Moaţele vor conduce filiala Carei a Societăţii „Avram Iancu”

• publicat la: 19 aprilie 2015
Moaţele vor conduce filiala Carei a Societăţii  „Avram Iancu”

Adunarea Generală a Societăţii cultural-patriotice ,,Avram Iancu’’, filiala Carei, ce a precedat prima editie a Balului Motilor din Carei, nu a suscitat intersul motilor din satele din zona Careiului, la eveniment participând în jur de 45 de persoane cu tot cu invitaţi.

În după masa zilei de 18 aprilie, la sala de evenimente a restaurantului  Miraj din municipiul Carei a avut loc Adunarea Generală a membrilor societăţii cultural-patriotice ,,Avram Iancu’’, filiala Carei, ce a debutat cu intonarea Imnului  Motilor,acompaniament asigurat de sătmăreanul Octavian  Bud.

La Adunarea Generala de la Carei au luat parte cei mai de seama membrii din conducerea nationala a Societăţii  cultural-patriotice Avram Iancu: preşedintele de onoare  al Societătii cultural-patriotice ,,Avram Iancu’’ , Ioan Bâtea, preşedintele Consiliului Naţional al societăţii, prof. Victor Bercea, Ioan Tuhuţiu, preşedintele filialei Baia Mare şi prim vicepreşedintele  al Consiliului Naţional al societăţii, doamna prof.Ana Sălăjean, secretarul general al societăţii la nivel naţional, şi secretarul general adjunct, Şandor Teodor. De la Cluj-Napoca  a  sosit  o echipa din conducerea Consiliul Naţional, domnul Ioan Pogan, vicepreşedinte al Consiliului Naţional, Ioan Gherean, directorul general  naţional al Finanţelor societăţii ,,Avram Iancu’’, artistul Nicolae Giurgiu, presedintele filialei  Turda, vicepreşedinte al filialei clujene, arh.Ionel Vitoc care este si  presedinte al Fundaţiei  Culturale „Carpatica”, Cluj-Napoca si director al revistei de cultura urbana, ,,Oraşul’’,  prof. Stan Gelu, Pleşa Radu, prof. Alexandru Rus, vicepreşedinte al Consiliului Naţional.

Sociatatea cultural patriotică Avram Iancu din Alba Iulia a fost reprezentată de vicepreşedintele filialei, Ionel Vesta, dr. Dan Sicoe, prim- vicepreşedinte.  Din Departamentul naţional al femeilor au onorat cu prezenta preşedinta Monica Tuhuţiu şi Florica Ispas, prim vicepreşedinte al departamentului.  Comuna Horea a fost reprezentata de   fostul primar  şi fostul deputat PDL Corneliu Olar, viceprimarul Ioan Trif şi secretarul genearal, Ioan Mateş, precum şi un grup de moţi . Marele absent a fost chiar preşedintele filialei careiene, Ioan Oneţ, fost delegate sătesc la Ianculeşti.

Organizatorul manifestării a fost Mircea Dobra, preşedintele filialei judetene Satu Mare, care a fost si moderatorul adunării generale.

,, Am convenit cu un grup de iniţiativă să pornim la drum cu domnul preşedinte Bercea,  domnul preşedinte de onoarecare este domnul Bâtea, m-a rugat de ani de zile, fă ceva, ajută şi filiala Carei să se implice în organizarea filialei Carei, am convenit cu grupul de iniţiativă în relansarea activităţii, să  avem  mai multe evenimente să a facem şi o seară culturală deosebită ca o primă ediţia a balului societăţii ,,Avram Iancu’’ la Carei şi vrem să fie o tradiţie, an de an să ne întâlnim  la Carei.

,,Vrem să  demarăm lucrurile ca să fie pe un făgaş normal, nu vrem  să jignim pe nimeni, vrem să trăim alături de maghiari, de nemţi şi aşa mai departe, să-i respectăm şi ei, la rândul lor să ne respecte, să fie o prietenie, o armonie, bazată pe respect şi înţelegere. Nu vrem să atacăm pe nimeni, dar nici noi nu ne von lăsă atacaţi sau jigniţi, dar vrem să ne iubim patria, poporul, neamul, memoria lui Avram Iancu. Vechea conducere nu ştiu ce a făcut, ce n-a făcut, dar nu prea s-a ocupat, n-aş vrea să atac pe nimeni, dar chiar l-am   rugat pe domnul Oneţ, care este preşedintele actual al filialei Carei să vină, dar a spus că nu poate din motive de sănătate, este bolnav, dar doreşete succes noii echipe care se formează astăzi. Mă gândesc că se puteau  face mai multe lucruri în Carei, dar nu s-a putut, e păcat să nu se facă ceva în Carei şi în satele dimprejurul Careiului,sunt multe activităţi cultural-patriotice care se pot face.’’

Mircea Dobra a dat apoi cuvântul invitaţilor. Preşedintele de onoare  al societăţii cultural-patriotice ,,Avram Iancu’’, Ioan Bâtea a rostit un discurs în care rememoreaza cu  nostalgie faptul că ,, la  26 iunie, în acest an se împlinesc 22 de ani de la înfiinţarea filialei din Carei. Şedinţa de constituire a avut loc în sala de şedinţe a primăriei municipiului Carei, iar aici, unde era cantina ,,Unio’’, cum îi zicea pe atunci a fost organizată masa unde au participat peste 500 de persoane. Au fost prezenţi moţii şi maramureşenii din zona Carei şi toţi şi prietenii şi simpatizanţii noştri. A fost un alai de la primărie până aproape de Monumentului Ostaşului Român unde ne-am deplasat atunci şi am depus coroane de flori şi a avut loc un Te-Deum foarte frumos. A fost ceva minunat, a fost ceva istoric. Filiala şi-a continuat activitatea sub conducerea ing Ghiţă Mateş ,căruia îi mulţumim, au  fost nişte treburi grele pe atunci când împreună cu dânsul, cu primarul Dobra din Scărişoara , cu primarul din Sanislău şi cu alţi simpatizanţi ai societăţii ,,Avram Iancu’’ am umblat în prealabil prin satele dimprejur de moţi şi maramureşeni ca să-i informăm despre ce vrem să organizăm şi să facem în Carei şi aşa am asigurat prezenţa lumii la acest moment istoric.  A urmat la conducerea filialei din Carei, învăţătorul Ioan Oneţ din Ianculeşti, care  nu a mai putut să desfăşoare activitatea la nivelul cerinţelor actuale. Trebuie să ne gândim că societatea evoluează sub toate aspectele, sub toate planurile. Noi, pe această linie a culturii şi a educaţiei trebuie să ţinem pas cu mersul socieţăţii, trebuie să ne îmbunătăţim activitatea culturală atât sub aspectul volumului, cât şi a calităţii acţiunilor noastre împotriva acestei ofensive europene care luptă pentru globalizarea Europei, noi trebuie să ne intensificăm ofensiva noastră în sensul de a respecta cerinţele comune ale Europei şi de a ne ridica cerinţele noastre culturale şi educative pentru a ne putea păstra identitatea noastră naţională, identitatea noastră culturală. Trebuie să facem ce trebuie, vorba preşedintelui ţării, să facem un lucru bine făcut! Avem nevoie de acestă spiritualitate românească aşa cum avem nevoie de aer, apă şi lumină!’’

Preşedintele executiv al societăţii, prof. Victor Bercea a rostit o alocuţiune în care spus că ,, atmosfera aceasta pacifistă care se degajă de aici, de pe zona de nord-vest a României, care este specifică acestei comunităţi de moţi trăitoare aici, strămutată aici, în care respiri aerul naţional, al onoarei, sunt particularităţi care caracterizează spiritele de aici, oamenii. De fiecare dată când întâlnesc oameni din acestă parte a României, aici sau în altă parte, când sunt în Bucureşti vorbesc cu domnul Ioan Condor, care este din acestă zonă, domnul preşedinte al filialei Bucureşti, o distinsă personalitate, şi tot la fel de emoţionat este şi dânsul.’’

Activităţile care se vor a avea loc sunt activităţi de voluntariat, care să fie cu vibraţie şi rezonanţă până la cei mai tineri ai comunităţii, oamenii de mâine ai societăţii. Punerea în valoarea a creaţiilor din zona moţilor de aici din vestul României, dar şi a românilor în general, este preocuparea fundamentală a societăţii cultural-patriotice ,,Avram Iancu’’.

Reprezentanţi ai filialei din Alba  au spus că există o iniţiativă de la Bucureşti, a filialei conduse de prof. dr. Ioan Condor şi al filialei din Alba Iulia  de a amplasa o statuie a lui Avram Iancu în capitală. Prof.univ.dr. Ioan Condor este absolvent al fostului liceu careian Vasile Lucaciu şi membru de onoare al Despărţământului ASTRA Carei.

S-a vorbit şi despre situaţia statuii lui Avram Iancu din piaţa cu acelaşi nume din muncipiul Carei care se vrea a fi reabilitată. Vizavi de bustul lui Avram Iancu din Carei, Mircea Dobra spus că  nu crede ,,că se vor   aloca bani pentru bustul lui Iancu în Carei, pentru că nu sunt bani. În unele discuţii personale cu conducerea Consiliului Judeţean Satu Mare, ca titulari al bustului lui Avram Iancu, noi putem să rugăm Consiliul Judeţean care are bani mai mulţi să ne  reabilitezea acest bust şi noi, la rândul nostru să-l dăm în adminstrarea primăriei, ca să-l întreţină cu tot ansamblul, parcul şi băncile.’’

A fost prezentat  apoi însemnul societăţii şi anume revista ,,Iancule mare’’, la care şi-au adus contributia toţi membrii societăţii.

Au urmat apoi propunerile pentru constituirea noii conduceri. Preşedintele Mircea Dobra a  adus la cunostinta celor de faţă că  propunerile sunt ale unui grup de initiativă, fără a se mentiona numele celor ce îl alcătuiesc.

“După mai multe întâlniri cu grupul de initiativă, am decis să propunem pentru functiile din conducerea filialei careiene câteva persone , ale căror nume le voi  da citire” a afirmat preşedintele Dobra.

Pentru functia de preşedinte a fost propusă şi apoi votată  în unanimitate, învătătoarea Rodica Jurj de la Scoala Gimnaziala din Piscolt. Noua preşedintă,Rodica Jurj, este cunoscută careienilor pentru participarea cu grupuri de elevi  sau de moaţe din Scărişoara  la toate evenimentele culturale organizate de Despărţământul ASTRA Carei.

S-a continuat cu  propuneri şi vot, în bloc, pe funcţii, pentru vicepreşedinţi, secretari.

Prim vicepreşedinte a fost propus si votat preotul Viorel Danciu. Pentru funcţia de vicepreşedinte a fost propusă   Elena Ciucoş, soţia preşedintelui societăţii ,,Înfrăţirea’’, Liviu Ciocoş, fost consilier judetean PSD si presedinte al PSD Carei.  Ca reprezentant al comunităţii din Marna Nouă a fost propusă prof.Viorica Tomai, care la rândul ei a nominalizat-o pe lelea Victoria, păstrătoarea şi promotoarea tradiţiilor autentice moţeşti.

Viorica Tomai a amintit despre evenimentele la care a participat în ultima perioada cu şezătoarea satului, cele mai multe fiind in organizarea Despărţământului Astra Carei, la primul Festival de Datini si Obiceiuri de Crăciun din decembrie 21 , la sărbătoarea Dragobetelui din 24 februarie, la lansarea de carte a prof. Ioan Ciarnău dar si la Festivalul traditional de Datini de la Negresti Oas de unde au revenit cu un merituos loc II.

Ca reprezentat al comunităţii de moţi din Ianculeşti a fost propus Ciprian Chiorean dar acesta a refuzat politicos  invocând faptul că este preşedinte al Asociaţiei  ,,Colonia moţilor’’din Ianculesti  şi delegat sătesc , promiţănd însă că se va ocupa în continuare de tot ce înseamnă cultură românească şi tradiţii moţeşti.

“Multumesc pentru nominalizare dar  nu pot să mă implic şi în aceasta filială. Reprezint asociatia Colonia Motilor din Ianculesti, sunt membru fondator la ASTRA Carei , sunt delegat  sătesc  si sunt fiu de moţ din Poiana Horii, deci încăpăţânat să respect întocmai traditiile şi idealurile motilor.  Am făcut şi până acum evenimente culturale chiar dacă  nu am fost sprijinit de societate şi voi face în continuare pentru că ţin la Avram Iancu  şi la memoria lui ca la viaţa mea. Voi colabora în continuare la toate activitatile dedicate păstrării traditiilor noastre, aşa cum am făcut de când  am fost ales de comunitate ca delegat   sătesc” au fost cuvintele lui Ciprian Chiorean.

S-a trecut la alegerea Consiliului de administrație pentru următorii patru ani. În funcția de președinte a fost aleasă Rodica Jurj,  vicepreşedinţi au fost aleşi  doamna Lazea, Elena Coşarcă,  Sidonia Varga, Viorel Danciu, iar secretar general este Carmen Pop.

Noua preşedintă a societăţii cultural-patriotice ,,Avram Iancu’’, filiala Carei, Rodica Jurj a luat cuvântul dupa momentul  de investitură, spunând:

,,Vreau să-i mulţumesc domnului Mircea Dobra pentru propunere, susţinere şi pentru încrederea pe care mi-a acordat-o, nu vreau să fac promisiuni, am fost un om activ şi ca simpatizant al societăţii sau ca simplu moţ, am făcut activităţi frumoase începând cu anul 2009, când în satul Scărişoara Nouă pe care-l reprezint a avut loc prima ediţia a festivalului de datini şi tradiţii a satelor de moţi, când domnul Mircea Dobra a spsu că trebuie să fac ceva cu comunitatea de moţi din Scărişoara ca să reprezinţi satul. Am început mai timd, cu un grup de 10 persoane, cu mămici, cu bunici ai elevilor mei, grupul s-a extins la 25 de persoane. Am participat şi la festivalul din Cluj ,,Colindul Iancului, la Gelu, la Marna. Dacă domnul Dobra a primit virusul de la domnul Ioan Bâtea, eu am primit virusul de  la amândoi. Sper să nu-i dezamăgesc, sunt un bun orator în faţa copiilor. Mulţumesc colegelor mele din Pişcolt cu care formez o echipă frumoasă la şcoala unde predăm şi mulţumesc primarului din Scărişoara că m-a susţinut în toate activităţile mele legate de moţi, de Avram Iancu şi de tot ce înseamnă a fi patriot.Promit să nu vă dezamăgesc!’’

Proaspăta aleasa vicepreşedintă  a societăţii, prof. Elena Coşarcă a declarat pentru Buletin de Carei că mulţumeşte ,,Rodicăi Jurj pentru încrederea acordată,  şi sper că voi face faţă cu mândrie şi onoare deoarece şi până acum am participat la activităţile dedicate lui Avram Iancu , consider că şi de acum înainte mă voi implica, nu pentru funcţie, ci pentru sufletul meu. Am fost alături de moţi dintotdeauna, deoarece fac parte dintr-o familie de moţi din moşi strămoşi, am şi rudenii care trăiesc în munţii Apuseni, din partea mamei, îmi face deoasebită plăcere când îi vizitez şi îmi povestesc cu mândrie de momentele pe care le-au împreună cu strămoşii nostri’’

Rodica Jurj, noua preşedinte a societăţii ,Avram Iancu’’ a declarat pentru Buletin de Carei : ,,Alegerea mea ca preşedinte bineînţeles că implică foarte multă emoţie, dar responsabilităţile ştiu că vor creşte.  Activităţi cultural-patriotice am făcut şi până acum ca simpatizant al societăţii, nu neapărat ca preşedinte, dar cu o echipă frumoasă cu care plec la drum sper că vom fi oameni ai lucrului bine făcut, responsabili. Vom aborda şi vom lucra  şi cu ceilalţi reprezentanţi ai comunităţilor de moţi din jurul Careiului, nu doar din Scărişoara, voi ţine legătura cu acei oameni pentru a lucre cât mai bine cu tot ce reprezintă tradiţii şi obiceiuri ale moţilor.’’

Seara s-a încheiat cu Balul Societăţii ,,Avram Iancu” din Carei, aflat la  prima ediţie. Grupul de moţi sosiţi tocmai de la Horea din judeţul Alba a impresionat prin frumoasele costume populare tradiţionale dar au fost puţin nedumeriţi de faptul că pentru participarea la Bal a fost percepută o taxă deloc neglijabilă.

La noi, la Balul moţilor, nu se  cere nicio taxă, facem o adunare în aer liber, se dă la toată lumea sarmale şi cârnaţi şi o pălincă , jucăm şi horim împreună”.

Supranumit „Crăișorul Munților”, Avram Iancu a deschis calea spre deșteptarea națională, faptele sale înscriindu-se în conștiința poporului român, pregătind calea spre Marea Unire ce va avea loc în anul 1918.

A fost, după spusele istoricului Silviu Dragomir, ”reprezentantul cel mai de seamă al revoluției române transilvănene și un veritabil erou al poporului, ale cărui virtuți le-a făcut să strălucească peste veacuri ca o pildă vie urmașilor iubitori de patrie și ca un izvor de mândrie națională”.

Avram Iancu este cel care  şi-a donat  tot avutul , împreună cu locotenenţii săi, pentru a înfiinţa o asociaţiune culturală de promovare a culturii româneşti, ce va lua fiinţă abia în 1861, sub denumirea de ASTRA. Din această asociaţiune a făcut parte şi  marele poet naţional Mihai Eminescu, cel al cărui bust este refuzat categoric în municipiul Carei de către consilierii majoritari UDMR.

Felicitări noii conduceri alese a filialei Carei a Societăţii cultural-patriotice „Avram Iancu”  şi mult sucees în tot ce şi-a propus.

redacţia

comentarii

de român la 19 aprilie 2015 - 13:22

Felicitari moatelor si mult succes!
Traiasca Duhul lui Iancu!

de s.d. la 20 aprilie 2015 - 16:29

nelutu se plimba prin sat samabata si indemna lumea pe cine sa voteze la adunare ase ca nu va mirati ca nu fusera multi moti.banii se invart la societate ca la partidu lui nelutu si saracele muieri or trebui sa lucre pentru ca barbatii sa invarta banii si sa beie cu covaci la crama,

de diana jugrestan la 22 aprilie 2015 - 06:58

felicitari Razvan Rosu tu ai fost acela care a reinviat moti si nu numai daca nu incepei tu cu ceea ce trebuia careiul era tot asa ca si pana acum 22 ani ai reinviat duhul lui Avram Iancu FELICITARI SI MA BUCU CA SA TE VAD.

de matei la 22 aprilie 2015 - 07:05

..doar ca Razvan Rosu nu a fost invitat si nici anuntat despre acest eveniment ..motesc..Unii cu munca su altii cu distractia,nu?

Lasati un comentariu