Din 8 mai, ANAF va suspenda activitatea firmelor doar la a doua abatere, pentru sume nejustificate mai mari de 300 lei

• publicat la: 30 aprilie 2015
Din 8 mai, ANAF va suspenda activitatea firmelor doar la a doua abatere, pentru sume nejustificate mai mari de 300 lei

Regimul de sanctionare a firmelor pentru banii nejustificati din casele de marcat se  va modifica din 8 mai, data la care va intra in vigoare un act normativ care va  schimba regulile in domeniu. Potrivit documentului, inspectorii antifrauda vor  aplica avertismente si amenzi in functie de diferentele de bani gasite in casele de  marcat, inainte de a decide sa suspende activitatea firmelor. In plus, activitatea  operatorilor economici va fi suspendata numai daca acestia se afla la a doua abatere inregistrata in doi ani, pentru sume mai mari de 300 lei.
Sanctiunile aplicate de inspectorii antifrauda asupra firmelor care nu respecta obligatiile privind utilizarea caselor de marcat si emiterea bonului fiscal vor fi  modificate din 8 mai  prin OUG nr. 8/2015 , publicata in Monitorul Oficial, Partea  I, nr. 285 din 28 aprilie 2015.
Conform noilor dispozitii care se vor aplica din 8 mai, sanctiunile vor fi aplicate gradual , in functie de sumele nejustificate din casele de marcat.
In primul rand, OUG nr. 8/2015 va modifica unele dintre articolele OUG nr. 28/1999  privind obligatia operatorilor economici de a utiliza case de marcat.
Concret, noile reguli stabilesc ca firmele vor savarsi o contraventie  atunci cand:
nu vor emite bon fiscal pentru toate bunurile livrate, serviciile prestate sau  bacsisurile incasate, vor emite bonuri cu o valoare inferioara pretului de vanzare a  bunului sau tarifului de prestare a serviciului, nu vor inregistra intr-un registru  special toate operatiunile efectuate si nu vor emite chitante atunci cand aparatul   de marcat s-a defectat, ceea ce va determina existenta unei sume   nejustificate.Prevederile in vigoare stabilesc ca reprezinta o contraventie doar  situatia in care firma nu emite bon fiscal pentru toate bunurile livrate sau   serviciile prestate ori emite bonuri cu o valoare inferioara celei reale.
De asemenea, noul act normativ va completa si dispozitiile referitoare la intocmirea   documentelor justificative pentru sumele de bani introduse/extrase in/din sertarul   casei de marcat, altele decat cele provenite din vanzarea bunurilor sau prestarea  serviciilor.
Mai exact, operatul economic va fi obligat sa intocmeasca documente justificative   pentru sumele introduse magazin, altele decat cele pentru care au emis bonuri  fiscale sau cele inscrise in registrul special, precum si pentru sumele extrase din   magazin, altele decat cele utilizate pentru a acorda rest clientului.

In cazul in  care aceasta obligatie nu va fi respectata, atunci fapta va determina existenta unei   sume nejustificate si va constitui contraventie .
Astfel, firmele care vor savarsi contraventiile mentionate mai sus vor fi  sanctionate din 8 mai in functie de sumele nejustificate  gasite de inspectorii  antifrauda in casele de marcat, dupa cum urmeaza: cu avertisment  in situatia in  care suma nejustificata rezultata este de pana la 300 lei inclusiv, dar nu mai mult   de 3% inclusiv  din valoarea totala a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate,inregistrata de aparatul de marcat electronic fiscal si/sau in registrul special la  data si ora efectuarii controlului ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost  savarsita anterior datei controlului; cu amenda de 3.500 lei , in situatia in care  suma nejustificata este de pana la 300 lei inclusiv, dar mai mare de 3%  din
valoarea totala a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, inregistrata de  aparatul de marcat electronic fiscal si/sau in registrul special la data si ora  efectuarii controlului ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior   datei controlului; cu amenda de 12.500 lei , in situatia in care suma nejustificata   este cuprinsa intre 300 lei si 1.000 lei inclusiv, dar mai mica de 3% inclusiv din   valoarea totala a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, inregistrata de   aparatul de marcat electronic fiscal si/sau in registrul special la data si ora   efectuarii controlului ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior   datei controlului; cu amenda de 17.500 lei , in situatia in care suma nejustificata
este cuprinsa intre 300 lei si 1.000 lei inclusiv, dar mai mare de 3% din valoarea  totala a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, inregistrata de aparatul de   marcat electronic fiscal si/sau in registrul special la data si ora efectuarii  controlului ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei   controlului.

In plus, se va suspenda activitatea firmei pentru 30 de zile, incepand  cu cea de-a doua sanctiune  aplicata la aceeasi unitate intr-un interval de 24 de  luni ; cu amenda de la 22.500 lei , in situatia in care suma nejustificata este mai  mare de 1.000 lei, dar mai mica de 3% inclusiv din valoarea totala a bunurilor  serviciilor prestate, inregistrata de aparatul de marcat electronic fiscal si/sau in   registrul special la data si ora efectuarii controlului ori la sfarsitul zilei, daca   fapta a fost savarsita anterior datei controlului; cu amenda de la 27.500 lei , in   situatia in care suma nejustificata este mai mare de 1.000 lei si mai mare de 3% din   valoarea totala a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, inregistrata de
aparatul de marcat electronic fiscal si/sau in registrul special la data si ora  efectuarii controlului ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior  datei controlului, precum si cu  suspendarea activitatii firmei pentru 30 de zile,  incepand cu cea de-a doua sanctiune  aplicata la aceeasi unitate intr-un interval de   24 de luni .Conform OUG nr. 8/2015, daca firma va achita amenda contraventionala  sau jumatate din cuantumul acesteia, dupa caz, precum si o suma egala cu de zece ori  amenda aplicata, sanctiunea complementara va inceta de drept la 24 de ore  de la
prezentarea dovezii achitarii la organul constatator.
Important!  Suma de bani egala cu de zece ori amenda aplicata va putea fi achitata  la CEC sau la unitatile Trezoreriei Statului si nu se va restitui in cazul in care,la solicitarea operatorului economic, instanta de judecata va anula procesul-verbal  de constatare a contraventiei.

Termenul de 24 de ore curge de la data inregistrarii  la registratura organului constatator a dovezii achitarii sau de la data confirmarii
de primire daca aceasta a fost transmisa prin posta.
De asemenea, daca operatorul economic nu s-a dotat cu aparat de marcat electronic  fiscal, atunci suspendarea activitatii va fi dispusa pana in momentul in care acesta achizitioneaza o casa de marcat pe care o fiscalizeaza si o utilizeaza in activitate, facand in acelasi timp, dovada platii   amenzii  pe care organul de control i-a aplicat-o.
Premierul Victor Ponta a anuntat inca de la inceputul acestei luni ca vor fi  modificate sanctiunile aplicate firmelor care nu emit bon fiscal. Anuntul
premierului a venit in contextul in care in presa au fost relatate recent cazuri in  care inspectorii Directiei Antifrauda a ANAF au inchis numeroase magazine si  localuri inclusiv pentru sume derizorii provenite din “bacsis” sau sume nefacturate  de 1-5 lei, patronii unitatilor acuzand inspectorii ANAF de exces de zel.
In 2014, 90% dintre cazurile instrumentate de Directia Antifrauda au vizat  prejudicii de peste 1 milion de euro/dosar, iar in primele doua luni din 2015  procentul dosarelor de peste 1 milion de euro a reprezentat 87% din total sesizari  penale inaintate organelor de ancheta, se arata intr-un comunicat al ANAF, remis  recent redactiei.
Conform Fiscului, ca urmare a intensificarii activitatii de informare a  contribuabililor, cat si a actiunilor de control desfasurate de Directia Antifrauda,numarul caselor de marcat fiscalizate a crescut cu 24,32%, in primele trei luni din  2015, comparativ cu aceasi perioada a anului trecut.
Daca intre 1 ianuarie si 31 martie 2014 au fost fiscalizate, la nivel national, 22.329 case de marcat, in aceeasi perioada a anului curent, s-a inregistrat o  crestere cu 5.441 de unitati, ajungandu-se la un total de 27.740 unitati.
Totodata, din datele preliminare, gradul de conformare voluntara a crescut cu   aproximativ 20%, veniturile colectate de ANAF situandu-se mult deasupra programului  de incasari.

Lasati un comentariu