Primarul Kovacs: “Episcopul romano-catolic are dorinţa de a muta bustul lui Simion Bărnuţiu de la intrarea liceului…”

• publicat la: 3 decembrie 2014
Primarul Kovacs: “Episcopul romano-catolic are dorinţa de a muta bustul  lui Simion Bărnuţiu de la intrarea liceului…”

Una dintre probelemele discutate în cadrul punctului Diverse de la şedinţa de Consiliu Local a fost legată de starea busturilor unor personalităţi românesti. Consilierul Ilie Ciută  a solicitat primarului Kovacs permisiunea de a se ocupa personal de repararea soclului pe care se află bustul lui Simion Bărnuţiu din faţa liceului unde acesta a fost elev în perioada 1820-1825, pentru a nu păţi şi aici ca la bustul lui Avram Iancu.

Pentru acea zonă avem pregătit un proiect de reabilitare a aleilor situate pe strada Iuliu Maniu, pe care îl vom începe la primăvară..dar există o cerere a eparhiei romano-catolice…să mutăm statuia lui Bărnuţiu de la intrarea în liceu pentru că nu e în regulă să fie la intrarea în şcoală…chiar am dat peste o hotărâre de la o şedinţă a comitetului PCR unde s-a votat ca şi Ady Endre să aibă statuie  în faţa acelui liceu dar  nu s-a pus decât statuia lui Bărnuţiu. Episcopul romano-catolic are dorinţa de a muta bustul lui Simion Bărnuţiu de la intrare …este a doua oară când ne roagă…când a fost acum la statuia lui Florian a reamintit că doreşte mutarea bustului…” a afirmat primarul Kovacs.

Simion Bărnuţiu a fost unul din cei mai de seamă reprezentanţi ai intelectualităţii ardelene de la mijlocul secolului al XIX-lea, om politic, gazetar, jurist şi filosof. Cărturar al timpului său, a lăsat în urma sa o bogată moştenire culturală.

Simion Bărnuţiu a rămas în conştiinţa românilor ca un important revoluţionar paşoptist, militant pentru dobândirea libertăţii şi unităţii naţionale, un cărturar român exemplar al secolului al XIX-lea. Numeroase şcoli,instituţii sau străzi îi poartă cu cinste numele.

Daniela Ciută

comentarii

de intrebare la 3 decembrie 2014 - 17:37

unde sunt cei cu campania mandru ca sunt roman?
ce face cel mai mandrul roman din fruntea guvernului care aloca bani la toate cultele?
cei doi consilkieri cu lozinca mandru ca sunt roman ce parere au avut la acest subiect? au spus ceva sau nu au inteles despre ce este vorba?

de Maria la 3 decembrie 2014 - 19:32

Fereasca-ne Dumnezeu de asa episcopi!Sfanta mare nerusinare!Chiar nu inteleg ce crede domnul primar ca face transmitand asemenea mesaje catre careieni?Cu ce drept ma ofenseaza(da,ma ofenseaza pe mine personal) nesocotind viata si activitatea MEA de romanca nascuta si crescuta in Carei(sunt a treia generatie de careieni din familia mea)si ignorand parerea MEA si a tuturor romanilor din Carei?!De ce?Eu nu ii jignesc pe maghiari si ii respect,ceea ce pretind si eu,in schimb,din partea lor!Iar domnul primar traieste si de pe urma noastra,a romanilor!!!

de gheorghe la 3 decembrie 2014 - 19:34

sunt de acord sa fie mutat statuia lui barnutiu cu o conditie pe soclu ramas sa fie pus episcopu si jeno incatusati

de Vali la 3 decembrie 2014 - 20:12

D-le Primar!Da cine e Episcopul asta domne ,de vine sa faca el ordine in randul statuilor careiene?Cu ce il deranjeaza?Statuile nu sunt ale lui si nici ale dvs.sunt ale careienilor, ele fac parte din comunitatea lor.Nimeni dinafara nu are dreptul sa se se amestece in comunitatea careiana .Pana unde merge nesimtirea acestui popa comercial si a altor personaje care nu suporta tot ce e romanesc in oras.Cred ca ar trebui sa fiti un pic mai atent la lucrurile sensibile !!

de pasarica la 3 decembrie 2014 - 20:50

Alta nerusinare a primarului . Daca se intampla acest lucru , trebuie aduse televiziunile nationale sa vada ce se intampla in Romania.

de Neti la 3 decembrie 2014 - 21:11

Daca ei il muta pe Barnutiu noi il mutam pe Florian si punem bustul regelui!

de Horia Mărieș la 3 decembrie 2014 - 21:23

De dorința aceasta a episcopului Diocezei Romano-Catolice de Satu Mare, PS Eugen (Jenő) Schönberger și anume de a se muta statuia lui Simion Bărnuțiu, eventual undeva prin fața sau în curtea liceului S. Bărnuțiu, ăla păstorit de consilierul județean UDMRist ales pe listele din Carei, ing. Ghindele Imre, se știa, se vorbea, se bărfea de mai multă vreme in tãrg. Cred că s-a discutat deja pe tema asta, măcar tangențial, așa ca un apropo, sau ca o amenințare și intr-una din ședințele Consiliului Local in care se discuta despre busturile Regelui Ferdinand I și I.C. (ionel) Brătianu. Eugen Kovács Jenö nu ne-a spus o noutate, a găsit doar momentul propice ca să scoată păsărica din gură și să mai învenineze nițel atmosfera interetnică în oraș. Comportament tipic de viperă veninoasă de care nu poți scăpa decãt dacă o calci foarte serios cu bocancul pe cap.

Foarte bine, să fie sănătos PS sa, poate să aibă și dânsul doriințe lumești. Eu íl respect pe PS sa, așa cum respect orice persoană dedicată vieții spirituale, indiferent de cult, însă am pretenția ca aceastá dorință să fie exprimată, bărbătește și foarte bine argumentată de dãnsul, nu prin portavocea care este tizul lui, primașul cel terchea-berchea în care nu mai are nimeni încredere.
Să-mi spună mie PS piscopul cu gura lui ce are împotriva lui Bărnuțiu care a fost unul dintre elevii cei mai renumiți de la Kalazanci.

de Horia Mărieș la 3 decembrie 2014 - 21:32

Iar hotărările alea de la o ședință a comitetului PCR pe care le-a scos la iveală a komunista Kovacs Jeno, să și le bage de-a dreptul in fund si să facă constipație cu ele!

de Marian la 4 decembrie 2014 - 08:21

Ajunge cu prostiile, revino-ti domnule primar! Romanu’ rabda si rabda, dar si cad s-a unyi si ț-a da una. Retine aici! Ai o bila mare neagra pentru Ferdinand si Bratianu si te-ai asigurat ca lumea nu o sa te uite. Ne piszkald fell az alvo oroszlant.

Lasati un comentariu