Echinocţiul de Primăvară…în municipiul Carei

• publicat la: 21 martie 2015
Echinocţiul de Primăvară…în municipiul Carei

Vineri , 20 martie 2015, la ora 18:57, a avut loc echinocţiul de primăvară, sărbătorit şi de Google printr-un Google Doodle, o grafică animată prin care un omuleţ udă cu o stropitoare nişte seminţe invizibile, din care cresc flori, ce formează numele motorului de căutare online.

Acesta este momentul când ziua este relativ egală ca durată noaptea, datorită faptului că Soarele, în mişcarea sa aparentă pe cer, se află exact pe ecuatorul ceresc.  Începând cu această dată, durata zilelor va creşte, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstiţiul de vară.  Fenomenul a avut loc  în aceiaşi  zi în care am avut o eclipsă de Soare şi  o super-Lună.

La Carei, fenomenelor  astronomice  li s-au alăturat alte „fenomene”  care de ceva  vreme atrag nu numai atenţia locuitorilor  urbei.

De cum intri în oraş,  pe axa Oradea-Satu Mare, te întâmpină o urare de bun venit.

Nu departe de ea, paradisul promis îşi arată primele binefaceri.

In drum  spre gară, lângă sectia de pompieri, cişmeaua stradală asigură  suportul  pentru curăţenia de primăvară  din locuinţe. Practica este una folosită la toate cişmelele stradale din oraş.  Ghiciţi cine plăteşte consumul de apă….

Dacă  nu esti atent  şi  te fură peisajul şi modelele de pe covorul persan, rişti să dai cu maşina în gropile de pe strada Independenţei ce face legătura cu Gara municipiului Carei.

Dacă avansaţi  mai înspre Gară, nu vă recomand să întoarceţi capul şi  în cealaltă direcţie, chiar dacă riscaţi să rămâneţi cu gâtul înţepenit spre şuvoiul de apă ce curge nestingherit şi contorizat la fel de nestingherit de Apaserv.

De ani de zile, pregătirile pentru sărbătorile pascale  cu traditionala curăţenie de primăvară ,  au prins mereu pe picior greşit administraţia locală care  uită mereu de colţul cu mizerii de la intersecţia străzii Ecoului cu Independenţei.

Pietonii  care vin pe jos de la Gară spre oraş pe singura cale de acces, sunt sfătuiţi să deschidă bine ochii   şi  să fie atenţi să nu se abată de la drum pe spaţiul verde ca să nu le fugă cumva pământul de sub picioare în momentul când admiră o pasăre călătoare sau  camera de supraveghere  ce monitorizează intrarea în curtea de lângă locul cu mizerii.

Gura de canal tronează falnic de ani de zile pe această porţiune, ce-i drept, altădată mai mult circulată.

Cine are proasta inspiratie să direcţioneze maşina spre celălalt capăt al străzii Ecoului, si apoi să vireze spre strada Bălţilor, va constata că mormanele de gunoi în care predomină peturile de plastic,  sunt rotunjite după perioada de hibernare în care nimeni nu le-a deranjat.

La fel şi grămada de gunoi din capătul străzii.  Sub privirile îngăduitoare ale Poliţiei Locale, există  profesionişti care scapă orice plătitor  de orice fel de gunoi din gospodărie sau de la vreo societate.

Si  pe străzile din centrul orasului Carei, acolo unde este interzisă  amplasarea de busturi româneşti, găsim oaze de spaţiu public lăsate de izbelişte.

internatul fostului Liceu Pedagogic,  ateliere ce aparţin de CT Iuliu Maniu

Nu am uitat nici de blocul dintre Teatrul Municipal şi noua clădire a Primăriei Carei.  Vremea bună a  înviorat şi şobolanii ce convieţuiesc împreună cu locatarii plătitori la spaţiul locativ al primăriei careiene. Astfel, gospodinele ce s-au apucat de curăţenia de primăvară, se trezesc cu exemplare mature de şobolani în locuinţă care, le trag rufele spălate puse la uscător sau intră în dulapurile de haine.

Apa ce curge la robinete are în continuare miros de urină şi este facturată lunar, pe familie,  fără ca să existe vreun contor  care să ateste aceste consum. Situaţia persistă de ani de zile şi a fost mereu semnalată! Să nu credeţi cumva că DSP adică Direcţia de Sănătate  Publică  sau primăria Carei , proprietare spaţiului de locuit,  sunt interesate de condiţiile mizere în care  oamenii nevoiaşi sunt nevoiţi să îşi ducă traiul zilnic.  Nici  numeroşii copii care trăiesc în  blocul ghetou, unii dintre ei cu handicap, nu au reuşit să sensibilizeze instituţiile abilitate de sănătate publică sau administraţia locală ce percepe chirii pe spaţiile acestea improprii de locuit.  Alianţa UDMR-PSD-PLR nou formată este preocupată momentan doar de trasarea de ţarcuri pentru busturile personalităţilor româneşti,  cu ajutorul instituţiei judeţene aflate în subordinea Ministerului Culturii din România, ţarcuri pe care le denumeşte ca perimetre etnice. Şi toate acestea  pentru a nu deranja busturile maghiare amplasate in interiorul oraşului acaparat de baronul local , primarul preşedinte al UDMR Carei, care are din 2008 reţinere pe salar pentru neplata datoriilor la bugetul de stat.  Reţinere   ce nu îl împiedică să îşi achiziţioneze autoturism  pentru uz personal din banii Fundaţiei de Turism Local.

Important este că soarele e sus pe cer, străluceşte falnic şi ne încarcă cu încredere într-un  viitor mai luminos pentru noi  si mai luminat pentru minţile care conduc vremelnic urbea noastră.

 Daniela Ciută

 

comentarii

de Daniel la 21 martie 2015 - 20:01

Inca ceva hazliu….

Pe Bulevardul 25 octombrie, pe stalpul din fata intrarii in parc (dinspre Policlinica), gasim un panou publicitar cu reclama: „Joy regina noptilor de vara”.
Pai cum sa fie Joy regina, el eventual e rege……

de Tiberiu la 22 aprilie 2015 - 21:18

peste tot se arunca gunoaiele in oras si politia locala sta ascunsa la locuri unde poate sa doarme!

Lasati un comentariu