Mituri şi adevăruri despre digestie

• publicat la: 29 iulie 2014
Mituri şi adevăruri despre digestie

De câte ori nu ai auzit că guma de mestecat ţi se lipeşte de stomac sau că dacă mănânci picant faci ulcer? Sau că fumatul alină arsurile la stomac, iar fasolea e principalul aliment care cauzează gaze…

Sunt atâtea mituri legate de ceea ce mănânci, iar unele sunt vehiculate ca fiind cele mai dovedite adevăruri medicale. Ei bine, ai grijă la ce pleci urechea, pentru că multe dintre ele sunt false. Uite mai jos câteva mituri despre digestie.

Mit: Guma de mestecat se digeră în câţiva ani

Guma de mestecat poate rămâne în stomac mai mult timp, din moment ce nu se dizolvă în cavitatea bucală precum alte alimente iar stomacul n-o poate descompune asa cum face cu alte alimente însă afirmaţia este falsă. Guma de mestecat nu se lipeşte de intestine, se deplasează în sistemul digestiv şi este eliminată în câteva zile.

Mit: Alimentele picante provoacă ulcer

În trecut se credea ca alimentele picante pot provoca ulcer. Majoritatea ulcerelor sunt cauzate fie de o infecţie cu o bacterie numită Helicobacter pylori, fie de analgezice precum aspirina sau ibuprofenul. Mâncarea picantă poate agrava simptomele unui ulcer însa nu aceasta îl provoacă.

Mit: Ridicatul unor greutăţi mari cauzează hernie

Herniile nu sunt provocate strict de ridicarea greuăţilor, ci de o combinaţie de presiuni şi o deschidere sau o slăbiciune a muşchilor cavităţii abdominale. Un organ sau un ţesut gras pătrunde prin aceasta rezultând o hernie.

Mit: Numai alcoolicii fac ciroză

Ciroza este o afecţiune prin care celulele sănătoase din ficat se deteriorează şi sunt înlocuite de cicatrici. Deşi consumul excesiv de alcool este cauza principală a cirozei, alte cauze frecvente ale acestei afecţiuni pot fi hepatitele B şi C.

Mit: Nucile provoacă diverticulită

În trecut, suferinzii de diverticulită, o afecţiune care se dezvoltă când diverticulul (asemănător cu o pungă) care se formează în peretele colonului se inflamează sau se infectează, erau sfătuiţi să evite nucile, porumbul, floricelele de porumb sau fructele cu seminţe mici, precum căpşunile, din cauză că acestea se pot aşeza în pungi provocând dureri. Un studiu din 2008 a scos la iveală faptul că o dietă bogată în fibre prezintă un risc mai scăzut de apariţie a bolii.

Mit: Cea mai frecventă cauză a gazelor este fasolea

În ciuda multor glume pe seama leguminoasei, fasolea nu este cauza principală a gazelor. Lactatele au această onoare, mai ales pe măsură ce imbătrânim iar corpul nostru este din ce în ce mai puţin capabil să absoarbă zahărul din lapte (lactoza).

sursa csid.ro

Lasati un comentariu