni, eram toţi împreună , erau foarte grele vremuri atunci, nu erau hotelurile de acum…alte vremuri !’’

Visul mea  fost să cânt în Semnal M, ei erau idolii mei şi îmi doream mult să cânt cu ei.Mi-am împlinit visul, am cântat în Semnal M între 2010-2012. Erau  în formaţie Ştefan Boldijar, arhicunoscutul Iuliu Merca, care a murit şi Florin Ştefan. Ei cântau modest, foarte simplu, firesc, cât mai simplu, cântau folk, iar piesa ,,La fereastra ta’’,a devenit repede un hitt, toată lumea o ştie şi o îndrăgeşte si acum.

Reporter :Cine este mentorul dvs.?

Feigi Jancsi:  Domnul Karacsonyi evident, el era mai mult decât un mentor, el era ca şi tatăl meu, era mai mult ca un profesor pentru mine…M-a învăţat despre ale  vieţii, avea experienţă, a trecut prin multe. ..El ţinea foarte mult la noi,  dorinţa lui era să ne protejeze.La formaţia ,,Castelanii’’ ţinea foarte mult, ca şi la copilul său, în fapt este creaţia lui şi făcea parte din organismul lui, era organul lui  vital. El a fost unul care nu va mai fi, un om care  să facă totul, dăruirea… munca de 24 din 24 de ore ca să facă cunoscută această formaţie ,,Castelanii’’…. a fost impresionant.

Reporter: Câte generaţii a avut formaţia Castelanii?

Feigi Jancsi:  Au fost nenumărate generaţii, cred că 15-20.Cel mai frumos este atunci când se adună copii, este extraordinar…  Tot timpul a fost împrospătată această formaţie Castelanii. Au fost generaţii mai reuşite, în anii ’70, în anii ’80, în anii 2000…Mai trist este atunci când trebuie să plece…Că aşa se întâmplă, aşa e viaţa, vin aici, se formează, se dezvoltă, se formează individual şi apoi ca şi grup, funcţionează foarte bine, dar trec anii, fiecare are drumul său în viaţă, iar după ce nu mai sunt elevi, merg pe drumul ales, unii la studii, alţii să lucreze şi se despart.Au fost şi generaţii mai reuşite. Băieţii de la In Extenso la castel au început.

A fost o perioadă a anilor ’70 când a existat o colaborare de  succes  intre Casa Pionierilor,acum Clubul Elevilor   si  Casa de Cultură, dar apoi s-au despărţit, fiecare aparţine din punct de vedere administrativ de altă instituţie acum. Casa de Cultură aparţine acum de Primărie, de la care primeşte fonduri, noi aparţinem de Inspectoratul Şcolar Satu Mare. Ar fi frumos dacă s-ar puteam relua colaborarea. Ei  au alte posibilităţi, noi nu. Şi aşa, în limita posibilităţilor, formaţia Castelanii tot timpul a existat la Clubul Elevilor prin eforturile noastre, ale  doamnei Mariana.Sperăm că se vor schimba şi treburile de la Inspectorat. Nu ar strica să ne sprijine şi să ne promoveze fiindca toti ar avea de castigat.

Reporter: Care este activitatea dvs actuală în cadrul Clubului Elevilor?

Feigi Jancsi:  Instruiesc instrumentişti şi solişti şi mă ocup şi de imprimări, de înregistrări pentru că e nevoie de demo-ul pentru festivaluri la care participăm, dar nu avem condiţii grozave, calculatorul este vechi, se blochează, sunt probleme. Acest cerc este pentru copii, noi îi pregătim, îi formăm, dar nu toţi trebuie să fie muzicanţi. Pentru unii copii muzica rămâne un hobby, pentru alţii însă devine o chestie serioasă, devin profesionişti. De exemplu, Tina Naghi, am instruit-o şi a devenit profesionistă, trăieşte din muzică. De asemenea, Marcela Babici, este profesionistă, din muzică trăieşte, la fel şi Naghi Melania.. Eu spun întotdeauna, un profesionist este cel care trăieşte din muzică, pentru care  muzica a devenit o profesie, indiferent dacă alege să cânte la nunţi, în cluburi, pe vapoare sau pe scene ale ţării, ei sunt muzicieni profesionişti. Asta înseamnă artist profesionist şi este suficient, aşa a zis tot timpul şi domnul Karacsonyi. Noi  descoperim talentele,le  îndrumăm,le  formăm, dar ei hotărăsc cum vor face, dacă vor să devină profesionişti.

Reporter :Cu câţi copii lucrati ?

Feigi Jancsi: Am 15 copii, eu sunt de părere că nu se poate lucra în mod eficicent cu mai mulţi, e greşită mentalitatea asta ,,să fie cât mai mulţi copii, să fie 200’’, nu se poate lucra cu atât de mulţi. Eu cu aceşti 15 pot  să lucrez şi am copii sârguincioşi. Lucrez cu cei din clasa a II-a până într-a noua, aceasta este generaţia de copii care dispun de mai mult timp liber…cei din generaţia mai mică sunt la început, acum  li se formează vocea şi prind şi cel mai bine la instrumente. E frumos să se adune aici, să se formeze prietenii, să înveţe despre colegialitate, munca în echipă şi este fascinant cum evoluează fiecare, devine un organ funcţional şi apoi se formează toţi într-un organism, într-un tot unitar care funcţionează foarte bine.

Reporter: Spuneţi-mi , vă rog rezultatele pe care le-aţi avut cu copii pe care  îi îndrumaţi.

Feigi Jancsi:  Au câştigat  festivaluri  copii talentaţi cum ar fi Andrada Spanci, Abel Putovits, de exemplu, foarte talentat chitarist care este invitat în Ungaria deja la concerte, Şerban Silaghi, sunt copii care au succese şi la şcoală  şi la muzică. De exemplu, Silaghi Şerban, Arnold Beiland sau mai departe Gnandt Erik, Deutchard Adina, de asemenea David Anda, aceştia sunt copii pe care îi îndrum în perioada actuală, sunt copii de care sunt foarte mândru pentru că sunt copii foarte talentaţi şi foarte buni ,atat  la  invatatura cât si  la muzică.

Elevul si apoi colaboratorul lui Peter Karacsonyi,nu are limita de timp când vine vorba de muzică si de instruirea copiilor. Pe Feigi Jancsi il găsiti la Clubul Elevilor si la ore inaintate.Rămâne atât  cat e nevoie ca discipolii săi  să prindă  nota cea bună şi tonul corect.

A consemnat AnaMaria Roman

 

comentarii

de Horia Mărieș la 26 iulie 2014 - 06:42

„Au fost ani în care nu eram plătiţi… dar pentru că fac totul din foarte mare plăcere, nu conta să fac pro bono. Şi dacă ar fi să o iau de la început, de la zero, tot asta aş face, fără niciun regret !”

Bravo. Frumos spus. Aveți tot respectul meu, Domnule Feigi Jancsi.
Îmi scot pălăria în fața dvs. Inclusiv pentru cele spuse in acest interviu, deși n-am avut privilegiul să vă cunosc.

Cum de altfel n-am avut privilegiul să-i cunosc personal sau să ascult „Castelani” în afară de Viorel Păuleanu și dr. Brugós Laci pe care i-am cunoscut în copilărie. C’est la vie.

Nu puteți cumva să vă clonați, să vă multiplicați?

Sunt de părere că orașul Carei are mare nevoie de oameni ca Dvs., de oameni ca Doamna profesoară Vulcan, Bogdan Georgescu, Szűcs József, etc. De oameni dedicați lucrului pe care-l fac zi de zi, de buni profesioniști. De oameni care nu trec prin viață ca „bagajul prin gară”, vorba fostului meu profesor, Gabi Sabău.

Din păcate însă, părerile mele nu prea mai contează, nu prea dă lumea nici măcar un crăițar pe ele.

de parinte la 26 iulie 2014 - 18:53

domnul feigi are tot respectul nostru pentru cum lucreaza cu copii.se vede ca a fost mana dreapta a lui Peter Karacsonyi
au fost alte vremuri atunci..pacat ca feigi iancsi nu este apreciat la adevarata lui valoare de catre oras!

de Horia Mărieș la 26 iulie 2014 - 19:48

O știre (poate) oarecare, din ziua de 16 iulie 2014: ”

„Pentru audiţiile de la Cluj,(„X-Factor”) Rafaelo a fost pregătit de prof. de muzică Sorin Berindei de la Cercul de muzică uşoară de la Palatul Copiilor din Satu Mare”. Nu mă pricep la X-Factor, n-am văzut în viața mea nici măcar o singură emisiune. Nu am auzit de Rafaelo.

Dar din această știre am reținut că la Palatul Copiilor din Satu Mare in anul 2014 a existat un Cerc de muzică ușoară. Va fi desființat oare și acesta, cel din Satu Mare, așa cum se pare că se dorește desființarea celui de la Clubul Elevilor din Carei?

Caut mai departe. Am reținut și sper că am reținut bine că de Palatul Copiilor din Satu Mare depinde și Clubul Elevilor din Carei.
Am mai reținut și sper că am reținut bine că Palatul Copiilor din Satu Mare depinde de Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare.

Fac un search pe Portalul ISJ SM să aflu ceva despre Palatul Copiilor SM și implicit despre Clubul Elevilor Carei. Nici un cuvânt.

Nimic, pauză totală, de unde rezultă grija ISJ SM față de Clubul Elevilor Carei.
Adică, mai pe englezește: pe cei de la ISJ SM îi doare exact … în cot de Clubul Elevilor Carei!

Oare mă înșel amarnic fiindca mă aflu la 750 km de „subiect”? Sper să mă înșel și să fiu contrazis – vehement și dur, ba chiar și înjurat – de cei în cauză, dar numai cu argumente logice și nu cu lozinci staliniste. Lozincile alea le-am tot ascultat si le-am tot fumat vreo 43 de ani și sunt sătul de ele până peste cap.

Aud (știre neconfirmată), că șefa ISJ SM migrează, ca și Ovidiu Silaghi, ca și peserikile keletoare, spre niscaiva zări mai calde. Foarte bine, îi dorim cale bătută și vânt din pupă. Poate ca in țările alea mai calde, in noul cuibusor rozalind-belind, va găsi resursele financiare cu care să se acopere si nevoile minimale ale instructorilor de muzică ușoară de la. Clubul Elevilor din Carei.

Dacă nu se poate nici așa, atunci să-i angajeze primașul pe statul de plată al Primariei. Are dânsul o grămadă de posturi vacante și, în plus, mai are pe statul de plată și o grămadă de celoveci care chiar stau, dar doar pentru plată. Să-i dea afară primașul, să-i zboare pe cei care sunt chitiți doar pe STATul de plată, să angajeze in locul lor pe alții cărora le place să lucre și care chiar vor să facă treabă.

de podoba mircea la 27 iulie 2014 - 09:44

Feigi Jancsi este un adevrat profesionist si un coleg care se ocupa de copii din toata inimna !!!

de gusti la 27 iulie 2014 - 21:41

iancsi e cel mai bun la sonorizare si imprimare!
iancsi face si nu vorbeste si se lauda ca si altii cu nimicuri.
copii pregatiti de el sunt cei mai buni!
iancsi nu face deosebire intre copii si nu asculta de indicatiile de la primarie si de aceeaa e pus mai deoparte.pentru el nu conteaza din ce familie vine copilul ci cum se comporta si cum invata!
csak igy pe mai departe iancsi!

Lasati un comentariu