Opinia careienilor: Pentru Eminescu, fără discriminare şi secesiune!

• publicat la: 3 martie 2015
Opinia careienilor: Pentru Eminescu, fără discriminare şi secesiune!

Primăria şi administraţia locală ai cărei angajaţi sunt plătiţi din bani publici, trebuie să ştie că  locuitorii Careiului, indiferent de naţionalitate, contribuabili oneşti, nu sunt de acord cu hotărârile luate de consilierii majoritari UDMR, care duc la învrăjbirea şi alterarea relaţiilor interetnice din oraş.

Dubla măsură cu care este măsurat cetăţeanul careian, de către consilierii şi primarii UDMR, în  funcţie de naţionalitate, deranjează .

„Cireaşa de pe tort” a fost refuzul fără drept de apel al  amplasării bustului poetului naţional,  poetul nepereche  al românilor, Mihai Eminescu. La şedinţa de consiliu local din data de 24 februarie 2015, consilierii UDMR împreună cu viceprimarul UDMR, au votat  împotriva intrării lui Mihai Eminescu în municipiul Carei. Poate dacă ar fi reuşit să citească măcar o poezie a marelui Eminescu, şi-ar fi dat seama  că un geniu nu are cum să fie îngropat de nişte mâini ridicate în semn de veto.

La emisiunea Prânzul de Duminică de la Radio Transilvania Carei la care am participat duminică, 1 martie 2015, am avut surpriza de a afla că ascultători   cu statut de asistat social sau pensionar fără studii medii măcar, sunt cunoscători ai  versurilor  poetului naţional şi  se întreabă  care este raţiunea refuzului amplasării unui bust al acestuia în Carei.

Acestora le transmit  că raţiune nu există din partea majorităţii care se foloseşte de  avantajul cantitate pentru a impune monopol şi  a instaura dictatură în mica urbe altădată prietenoasă la toate capitolele vieţii sociale.

Refuzul amplasării  bustului lui Eminescu, al lui Ionel Brătianu,  al amânării nejustificate  pentru amplasarea bustului regelui Ferdinand şi al scriitoarei Otilia Marchiş,  se ridică ca un ciot  hidos  deasupra unui oraş multietnic  aflat la confluenţa unor drumuri europene.

Careienii nu mai vor să tacă şi nu sunt de accord cu hotărârile luate în încăperile ascunse privirilor celor ce sunt îndemnaţi doar să îşi respecte termenele de plată a taxelor şi impozitelor, fără a avea însă vreun cuvânt de spus  legat de oraşul lor. La fel cum niciun careian nu a fost întrebat dacă este de acord cu proiectele implementate  pentru modernizarea urbei, în actuala formă, totul fiind dispus în mare secret şi în mare grabă, la fel şi de această dată careienii sunt ignoraţi.

Redacţia Buletin de Carei  s-a aflat ca de obicei în mijlocul contribuabililor  oneşti şi a solicitat opiniile acestora legate de  recentul refuz al  consilerilor UDMR de a aproba busturi ale personalităţilor româneşti în oraş, pe locurile dorite de iniţiatori.

Puteţi lectura în continuare părerile acestora.

Doamna Lukacs Maria deţine  o brutărie şi un magazin în piaţă. Ea este supărată pentru că se interzice amplasarea bustului poetului naţional Mihai Eminescu în oraşul Carei.

,,De ce nu vor să fie un bust al lui Eminescu, cu ce îi deranjează. Mă supără atitudinea acelora care votează împotriva amplasării de busturi sau statui româneşti în oraş. Mie mi-ar plăcea să fie un bust de-al lui Eminescu şi nu este deloc în regulă ce se întâmplă, nu e bine să se poarte aşa.’’

 Şi domnul Traian Tămîian, profesor al Liceului Teoretic este în asentimentul doamnei Maria şi consideră că toată această tărăşenie provine din faptul că acest Consiliu Local careian,  este majoritar maghiar şi conduce discreţionar ,, e foarte greu să vii cu astfel de iniţiative, dacă ei conduc totul, ei sunt majoritari. Am observat că ei tot amână,  tot tărăgănează la nesfârşit orice amplasare de busturi şi statui ale personalităţilor româneşti, după care votează împotrivă şi nu vor să amplasăm acum nici bustul poetului nostru Eminescu. 

De asemenea,  doamna Suciu Maria este de părere că  este o iniţiativă bună să fie amplasat un bust al lui Mihai Eminescu în Carei. ,,Ar fi frumos să fie şi în oraşul nostru un bust de-al lui Mihai Eminescu. Doar este destul loc în oraş să fie şi statui  ale persoanlităţilor româneşti şi statui ale maghiarilor. Statui ale personalităţilor maghiare, am observat, sunt multe în oraş…aşa că încap şi cele româneşti. De ce ar trebui să fie un deranj?

 Evident  că în mulţimea de oameni cu care am discutat s-a aflat şi o personaă care a avut o opinie asemănătoare unui consilier majoritar care a încercat astfel să îşi motiveze refuzul. Doamna Clari spune că ,,o statuie de a lui Eminescu nu s-ar potrivi în oraş pentru că nu a locuit aici, în Carei, nici nu a avut de a face cu istoria locală. Eu cred că ar trebui să se amplaseze statui ale personalităţilor care au trăit aici, au contribuit la cultura locală, asta e părerea mea.’’

Doamnei Clari îi aducem la cunoştinţă că nici Otilia Marchiş nu este dorită la Carei, aceasta fiind o careiancă de succes , fiica vicarului Marchiş, prietenă cu Kafka Margit, dar care a reuşit să se remarce la Paris, unde a devenit secretara literară a  lui Anatole France.

Probabil lipsa unei solicitări  de sprijin financiar din partea iniţiatorilor a fost un motiv serios pentru amânarea unei decizii în ce priveşte bustul Otiliei Marchiş sau poate tocmai studiul  operei acesteia să le  ia mai mult timp consilierilor rău voitori.

Doamna Lupşa  afirmă  că ,,bine că atunci când este vorba despre o statuie  a  maghiarilor nu e nicio problemă, se poate amplasa, dar când este vorba despre vreo statuie a unei personalităţi româneşti, se refuză constant. Dânsa regretă această stare de fapt spunând că ,, e păcat că s-a ajuns în această situaţie, când oamenii de rând indiferent că sunt maghiari sau români se înţeleg  bine în oraşul acesta.’’

Doamna Lokhli Szuzanna crede că ,,ar fi bine să avem şi noi careienii în oraş un bust a lui Mihai Eminescu pentru că este un poet foarte cunoscut, foarte mare! Nu înţeleg de ce nu se vrea bustul său în oraş. Eu cred că cei care interzic amplasarea bustului nu au învăţat literatură!’’

Domnul  Dinu Rezmuves spune mai în glumă, mai în serios ,,să pună şi un bust a lui Ady Endre. Ei asta vor, nu-i aşa?’’

Mie mi-ar plăcea să avem un bust de al lui Eminescu, că doar e poetul nostru naţional. Ar fi frumos. Imi pare rău că se tot refuză statui ale marilor personalităţi româneşti. Poate e şi vina noastră a românilor, că suntem slabi şi nu ne  ştim impune în propria ţară. Relaţiile între românii şi maghiarii obişnuiţi sunt bune, în general, în oraş, acolo la conducere sunt mai delicate şi nu este bine să fie aşa’’, spune Marcela.

Domnul Vasile Micle  spune că i-ar plăcea să fie un bust a lui Eminescu în Carei ,,ar fi frumos, mai ales că eu am terminat liceul ,,Mihai Eminescu’’ din Satu Mare. Este rău că se opun maghiarii din Consiliul Local amplasării bustului lui Eminescu. Păi nu vor să ia şi Monumentul, că eu cred că îi încurcă rău, totuşi, a fost un război…Eminescu a scris poezii, e un mare poet, a fost un geniu. Nu este ok că se tot opun iniţiativelor româneşti de acest gen, suntem totuşi în România, nu ar trebui să se întâmple lucruri de acest fel, trebuie să fim liberi să ne punem statuile noastre.’’

Doamna Ileys Eva crede că această situaţie este cauzată de neînţelegerea dintre partidele care compun Consiliul Local:

,, E vorba despre politică, totul este acum politizat şi când e vorba despre cultură. Problema vine de la politicienii de la vârf, de la cei din administraţie. Noi, oamenii de rând ne înţelegem bine, eu vorbesc şi maghiară şi română,  oamenii din oraş se înţeleg bine, în general, nu cred că ar fi nimeni care să fie împotriva unui bust de a lui Eminescu în oraş, eu una nu sunt, dacă aş fi în consiliu, eu aş vota pentru şi aşa cred că ar trebui să facă toţi, indiferent de partid sau dacă sunt maghiari sau români.’’

În concluzie, dacă la 95 de ani de la vizita regelui Ferdinand la Carei, bustul acestuia a fost refuzat în pofida promisiunii făcute personal de primar Principelui Nicolae la vizita sa de la Carei din aprilie 2014, de ce să nu fie refuzat şi bustul lui Eminescu la Carei, la aniversarea a 165 de ani de la naşterea sa?  Pentru primarul Kovacs, românii din oraş au dreptul doar la  a-şi achita taxele şi impozitele locale nu şi dreptul la cultura românească cu tot ce implică aceasta nu numai  pe  linia trasată de către acesta cu personaje din anturajul său.

Daniela Ciută

AnaMaria Roman

comentarii

de haias la 4 martie 2015 - 16:56

Tov. primar kovacs jeno conduce sedintele CLO Carei in stil dictatorial, stalinist, adept fiind al unor vremuri pe care le credeam demult apuse !!! Impreuna cu ceilalti udmr-isti isi impu vointa proprie calcand in picioare vointa cetatenilor din urbe. Haideti sa strangem semnaturi pentru demiterea clicii kovacs !!! Oare DNA-ul nu intra pe fir in afacerile lui kovacs jeno ??

de Horia Mărieș la 6 martie 2015 - 05:45

Doar pentru cine mai vrea sa ia aminte. S-a putut si asa (dar in alte vremuri).

Puţină lume ştie, dar centrul Yad Vashem din Israel, care acordă titlul de „drept între popoare“, a admis recent că Elemér Gyárfás, senator al României în perioada interbelică, a ajutat activ populaţia evreiască din Ardealul de Nord, ocupat la acea vreme de horthyşti, să supravieţuiască Holocaustului. Cazul doctorului Elemér Gyárfás, complet necunoscut până în prezent, ar putea aduce o nouă lumină atât asupra relaţiilor dintre români şi maghiari de-a lungul acelor vremuri tulburi, cât şi asupra atât de discutatului subiect, de multe ori cu intenţii răuvoitoare, al „Holocaustului românesc“.

http://adevarul.ro/news/eveniment/israelul-recunoaste-roman-salvat-timpul-razboiuluievrei-holocaust-cautam-martori-supravietuitori-1_54f42a7d448e03c0fd22c97b/index.html#

de barbu la 6 martie 2015 - 16:26

Primas de Carei, demisiaaaaaa !!!!

de Felix la 11 martie 2015 - 08:07

si la noi vine tovarasul primar dar numai inainte de alegerile si atunci promite ca face de toate!

Lasati un comentariu