Milogii din Parlament şi pensiile lor speciale

• publicat la: 15 aprilie 2015
Milogii din Parlament şi pensiile lor speciale

Aproape în fiecare zi, cei mai mulţi dintre parlamentari se comportă ca şi cum n-ar avea niciun Dumnezeu. Mint când sunt în campanie electorală, mint şi când sunt prinşi că au făcut legi mai mult pentru ei şi mai puţin pentru români. Când intră pe fir, însă, procurorii, aleşii îşi aduc, brusc, aminte de Dumnezeu, după cum constată JURNALUL NAŢIONAL.

Aleşii nu renunţă la privilegiul de a avea venituri mai mari la bătrâneţe. Ei ar putea beneficia de pensii speciale, potrivit unui proiect de lege semnat de peste 250 de aleşi, inclusiv din opoziţie, anunţă GÂNDUL. Potrivit unor calcule proprii, foştii senatori şi deputaţi cu un singur mandat ar urma să primească, în plus faţă de pensie, o indemnizaţie aproximativă de 1.200 de lei, cei care au stat prin Parlament două mandate – 2.400 de lei, iar celor cu trei sau mai multe mandate le-ar reveni aproximativ 3.600 de lei. Ultima găselniţă pentru care cer aceste bonusuri: lipsa sporului de vechime.

ROMÂNIA LIBERĂ afirmă că potrivit proiectului discutat, marţi, la şedinţa grupului deputaţilor PSD, deputaţii şi senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunara pentru activitatea de parlamentar. Deputatul PSD Petre Daea a arătat că prin acest proiect „se doreşte să se repare ce s-a stricat în guvernarea Boc, când s-au tăiat pensiile şi salariile“.

El a menţionat că sunt şi alte categorii care au beneficiat de astfel de mecanisme de calcul al pensiei, cum sunt cei din Justiţie sau aviatorii. ADEVĂRUL aminteşte că parlamentarii nu sunt la prima iniţiativă de acest fel, anul trecut un proiect de lege al deputatului PSD Anghel Stanciu pe această temă a fost discutat la Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, dar a fost uitat după ce ministrul Muncii Rovana Plumb a declarat că nu susţine proiectul.

Argumentaţia invocată de parlamentari pentru a-şi acorda pensii speciale arată, pe de o parte, dorinţa de a-şi extinde privilegiile dincolo de mandat, iar pe de alta, o necunoaştere crasă a legislaţiei în vigoare, cel puţin din partea unora, susţine EVENIMENTUL ZILEI. „Nimeni în ţara aceasta nu mai primeşte spor de vechime. Acesta a fost introdus în salariu odată cu noua lege a salarizării unice, promovată de Guvernul Boc”, a explicat prof.univ. dr. Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului.

Indemnizaţia primită de parlamentari pe perioada mandatului este asimilată salariului, astfel că, deşi au contractul de muncă suspendat la angajator, ei plătesc şi impozit pe venit şi contribuţiile sociale, adică sănătate, şomaj şi pensii.

Potrivit deputatului PSD Petre Daea, peste 87 de semnături în favoarea acestui proiect legislativ sunt de la opoziţie. Cu toate acestea, remarcă NAŢIONAL, deputatul PNL Cristina Pocora, vicepreşedinte al Comisiei de muncă a Camerei,  a precizat că liberalii nu susţin propunerea pentru revenirea la pensiile speciale pentru parlamentari şi a cerut PSD să promoveze şi creşterea alocaţiei pentru toţi copiii la 200 de lei, precizând că, dacă este să se ia în calcul cele două aspecte, prioritara ar fi, de departe, creşterea sumelor lunare alocate copiilor.

În acest moment, aminteşteEVENIMENTUL ZILEI, primesc pensii speciale magistraţii, aviatorii, diplomaţii şi, în curând, şi militarii. Rămân în afara tratamentului privilegiat tot aceia care erau discriminaţi şi înainte de legea unică a pensiilor. Adică profesorii, medicii şi angajaţii obişnuiţi.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu