Ziua Morţilor sau Luminaţiile. Programul slujbelor

• publicat la: 31 octombrie 2014
Ziua Morţilor sau Luminaţiile. Programul slujbelor

In fiecare an,la 1 noiembrie se sărbătoreşte Ziua Morţilor, sau Luminaţia, cum mai este cunoscută în popor. Oamenii curăţă si decoreaza  mormintele înainte de 1 noiembrie: se smulg buruienile, se mătură, se spală crucea, gunoaiele strânse se aruncă in locuri special amenajate. Pe mormintele curăţate se pun lumânări si flori, fiecare se roagă pentru sufletele celor plecati.

Vineri, 31 octombrie 2014,cu o zi înainte  de Ziua Morţilor intrarea în piaţa agroalimentară din Carei  geme de flori şi coroane.  Comercianţii oferă o paletă cromatică  superbă şi variată de crizanteme, garoafe sau trandafiri atât la fir, la ghivechi,  cât şi în aranjamente  dintre cele mai atractive.

Preţul unei coroane începe de la 10 lei şi poate ajunge la  30 de lei , funcţie de mărime şi calitatea florilor din care este confecţionată.

Dacă pentru un buchet de crizanteme mărunte scoatem din buzunar  numai 2 lei,pentru florile la fir pretul variază între 1 şi 2  lei bucata. Preţul lumânărilor începe la un leu, iar cel al candelelor este cuprins între trei lei şi 15 lei. În cazul florilor la ghiveci, comercianţii cer între 5 şi 25 lei, în funcţie de mărimea tufei.

Începând de mâine, preoţii vor oficia slujbe pentru pomenirea morţilor în cimitire.

Astfel, sâmbătă, 1 noiembrie, începând cu ora 8,00 va avea loc slujba de pomenire a mortilor ,la Biserica Sf.Anton iar de la 10,30, la la Biserica ,,Sf. Andrei’’, după care se va merge la cimitir. De la ora 15.00 preoţii greco-catolici vor săvârşi slujbele de pomenirea morţilor la cimitirul Rozalia, iar de la ora 13.00, aici vor fi prezenti şi preotii ortodocşi. Preoţii ortodocşi vor oficia slujbă de pomenire a morţilor şi la cimitirul Mesterhazi de pe strada Cimitirului de la ora 14.00.

La Ianculeşti, slujbele de pomenire a morţilor se vor oficia sâmbătă, 1 noiembrie, de la ora 12.00, respectiv, duminică, 2 noiembrie, de la ora 13.00, după slujba de la biserică, la cimitirul din sat.

În Marna Nouă, slujba de pomenire a morţilor va avea loc sâmbătă, 1 noiembrie, de la ora 14.00, în cimitirul din sat, iar în Lucăceni, slujba de pomenire a morţilor se va săvârşi duminică, începând cu ora 14.00, la cimitirul din sat.

 AnaMaria Roman

Lasati un comentariu