180 de ani de la naşterea preotului şi poetului George Marchiş

• publicat la: 15 aprilie 2016
180 de ani de la naşterea preotului şi poetului George Marchiş

Vineri, 15 aprilie 2016, de la ora 11.00 reprezentanții Direcției de Cultură Carei, ai Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Grof Karolyi” și ai Bibliotecii Municipale Carei, au depus o coroană la placa memorială a preotului   George Marchiș în   Curtea bisericii greco-catolice Sf. Andrei, marcând 180 de ani de la nașterea acestuia.

În cadrul manifestării a fost rostită o rugăciune de către Pr. Răzvan Valentin Remeş, din partea bisericii Sfântul Apostol Andrei, iar Adrian Ștefănuți, referent în cadrul Centrului de Promovare a Turismului Cultural, a spus câteva cuvinte despre George Marchiș.

La eveniment au mai luat parte elevi ai clasei a III-a B de la Școala Gimnazială numărul 3 din Carei, însoțiți de prof. Mihaela Bota.

Poet, preot și profesor, George Marchiș s-a născut la Tămaia în 16 aprilie 1836. A publicat în revistele Contemporanul, Gazeta Transilvaniei, Muza Română, Amicul școalei, Amvonul, Sionul Românesc. A trecut la cele veșnice în Carei, iar cu ocazia morții sale, revista Familia l-a elogiat ca pe „unul dintre cei mai inteligenți preoți ai diecezei orădene”.

Trece la cele veşnice în anul 1884 si este înmormântat în cimitirul din Carei dar  mormântul acestuia nu mai este de găsit.

redacţia

 

Lasati un comentariu