Descoperirea fabuloasă din Sarmizegetusa Regia ţinută „la secret“ timp de doi ani: matriţa antică a bijutierului din capitala Daciei

• publicat la: 16 iunie 2015
Descoperirea fabuloasă din Sarmizegetusa Regia ţinută „la secret“ timp de doi ani: matriţa antică a bijutierului din capitala Daciei

Imagini în care este înfăţişată cea mai importantă descoperire arheologică realizată în ultimii ani în Sarmizegetusa Regia au fost publicate, în premieră, la doi ani de la data descoperirii comorii arheologice. Fotografiile caree înfăţişează matriţa bijutierului din fosta capitală a Daciei preromane au fost realizate de Vladimir Brilinsky, omul care a descoperit obiectul misterios.

Timp de doi ani, un obiect antic fascinant, descoperit în Sarmizegetusa Regia a fost ţinut „la secret”, departe de privirile publicului. Matriţa unui bijutier din fosta capitală a Daciei, împodobită cu scene misterioase şi exotice din lumea animală a fost cercetată de specialişti, iar marţi, 16 iunie, va fi expusă penru prima dată la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. „De doi ani, aproape întregi, zi de zi şi seară de seară, mângâi cu privirea imaginile acestei minunăţii. Iar mintea îmi zboară, de fiecare dată, cu 2000 de ani în urmă. Era noaptea de Sânziene, atunci când, poveştile spun că bat flăcările pe comori.

O furtună, un copac, doi copaci, trăznet, prăbuşire, groapă şi Ionuţ Trufaş. Nenea Nunu, ce-i aia verde de acolo? Inima mi-a stat în loc, asemenea timpului care nu voia să se mai scurgă. Şi da, era ea, cea care ne aştepta cuminte, nederanjată de fascinanta lăcomie, deja tradiţională, a locului. Matriţa din bronz de la Sarmizegetusa Regia. Ridicând-o tremurând, sub privirile uluite ale copiilor ce mă însoţeau, am simţit că a venit vremea să înţeleg că nu am trăit degeaba pe pământ, că pe lângă un copil făcut, pe langă o carte citită şi pe lângă un pom sădit am mai făcut şi altceva.

integral pe adevarul.ro

Lasati un comentariu