Matrița de bijuterii a dacilor, cea mai spectaculoasă descoperire arheologică din ultimii ani

• publicat la: 23 iulie 2014
Matrița de bijuterii a dacilor, cea mai spectaculoasă descoperire arheologică din ultimii ani

O matriță din bronz, folosită acum 2.000 de ani de un bijutier care lucra în cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, se regăsește, de vineri, în colecția de tezaur a Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, după ce a fost studiată de specialiștii Universității Babeș-Bolyai și de cei ai muzeului din Cluj-Napoca, timp de un an de zile.

Matrița a fost descoperită în anul 2013, la rădăcina unui fag uriaș care s-a rupt după o furtună puternică ce a avut loc în zona cetății Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei. Piesa, extrem de valoroasă, a fost ridicată de administratorul sitului arheologic și a fost predată istoricilor, care au început să o cerceteze din punct de vedere științific.

Matrița prezintă modele diverse – animale mitologice precum inorogul, grifonul sau dragonul și animale reale precum leul, tigrul, rinocerul, țapul, elefantul sau hipopotamul.

Matrița din bronz descoperită la Sarmizegetusa Regia va fi restaurată în următoarele luni în laboratoarele muzeului din Deva.

‘Piesa va intra în tezaur și va fi expusă într-o cameră specială a muzeului, cu ocazia lansării unui volum dedicat acestei matrițe, în care vor fi prezentate rezultatele cercetărilor de la Cluj-Napoca’, a menționat directorul MCDR Deva, Liliana Țolaș.

Sursa: http://www.agerpres.ro/cultura/2014/07/18/hunedoara-o-matrita-folosita-de-daci-pentu-confectionarea-de-bijuterii-din-aur-si-argint-in-colectia-mcdr-18-02-38

comentarii

de dacu la 26 iulie 2014 - 22:24

Asa-i ce barbari erau Dacii?

Romanii erau zero barat comparativ cu Dacii lui Deceabal

Lasati un comentariu