Bustul de la Carei al ideologului Revoluției pașoptiste, Simion Bărnuțiu a fost eliberat!

• publicat la: 4 noiembrie 2021
Bustul de la Carei al ideologului Revoluției pașoptiste, Simion Bărnuțiu a fost eliberat!

Bustul de la Carei al ideologului Revoluției pașoptiste, Simion Bărnuțiu a fost eliberat! Astăzi, cei doi tuia stufoși care încadrau bustul patriotului român au fost tăiați.

,,Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei, meriți ce ai!,,

Mai rămâne să fie eliberat de perdeaua de tuia de peste  9 m înălțime și Monumentul Ostașului Român, simbol al luptei de eliberare al orașului Carei.

Bustul lui Simion Bărnuțiu, amplasat în fața liceului unde a fost elev între anii 1820 și 1825, nu este bine văzut de conducerea exlusiv UDMR a UAT Carei care chiar a solicitat mutarea lui din acel loc.

https://www.buletindecarei.ro/2021/03/bustul-ideologului-revolutiei-pasoptiste-romane-este-acoperit-de-tuia-semiuscati.html

https://www.buletindecarei.ro/2014/12/primarul-kovacs-episcopul-romano-catolic-are-dorinta-de-a-muta-bustul-lui-simion-barnutiu-de-la-intrarea-liceului.html

Simion Bărnuțiu a intrat pe porțile liceului careian în anul 1820. A fost timp de 5 ani un elev eminent așa că nu e de mirare că a ajuns ideologul Revoluției Pașoptiste Române din 1848.

Dascălul și revoluționarul român Simion Bărnuțiu, elev al liceului piarist din Carei, constituie un model pentru românii care luptă în orice condiții pentru păstrarea identității naționale.

Ideolog al Revoluției pașoptiste române, Simion Bărnuțiu a rămas în istorie prin atitudinea sa de neclintit împotriva pretenţiilor revoluţionarilor maghiari de anexare a Transilvaniei la Ungaria, idei afirmate cu tărie în cunoscutul discurs ţinut în 2/14 mai 1848 în Catedrala de la Blaj. Promova politica egalităţii în drepturi a tuturor naţiunilor din Tansilvania şi a confesiunilor acestora.

La 12 martie 1848, Simion Bărnuțiu a redactat „Proclamatia către români”, care constituia un adevărat program politic: convocarea congresului national român, libertatea individuală prin suprimarea definitivă a iobăgiei, libertate națională. Românii din Transilvania sunt chemati să se ridice la lupta pentru drepturile lor nationale.

Ca si alti luptători pasoptisti, Bărnutiu considera că nu poate exista libertate politică si dreptate socială fără libertate națională.

Bustul  lui Simion Bărnuțiu a fost  reabilitat în luna mai a anului 2015 prin contribuţia  personală a consilierului  local  Ilie Ciută.

Veșnică recunoștință și pomenire pentru românul Simion Bărnuțiu din partea careienilor!

NU UITAȚI!

,,Libertatea unui popor este bunul lui cel mai înalt şi naţionalitatea e libertatea lui cea din urmă; ce preţ mai are viaţa lui după ce şi-a pierdut tot ce îl face demn să mai fie pe pământ?

 Ţineţi cu poporul toţi, ca să nu rătăciţi….nu vă abateţi de la cauza naţională de frica luptei!,,

Daniela Ciută

Lasati un comentariu