ABUZ în serviciu şi dispreţ total faţă de istoria României din partea primarului Careiului

• publicat la: 7 May 2015
ABUZ în serviciu şi dispreţ total faţă de istoria României din partea primarului Careiului

Amplasarea bustului regelui Ferdinand la 95 de ani de la vizita sa în Careii Mari a fost blocată în cursul anului 2014, de primarul Kovacs prin consilierii săi majoritari de la UDMR pe motiv că e …campanie electorală.   Proiectul de hotărâre initiat de PNL Carei , prin care se solicita amplasarea bustului Suveranului României pe locurile vizitate de către acesta  în mai 1919, nu a fost bine văzut de coalitia antiromânească din primăria Carei.

Iniţiatorii proiectului au depus inclusiv un plan de situatie în care era marcat exact locul dorit, spre deosebire de locul actual de amplasament care nu dispune de nici un plan de situatie care să fii fost aprobat de Consiliul Local!

In conditiile în care Consiliul Judetean a  achitat bustului realizat de  sculptorul Radu Ciobanu pentru data de 21 mai 2014, dată la care  careienii aniversau 95 de ani de la vizita familiei regale în Careii Mari, consilierii UDMR si primarul Kovacs nu au fost de acord cu amplasarea lui în niciunul din parcurile orasului. Numeroase tratative au fost purtate de către conducerea CJ , preşedintele PNL Carei, consilierul Ilie Ciută si primarul Kovacs. Toate s-au lovit de neputinţa primarului de a decide ca bustul să fie amplasat în parc.

”mă  forţaţi să spun că rugămintea familiei Karolyi este să nu amplasăm pe nimeni  în  curtea castelului  înafară  de familia  lor.  Nu  forţaţi  lucruri ce nu e bine  să  forţaţi!”  sunt afirmaţiile primarului de la şedinţa din 24 iunie 2014, consemnate în Procesul Verbal al şedintei respective.

 

Nu vă miroase a ABUZ in SERVICIU domnilor din institutiile statului , plătiţi să vegheati  la respectarea legilor României?

Cum se poate amplasa un bust pentru care nu au fost înaintate actele de solicitare a aprobărilor legale?  Înainte de şedinţa din data de 6 mai 2015 a Comisiei Zonale Monumentelor, încă nu era înregistrată solicitarea de amplasare a bustului regelui Ferdinad în spaţiul de lângă  sensul giratoriu!

Când sătenii din Ianculesti au venit în număr de 70 la sedinta de CL din primăria Carei  să îşi apere dreptul de folosinţă  al păşunii comunale, au fost  mobilizate forte impresionante de ordine ca să îl apere pe primar, adică  tocmai pe  cel care încerca să le ia dreptul de folosinţă al păşuniii si să o transforme în …pădure de pin negru .

Cum veti proceda acum domnule primar  ca să băgati pumnul în gură comunităţii românesti care îşi cere dreptul de a-si apăra istoria locală  înveninată de domnia voastră cu mentalităţi depăşite?

Am urmărit echipele de agenti de la Politia Locală care supravegheau lucrările de amenajare a soclului pentru bustul regal amplasat în bătaie de joc si total dispret, în cea mai mare intersectie a oraşului . Am luat la cunoştinţă  de presiunile la care sunt supusi cei care au curajul să îşi exprime părerile şi să fie demni  români, fără  a sta cu capul plecat din varii interese finaciare.  Nu puteţi să cumpărati toti românii, nici măcar   “ţăranoii” cum îi numiti   în cercuri restrânse pe cei de la sate!  Unii mai au şi principii.  Ameninţările la adresa colaboratorilor si prietenilor mei nu fac decât să îi călească.

Incercările lamentabile de a  implica biserica în tot acest circ nu vă fac cinste, mai ales că amplasamentul nu este în curtea bisericii cum poate ar fi fost indicat, stiut fiind că suveranul şi-a botezat toti copii în religia ortodoxă a ţării căreia i-a condus destinele cu demnitate si cinste.

Din suita regală nu a făcut parte numai Iuliu Maniu. A fost prezent si generalul Moşoiu, decorat de Suveran alături de  trupele de ostasi români ce îl însoţeau .

REGELE FERDINAND I PRIMEŞTE RAPORTUL GENERALULUI TRAIAN MOŞOIU LA CAREII MARI

REGELE FERDINAND I DECOREAZĂ PE LOCOTENENTUL GHICA DIN REGIMENTUL 14 ARTILERIE

REGELE FERDINAND I ŞI REGINA MARIA TREC ÎN REVISTĂ TRUPELE DIVIZIEI A 2-A VÂNĂTORI

GENERALUL TRAIAN MOŞOIU ŞI REGELE FERDINAND I TREC ÎN REVISTĂ GARDA DE ONOARE PE PERONUL GĂRII DIN CAREII MARI

REGELE FERDINAND I DECOREAZĂ PE GENERALUL DABIJA, COMANDANTUL DIVIZIEI 2 VÂNĂTORI

REGELE FERDINAND I ŞI REGINA MARIA ÎN VIZITĂ LA CASTELUL KAROLYI

Ne puteti împiedica şi interzice să amplasăm busturile personalităţilor românesti în locurile dorite de noi, în parcurile oraşului,  domnule primar Kovacs dar NU NE PUTETI   interzice să simţim româneşte si să ne respectăm  personalităţile  cu care se mândreşte  poporul  român!  Răutăţile proliferate pe bandă rulantă la adresa comunităţii româneşti din Carei nu vă fac cinste, asta dacă mai aveţi noţiunea cuvântului.

Istoria să vă judece.

Aveti in continuare imagini cu busturile personalitatilor maghiare din oras, modalităţi de amplasare  INTERZISE românilor din municipiul Carei.

 

Daniela Ciută

comentarii

de Horia Mărieș la 7 May 2015 - 17:34

Abuzul în serviciu = Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică, este prvăzut și pedepsit ca faptă penală conform prevederilor Art. 297 alin. (1) din Codul de procedură penală.

Cred că în acest caz, dacă există suspiciunea rezonabilă privind comiterea infractiunii de abuz in serviciu de către primarul Kovacs Eugen, nu mai este nevoie de nici o plãngere penală, de nici un denunț, cred că este obligația prim-procurorului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei să se autosesizeze și să dispună (dacă este cazul) inceperea cercetărilor, fiindcă deja cazul este de mare notorietate. Dacă, Parchetul Carei nu este competent să facă cercetarea fiindcă este vorba de un demnitar, atunci este tot obligația Parchetului de pe lânga Judecătoria din Carei să sesizeze un alt organ de cercetare penală, care să fie competent, cum ar fi de exemplu Direcția Națională Anticorupție Serviciul Teritorial Oradea. In orice caz, prim-procurorul nu trebuie și nu poate să stea pasiv, să privească ce se întâmplă că din loja umui teatru, să se facă că nu știe nimic, să se ascundă după dosare sau după un deget, fiindcă abuzul în servicu, fapta pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani este o faptă penală serioasă, nu este de loc o jucărie.

de sorin florut la 7 May 2015 - 18:05

În sfârşit am înţeles cum e cu bustul: primarul l-a pus la colţ pe regele Ferdinand.

de nelu la 7 May 2015 - 18:47

Hai mai oameni buni ce va tot plangeti atata, statuia Regelui Ferdinand va fi tocmai in centru, e cel mai circulat loc, mai circulat decat parcul, asa ca ce va tot agitati atata? si Domnu Horia, nu e nevoie sa raspundeti in stilul carcacteristic adica flegmatic si impertinent, ca mare e gradina Domnului si din pacate nu toti prostii sar gardul ci multi raman in ea, aloha! si ziceti sarut mana ca se pune statuia acolo!

de iancsi la 7 May 2015 - 19:15

eu propun sa se faca schimb cu statuia lui petofi pentru ca nu se vede si putem noi sa punem in centru pe petofi si sa puna ei pe rege la locul lui petofi al nostru…si asa prefectul e cu noi tulipanii si poate sa pune o vorba la jeno sa schimbe intre ele pe statui si atunci avem si noi in centru una si pun si romanii in parc pe rege.

de Horia Mărieș la 7 May 2015 - 19:23

@nelu la 7 May 2015 – 18:47

Domnu’ “nelu”, eu sărut mâna îi ziceam doar mamei mele, pe vremea când încă mai trăia.

In rest, nici vorbă să mă căciulesc, să mă milogesc, să mă plec în fața cuiva, mai ales – în ordinea importanței funcției, unui șef de consiliu județean traseist (adică lipsit de caracter), unui primas koldus și falimentator de firme proprii, sau unui kulturnic ce are un induitabil iz Secu.

In rest, e dreptul dumitale să faci aprecieri pozitive sau negative privind locul amplasării bustului, dar nu încerca niciodată să-mi impui mie gusturile matale, că nu ține. Idem, este doar treaba dumitale pe cine și când vrei să pupi în dos. Pupă tare!

de florin la 7 May 2015 - 19:37

primaru vrea ca romanii sa plateasca taxele la oras si el sa le dea la gaska lui de sugatori de bani publici!

de gigi la 7 May 2015 - 19:56

Domnu’ Nelu grabeste-te cu pupatul “in dos” pentru ca mai sunt multi asa zisi romani care asteapta sa-i linga dosul primarului!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

de jata la 7 May 2015 - 20:20

daca nu se vede monumentul ,aia este baiul, daca se vede bustul lui ferdinand ,aia este baiul. mai spuneti si voi care este logika.?

de mocanu la 7 May 2015 - 20:34

logika e sa mergeti de unde ati venit si sa nu mai traiti pe spinarea romanilor care isi platesc darile nu ca si primaru presedinte de udmr care are datorii de rupe si i se pun retineri pe salar…..ati luat restaurantul victoria construit in romania ca sa faceti club unguresc pentru nevasta lui arpi croitoruconsilier si platiti din banii primariei toate chefurile voastre.
daca sunteti asa logici de ce nu traiti din munca voastra si stati mereu cu mana intinsa la statul roman?

de Cori la 8 May 2015 - 00:09

D-na Ciuta, nu va suparati , dar in pozele postate nu se vede minunatul parc in care am vrut sa-l amplasam ,noi romanii pe regele Ferdinand si acum se odihneste…Florian….Va rog sa remediati urgent aceasta gresala.

de dimitriu radu mihai la 8 May 2015 - 05:11

in sfarsit binevenite poze care arata utilitatea acestui gest ,ca regele a fost in acest oras si utiliatatea ridicarii bustului lui.Oare ma intreb cei care sunt vizati au vazut aceste poze care au marcat acest eveniment si de ce se cere amplasarea acestui bus?Daca totusi acest castel a fost donat statului roman de ce acei descendenti mai au dreptul sa interzica anumite lucruri,ce o data l-ai donat donat ramanesau este un fel de ADIO DAR RAMAN CU TINE.felicit toate CIODATA NU ESTE PREA TARZIU!

de sorin florut la 8 May 2015 - 06:40

@nelu 7 mai 18:47

Să înţeleg că unii ar trebui cumva să fie “recunoscători” pentru că li s-a “permis” amplasarea bustului regelui Ferdinand al României? Răzbate un puternic iz de atitudine grofească şi superioritate ungaristă din modul în care aţi abordat chestiunea.

de aurel la 8 May 2015 - 07:21

tot circul cu statuia lui ferdinand este pentru ca primarul incearca sa aduca in atentie astfel de subiecte si de fapt le provoaca ca sa nu aiba timnp lumea sa cerceteze care este soarta sutelor de hectare din Carei care au fost in Domeniile Statului Roman si la fel si zecile de hectare in aceiasi situatie din Ianculesti.
Proprietarii de drept nu isi pot primii terenurile pentru ca a disparut peste noapte si rezerva de sute de hectare!
DNA ARE CE CAUTA LA CAREI in ograda lui covaciu datornicu ce se plimba cu masina cumparata din banii orasului si care pune politia locala sa urmareasca pe cine spune mai multe decat trebe…de fapt coordonatorul principal este vicele fotbalist care a pus la punct o retea de urmaritori mai ceva ca cea de la iasi a primrul;ui retinut…pana si agenti de la rutiera sunt sfatuyiti la cine sa dea amenda iar iancsika de pe caplenilor si cu geza sunt pionii principali..astea sunt problemele pe care incearca sa le acopere fortarea amplasarii bustului intr-o intersectie!

de angelica la 8 May 2015 - 11:05

conhsilierul primarului ataca iar liberalii in ziarul unguresc dar nu spune un cuvant ca liberalii au propus premiul pentru elevul Beiland si nici ca consilerul ce scrie la ziar este platit cu bani de la primarie si daca nu vine la servici.
serviciul de propaganda platita din banii statului roman impotriva romanilor din carei functioneaza mai ceva ca cel de la iasi!
paginile primariei si ale ziarelor maghiare sunt platite ca sa incite lumea impotriva liberalilor care demasca jaful public de la primaria carei…chiar ca ar fi interesant de aflat unde sunt acele sute de hectare din domaniile statului de la carai!

de sorin florut la 8 May 2015 - 11:22

@aurel
Daca lumea doreste sa cerceteze soarta a sute de hectare, nu cred ca o impiedica cineva. Pe de alta parte, este posibil ca primarul sa incerce o anume diversiune etnica in perspectiva viitoarelor alegeri locale, speculand sentimentele ungariste ale unei parti insemnate ale electoratului unguresc din Carei. Insa atitudinea primarului si a consilierilor locali din partea UDMR cu privire la simbolurile romanesti este plasata constant si de mai multa vreme pe aceleasi coordonate de tip ungarist, incat sa poata cineva crede ca opozitia fata de amplasarea bustului primului rege al Romaniei intregite este doar o simpla diversiune, fara conotatii etnice. Este neplacut sa constati asemenea atitudini retrograde din partea unei persoane aflate in fruntea unui oras practic bi-etnic si multicultural, in mileniul al III-lea de la Hristos, in Uniunea Europeana. Obstinatia, demna de o cauza mai buna, cu care primarul si reprezentantii UDMR in consiliul local reprima simbolurile si manifestarile romanesti intr-o tara in care etnia romana este majoritara si care poarta numele de Romania, s-ar putea intoarce impotriva celor ale caror interese acestia pretind ca le reprezinta.

de Horia Mărieș la 8 May 2015 - 13:55

@aurel la 8 May 2015 – 07:21 & sorin florut la 8 May 2015 – 11:22

Nu vreau să deturnez discuția de la subiectul principal amplasara busturlui Regelui Ferdinand I.

Vă informez doar că dintr-o adresă oficială emisă de Primăria Carei rezultă că cei indreptățiti au solicitat retrocedarea a 427,71 hectare de teren agricol iar Primaria Carei nu poate să le ofere decåt 38, 45 de hectare.

https://www.buletindecarei.ro/wp-content/uploads/2015/04/acte-primarie-maries.jpg

Unde sunt cele aproape 390 hectare diferență, eu unul nu știu fiindcă nu le-am băgat in buzunar. Sigur că “lumea” nu este împiedicată că cerceteze soarta celor 390 de hectare dispărute. Nu mai vorbesc acum de pădurea comunală și de partea din păsunea comunală, ambele disparute fără urmă la Ianculești. Da, “lumea” moților ianculeșteni poate să cerceteze soarta pădurii comunale, o tot cercetează, dar nu ajung la nici un rezultat. Acțiunea de retrocedare demarată urmare Legii 165/2013 trebuie să se încheie la 1 ianuarie 2016. Nu mai este mult până atunci și dacă nimeni nu se agită, padurii comunale ianculeștene i se va putea pune definitiv cruce.

De altfel, eu sunt ferm convins că “lumea” nu va primi nici un fel de răspuns nici de la actualul primar Kovacs, nici de la fostul primar Beko, nici de la fosta secretară Sroth Clara, nici de la actuala secretară Anca Demian, nici de la Comisia Locală (care se pare că este doar o fantomă ce lipseste cu desavarsire). Fiindca aceștia sunt niște incompetenți si niște iresponsabili.
Punct. Pe mine unul problema careiană a retrocedărilor a inceput să mă depășească, ajung din ce in ce mai mult la concluzia că “lumea” se bate pur și simplu cu morile de vânt. Ca și Don Quijote.

Revenind foarte puțin la subiectul amplasării bustul Regelui Ferdinand I.
Am văzut pe pagina de facebook a Primariei Carei, invitatia publicată May 6 la 10:59am și care este semnata probabil de Ștef și de Kovacs.

Cu părere de rău, anunț “lumea” că nu voi putea onora această invitație. Nu este sărbătoarea mea.
A ajuns să fie doar sărbătoarea celor doi trădători de neam numiți Ștef și Vulturescu, care de proști ce sunt, nu au vrut să țină de loc cont de dorințele românilor careieni și s-au lăsat manipulați de nesimțitul șovin numit Kovacs.
Să se distreze singuri cei trei, să se indoape doar ei trei la bairamul care va avea loc după dezvelire.
Dacă o să le mai priască să bage la ghiozdan după huiduielile de care mi-ar face fparte mare plăcere să aud ca au avut parte la dezvelire.
Asta, ca să nu ne mai ascundem de loc după degete.

de Horia Mărieș la 8 May 2015 - 16:56

P.S.

Citind ceva mai atent invitația (versiunea oficială) semnată de cei doi pseudointelectuali amintiți mai sus, văd de la o poștă că cei doi sunt și agramați, că au făcut elevate studii universitare pe la Facultatea de Educatie Fizica si Sport din cadrul Universitatii de Vest Vasile Goldis Arad Filiala Satu Mare sau pe la Facultatea de prelucrarea lemnului de la Brașov unde profesorii lor au uitat să-i invețe să scrie.

Ia de te uită neamule:

“Evenimentul se va desfășura începând cu ora 12:30 cu dezvelirea bustului, *** urmată *** de un scurt moment artistic, după care de la ora 15:00 va avea loc o masă festivă în cinstea invitaților la castelul Karolyi. … Cu deosebit respect, Adrian Ștef președintele Consiliului Județean Satu Mare, Kovács Eugen primarul municipiului Carei”.

Mă repet. Rămâne așa cum am stabilit. Să le stea in gât celor doi, plus kulturnicului soț de secu alias Vulturescu masa festivă de după ora 15:00, dar asta doar după huiduielile serioase de care sper să aibă parte din partea românilor careieni la dezvelire. Dacă romãnii careieni mai au niscaiva sânge în instalație, vorba lui Oprescu.
Poate vă binecuvãntează masa festivă ÎPS Sigheteanu, așa cum s-a mai întãmplat la Motelul din vie înainte de alegerile din ziua de 16 noiembrie 2014, rurul doi al prezidențialelor.
Dacă-l serviți cu ceva horincă, IPS o va face in mod cert. Nu rezistă la o astfel de tentație.

Dar la cantina socială nu vă stătea bine să serviți masa festivă tovarișcilor, ați inceput să transformați castelul Károlyi a cărui reabilitare a costat aproape 5 milioane de € din bani europeni, ca și cu ocazia vizitei recente a grófilor scăpătați, în propria voastră cârciumă? Baronilor locali lipsiți de cel mai elementar bun simț, ați început să vă credeți grófi?
Luați aminte nemernicilor, ulciorul nu merge de multe ori la apă, iar mămaliga mai și explodează din când in cãnd.
Acum este timpul.

de Horia Mărieș la 8 May 2015 - 17:22

P.S. 2

Bag samă că respectabilul Megyeri Tamás Robert, administratorul paginii, a omis cu bună știință din postarea de pe pagina facebook a Primăriei Carei, Government Organization referirea la masa festivă din invitația oficială și anume că, “de la ora 15:00 va avea loc in cinstea invitatilor o masă festivă la castelul Karolyi”

Ca să nu-i sară in cap primașului pe care-l slujește, săracii careieni, care in mod cert nu vor figura printre distinșii “invitați”.
Oricum o să-i sară foarte curând în cap. Ez nagyon bisztos.

Tot pe respectiva pagina de facebook a Primariei Carei, Government Organization se poate citi că va avea loc in curând și o dezinsectie impotriva căpușelor ce sug sângele careienilor. (Primăria Carei, May 6 at 12:57pm)

Cu această ocazie va fi avut in vedere de către firma de dezinsecție, cu prioritate, primașul Kovács Jenö.

Postarea Megyeri de pe facebook, pagina Primăria Carei, Government Organization (sic!):

[Primăria Carei
May 6 at 10:59am ·
Județul Satu Mare, Consiliul Județean Satu Mare și Primăria municipiului Carei au deosebita onoare de a vă invita să participați la dezvelirea bustului Regelui Ferdinand I în Municipiul Carei, în zona centrală a orașului, lângă Biserica Ortodoxă Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir, duminică 10 mai 2015, de la ora 12.30 cu ocazia împlinirii a 149 de ani de la încoronarea primului Rege al României, Majestatea Sa Regele Carol I și totodată a începutului domniei acestuia.
Amplasarea bustului unui reprezentant al Familiei Regale a României constituie un eveniment de o importanță aleasă, pentru comunitatea locală și județeană, mai ales că se împlinesc 96 de ani de la vizita Majestății Sale pe aceste meleaguri.
Bustul este creația sculptorului Radu Ciobanu.
Vă așteptăm!]

de norbi la 8 May 2015 - 18:18

sper ca nu numiti respectabil un handicapat care nu e in stare sa termine o scoala si sa dea un exament pe post si pentru care primarul a semnat acordarea de bani ca PFA…..caplenarul bubie de prost si ura viscerala impotriva romanilor

de Horia Mărieș la 8 May 2015 - 18:49

@norbi la 8 May 2015 – 18:18

Recunosc, uneori politețea mea poate că este exgerată.
Oricum, nu cunosc detalii din viața privată a d-lui M.T.R.

de norbi la 8 May 2015 - 21:21

nici pe mine nu intereseaza viata privata a gunoaielor din capleni dar este platit de la primaria cu banii nostri si semneaza pe ntru ei kovacs care este plin de datorii

de Horia Mărieș la 8 May 2015 - 21:51

@norbi la 8 May 2015 – 21:21

De dragul adevărului, aș puncta următoarele: MTR nu este din Căpleni ci din Oradea.
După câte se poate deduce din fotografii, nu este de loc handicapat fiindcă este inalt ca bradul, face sport (baschet, ciclism), a terminat o școală fiindcă are ceva studii (Colegiul de jurnalism din Oradea), nu văd absolut nici o problemă in faptul că este plătit de Primaria Mun Carei ca si PFA dacă îsi merită banii, adică dacă îsi face bine treaba pentru care a fost angajat, nu-l bănuiesc absolut de loc că bubuie de prost ce e fiindcă atunci când vrea scrie chiar bine, dar este drept că poate fi bănuit de a fi posesorul unei uri viscerale față de români.
La fel cum dvs, stimate alias “norbi” puteți fi bănuit că sunteți animat de o ură viscerală față de unguri.
Așa că dvs “norbi” și MTR, sunteți chit. Puteți lua startul și incepând de azi, puteți să vă scoateți reciproc ochii unul altuia.

de sorin florut la 9 May 2015 - 15:42

Horia Maries 13:55

Intentia mea a fost sa spun ca nu cred in varianta unei diversiuni conjuncturale in chestiunea bustului. In privinta terenurilor (390 ha de teren arabil, pasuni, paduri etc., de acord total cu opiniile exprimate de dumneavoastra. Cum nu sunt jurist, avansez totusi o varianta de abordare despre care nu am pretentia ca ar fi corecta, legala sau posibila, dar nu ma duc cunostintele juridice mai departe de atat : actionarea in justitie a comisiei de retrocedari din Carei. Ca actionarea se poate face printr-o plangere penala sau printr-o alta modalitate, chiar nu am idee. Dar un consilier juridic bine pregatit in materie, cum este domnul Virgil Moldovan Pop, ar sti cu siguranta care e procedura cea mai adecvata.
Din postarea dvs. am luat la cunostinta ca, in opinia organizatorilor punerii la colt a primului suveran al Romaniei intregite, acum 149 de ani a fost incoronat primul rege al Romaniei. Numai ca Romania a devenit regat in 1881, Carol I devenind tot atunci rege,iar de atunci pana in prezent, in sistemul de numeratie in baz 10, 2015 – 1881 nu fac nicicum 149.

de mosu la 9 May 2015 - 15:48

a prins la horica guralivu frica ca va fi batut de jurnalist cand calca prin carei…cainii care latra mult nu musca zice o vorba romaneasca si se pare ca adevar zice…ce nu face omu de la bucuresti pentru a primi inapoi drepturile la o casa sau un teren!

de sorin florut la 9 May 2015 - 15:51

erata

in baza 10.
Da, inceputul domniei lui Carol I este plasat in 1866, de la care se implinesc 149 de ani.

de sorin florut la 9 May 2015 - 16:10

mosu
vorba românească zice: “câinele care latră, nu muşcă”. nu se precizează nici modul, nici durata, nici cantitatea. pe de altă parte, nu rezultă de nicăieri că domnul Mărieş ar fi prins frică de cineva. Desigur, dânsul este capabil să se apere singur, dar faptul că dânsul pretinde retrocedarea a ceea ce i-a fost luat în mod abuziv de către regimul comunist mi se pare firesc. Nefiresc li se poate părea doar celor care au comis abuzurile respective şi eventual celor care au beneficiat în vreun fel de pe urma lor.

de Horia Mărieș la 9 May 2015 - 16:22

@mosu la 9 May 2015 – 15:48

Măi bulică bleagă, eu sunt “prieten” pe feisbuc cu jurnalistul. Ne mai pupăm, ne mai înjurăm – că c’est la vie.
Asta nu inseamnă că mă poate impiedica cineva să scriu adevărul despre dânsul.

Dar de frică nu imi este frică de absolut nimeni in Careii Mari fiindcă vin intotdeauna cu un Kalașnikov agățat pe umar.
A se lua notă!

Eu drepturile pe care le mai am in Carei, le voi primi înapoi în mod cert, tocmai fiindcă acestea îmi sunt “drepturi”.
Pentru asta nu trebuie să fac absolut nimic, pe aici pe la BdeC.

Faptul că ii demasc atât cât pot pe toți golanii, nemernicii și dobitocii neșcoliți, iresponsabili și incapabili careieni sau asaujeni care au ajuns să vă conducă urbea, este doar o distracție nevinovată de-a mea, de timp liber, un fel de hobby. Și o să mai citiți din snoave de astea de ale mele, oricât de mult vă place să vă lingeți în fund primașul. Vă promit.
Până când o să vă săturați și voi, postacii neicanimeni ca și @mosu, de el.
Iar dumitale @moșule, care postezi doar ca să te bagi ca musca-n lapte și ca un laș anonim ce ești, nu pot pentru ca să-ți arăt decât tradiționala direcție și care îți va rămâne mereu rezervată:

https://www.facebook.com/FaceFMRadio/photos/a.170635152987479.51613.166677890049872/755178864533102/?type=1&theater

Drum bun și cale bătută!

de mosu la 9 May 2015 - 16:39

se pare ca am nimerit in plin nenicule….n imeni nu e perfect asa ca nu trebuie sa te nervezzzi..intelegem schimburile de …favoruri

de Horia Mărieș la 9 May 2015 - 16:49

@Sorin Florut la 9 May 2015 – 15:42

Sir,

Eu unul nu mai apuc să mă mir de incultura crasă a celor doi care au semnat invitația, și nici de prostia și ignoranța celor care le redactează textele.

Au de la cine învăța, și nu de la oricine, ci de la un prim-ministru. No comment nimic despre alți inculți.
http://youtu.be/hCk0MQIhrmc

Pe Dvs. insă, aveam intenția să vă intreb altceva, dar n-am apucat. Se afirmă că Regele Ferdinand I și Regina Maria au fost insoțiți in ziua de 24 mai 1919 (dacă nu mă inșel) la Careii Mari de Iuliu Maniu. Este cert că in perioada 2 decembrie 1918 – 4 aprilie 1920, Iuliu Maniu a fost Președintele Consiliului Dirigent al Transilvaniei și această funcție il indreptățea din plin să insoțească perechea regală. Eu unul n-am gasit insă referințe biblio certe care să certifice acest lucru. Știți ceva amănunte pe tema asta?

Fiindcă tot am adus vorba de Iuliu Maniu, cred că nu este deplasat să reamintesc acum și aici cele câteva rânduri pe care i le-a consacrat autorul Ioan Scurtu, în cartea “Iuliu Maniu”, Bucureşti, Editura Enciclopedică, 1995, pp. 179-180, mai ales fiindcă este reamintită aici o replică memorabilă a lui Iuliu Maniu, care n-ar strica să se aplice si in zilele noastre: “Oamenii politici sunt adversari, iar nu canibali”.

Cap. 14.10. Personalitatea lui Iuliu Maniu

Nota dominantă a activităţii lui Iuliu Maniu a fost lupta din opoziţie; nici un om politic nu l-a egalat pe acest teren. Era un adevărat maestru, dispunând de calităţi native, dar şi de o artă, bine studiată şi însuşită. Avea plăcerea luptei de durată, pentru istovirea adeversarului, după care-i aplica lovitura decisivă. Unii l-au supranumit “Cunctator”, calificativ atribuit omului politic roman Fabius Maximus Verrucosus Quintus, ajuns dictator şi pontifex maximus (216-203 î.Hr.), care, prin tactica sa de temporizare şi neangajare a unei confruntări deschise cu Hannibal, a creat premisele măcinării forţelor cartagineze din Italia şi distrugerii lor, după o îndelungată luptă de hărţuire. În societatea românească interbelică, în care toată lumea se grăbea, urmărind să ajungă cât mai repede la rezultatul dorit, Iuliu Maniu era “Cunctatorul”, încetinitorul, omul care-şi luase ca principal aliat timpul.

Oricâte critici s-ar putea aduce acestui “stil” de luptă politică, este cert că regimul democratic din România datorează mult lui Iuliu Maniu. Perseverenţa cu care el a urmărit şi criticat greşelile puterii, abaterile de la normele legale şi de la morala creştină, intransigenţa sa au împiedicat sau au limitat tendinţele autoritare manifestate în societatea românească încă din primul deceniu interbelic. El a ţinut sus steagul democraţiei în anii 1938-1944 şi 1945-1947. A făcut-o din convingere, cu răbdare şi perseverenţă, fără un interes material propriu, ci din dorinţa de a da vieţii politice româneşti o dimensiune morală, ceea ce nu era puţin în acel context istoric.

Pentru Iuliu Maniu, lupta politică era o formă de activitate umană, un exerciţiu al democraţiei, obiectivul fiind înfrângerea adversarului, iar nu lichidarea lui. De aceea, nu a ezitat să-i apere în procese politice pe adeversarii de idei, aşa cum a procedat în 1938 cu Corneliu Zelea Codreanu, în 1942 cu grupul de comunişti din Constanţa în frunte cu Victor Duşa, în 1946 cu mareşalul Ion Antonescu. Cea mai comentată a fost depoziţia sa la acest ultim proces. Discutând, la 1 martie 1946, cu soţia generalului Pantazi – implicat în procesul “marii trădări naţionale” – care venise să-i ceară sprijinul, Iuliu Maniu a spus: “Doamnă, procesul mareşalului este procesul neamului românesc. Nu se poate face nimic. După condamnarea mareşalului va urma procesul meu, apoi cel al tuturor românilor. Eu nu am nici o putere”. Cu toate acestea, la proces, Iuliu Maniu a adoptat o atitudine demnă, neezitând să declare că Ion Antonescu era un bun român, un patriot adevărat. La insinuarea preşedintelui completului de judecată că ar fi sprijinit politica dictatorială a mareşalului, că ar fi avut contacte cu acesta, Iuliu Maniu a dat o replică memorabilă: “Oamenii politici sunt adversari, iar nu canibali”.

de hectorul la 9 May 2015 - 16:50

@mosu : horea maries este un postac platit din banii castigati nemeritat de factiunea penelista a consiliului local careian, nimic mai mult. face valva multa pe aici ca sa credem ca alianta pnl udmr inca nu este batuta in cuie. sa le-o dam la cuie.

de rares la 9 May 2015 - 16:52

doare tare pe maries cand ii spui adevarul. isi ia si el portia de pensie de boala politica de la familia penelista din carei, de la sotul model si sotia credincioasa care ne deschid noua ochii, aratandu-ne cum e de fapt treaba la carei!

de Horia Mărieș la 9 May 2015 - 16:54

@mosu la 9 May 2015 – 16:39 >>> Am ezitat să ți-o spun direct, dar dumneata esti chiar un dobitoc.
Nimic altceva de adăugat.

de Horia Mărieș la 9 May 2015 - 16:56

@hectorul la 9 May 2015 – 16:50

Sunt plătit cu 15.000€ pe lună fiindcă sunt bun și fiindcă merit.
Ești invidios faszikám?

de Horia Mărieș la 9 May 2015 - 16:57

@rares la 9 May 2015 – 16:52

Alt cretin. Sau sunteti unul si acelasi? Asa pare.

de liberali la 9 May 2015 - 17:10

inca n u am vayut sa iesiti cu un comunicat de presa de la primaria udmr in care sa aratati ca presedintele si primarul a reusit sa plateasca datoriile la bugetul de stat.
credeti ca daca prefectul ii tine spatele reusiti sa ne speriati?
stim ca la firma de scaune se lucreaza cu oameni la negru si sunt adusi locatarii de la caminul de batrani si pentru asta ati vrut sa schimbati directorul ca sa aduceti maistri batrini pe care sa ii platiti cu cateva sute de lei…din buzunarul plin de bani publici…de ce nu facetyi factura pe scaunele vandute afara peste granita? de ce ati faxcturat la de 3 ori pretul un scaun la licee si la cantina sociala si la alte institutii publice???
va doare ca liberalii nu au nevoie de scaune si nici de angajari de neveste? de ce nu va luati si voi ceva neveste mai destepte si nu impiedicate ca ale voastre care iau 2,5 nota de examen la prefectura si se anuleaza concursul ca nu puteti schimba foile si faceti altul la primaria carei ca sa ia si nevasta consilierului jdetan imi care e si director la liceu…ati vandut cladirile orasului la 1 euro ca sa le puteti cumpara si vinde la preturi uriase ..asa cum ati vandut cladirea cooperatiei staruinta de langa fosta posta si cea unde acum ati facut sala de nunti pentru nevasta consilierului arpi croitorul si pentru nevasta directorului de invatmant din primarie ati facut post la spital…apoi voi ati muri de foame fara banii de la guvernul romaniei.

de Arpi la 9 May 2015 - 17:12

rares hector tulipan macar sa taceti ca faceti de ras pe noi maghiarii din carei care nu suntem la udmr adica rmdsz!
kovacs jeno este cel mai prost presedinte ce am avut si cel mai plin de datorii la toata lumea.

de estiungurnuprea la 9 May 2015 - 17:16

Arpi este cu siguranta ungur, numai ca numele de familie este c

iuta.

maries, nu trebuie sa te justifici, e normal sa fii p(r)ostac, incompetentii asa fac banu gros in ziua de azi. daca te pricepeai la ceva, nu pierdeai vremea (a ta si a noastra) facand propaganda penelista.

de Horia Mărieș la 9 May 2015 - 17:24

@mosu + @rares @hectorul + @estiungurnuprea + alții de teapa lor (că mai sunt mulți):

Știți ceva, postacilor covăcișți?

Ia mai _uteți-vă voi intre voi pe acolo prin Careii Mari / Nagykároly / Grosskarol, orașul multietnic și multicultural în care toată lumea se pare că trăiește in deplină armonie, in pace, în liniște și bună ințelegere.

Faceți abstracție de mine, ignorați-mă pur și simplu fiindcă eu unul m-am săturat să-mi pierd vremea cu niște terchea-berchea și neica-nimeni fără nici o valoare ca voi.

Vreau să rămân doar cu amintirea orașului meu natal din care am plecat acum 50 de ani, nu vreau să-mi poluez amintirile cu aberațiile debitate de pleava care îl populează acum. Când o să învățați măcar să scrieți corect, poate că o să mai stăm de vorbă.

Până atunci: la revedere, viszont látásra, http://youtu.be/8WsuLH4sulA

de Arpi la 9 May 2015 - 17:43

doare adevarul barat?
nici magyar nu vrea un koldus ca si jeno si poti sa scrieti voi ce vreti ca tot koldus este venyitura de polgar mester din carei!
unki senki fara casa si cu un focista care dirijeaza politia local ca si spioni in oras…de ce n u publicati ca jeno nu are din 2008 datoriile pentru care taie fiscul din salarul lui?
ciuta ur bant pe voi ca nu puteti sa aveti si voi unul ca si el!

de liberali la 9 May 2015 - 17:45

hai tulipanii sa va vedem cum stati drepti in fata la cel mai mare datornic primar din ROMANIA.
inafara de injuraturi nu aveti cu ce sa iesiti la atac?
ceva concret nu aveti?

de Casian Petrescu la 9 May 2015 - 20:13

poate sa-mi explice si mie cineva (daca poate) cum vine asta? ”mă forţaţi să spun că rugămintea familiei Karolyi este să nu amplasăm pe nimeni în curtea castelului înafară de familia lor. Nu forţaţi lucruri ce nu e bine să forţaţi!”
mentionez ca nu sunt din carei si am dat peste acest articol intamplator,si ce nu inteleg eu,este faptul ca aceasta familie karoly are tupeul sa ceara autoritatilor romane sa nu amplaseze ceva intr-un parc aflat pe teritoriul romaniei…
daca e sa ma intebi pe mine,as pune in parcul ala langa fiecare copac o statuie comemorativa a romanilor omorati de maghiari in perioada hortysta , ca ala nu mai este parcul familiei karoly,este al orasului carei momentan.
Acum…daca orasul este condus si reprezentat de un primar de etnie maghiara care din ce am citit este un datornic si un slugarnic ungur,nu cumva ca aceasta familie doreste sa vina la acest castel ca la o resedinta de vacanta? hai ca-i simplu…pe o perioada dorita de rahatita familie kakaroly sa se inchida parcul,sa se puna gardieni publici la toate portile si eventual sa patruleze si in interiorul domeniului,iar familia kakakaroly sa se bucure de o vacanta relaxanta,iar cetatenilor romani ai municipiului carei sa le faca primarul un itinerar pe care sa se plimbe,dar sa fie cat mai indepartat de parc pentru a nu deranja cumva grofii …
hmmm…. vai de tarisoara noastra!
ceva pentru aducere aminte : http://adevarul.ro/locale/botosani/cum-i-au-macelarit-soldatii-unguri-civilii-romani-transilvania-1940-copii-sfartecati-femei-violate-gravide-taiate-baionetele-capete-retezate-1_554cb526cfbe376e35fbb732/index.html?utm_source=rtvnet&utm_medium=http://adevarul.ro/locale/botosani/cum-i-au-macelarit-soldatii-unguri-civilii-romani-transilvania-1940-copii-sfartecati-femei-violate-gravide-taiate-baionetele-capete-retezate-1_554cb526cfbe376e35fbb732/index.html&utm_campaign=CrossPromo

de agro la 9 May 2015 - 20:22

pe vremea cand era profesor la agro nu era sedinta de consiliu sa nu faca scandal acest don tiberio care se da ba rares ba hector ba ungur ba te miri ce injurii.
probabil ca postarile il mai linistesc sau poate ca familia cand vrea sa scape de el ii da un laptop in fata…

de Horia Mărieș la 9 May 2015 - 22:17

@agro la 9 May 2015 – 20:22
Că mare adevăr grăiți.

de nelu la 9 May 2015 - 22:23

horia declara la anaf cei 15 000 de euro ca daca nu o suji

de lajos la 9 May 2015 - 22:34

sa nu spuneti la anaf ca am dat la jeno din banii de la betonul tarre si inca nu am primit bon fiscal.

de român la 10 May 2015 - 10:20

Va raciti gura degeaba , ma simt ca un strain in acest oras . Imi aduc aminte ca sunt in Romania , doar cand mai soseste cate-o factura in cutia postala si ma uit la adresa destinatarului. Romanii sunt redusi la tacere sistematic in aceasta localitate . Mai urmeaza ca LIMBA ROMANA ,sa fie studiata in scoala ca si limba straina . Si cred ca nu mai este mult pana atunci . RUSINE

de Decebal la 10 May 2015 - 10:40

bine lajos…propoaganda ieftina la comentariile de la buletin de carei unde platesti tinerii sa scrie contra cost din bani publici de la primarie! esti tu roman cum sunt eu magelan…la cei slabi de inger tine prosteala cu scarbirea de romanism si alte alea …facuta sa tina departe de viata sociala si culturala romanii din careii mari.
daca ai sange in instalatia care o aratai la stadion la olimpia cand erai fluyierat de ce nu iesi in popr sa vorbesti cu oamenii si sa le spui liber ce puyi pe altii sa scrie….crezi ca daca dai posturi de femei de servici la primarie si la firmele controlate poti controla toti romanii? nu toti sunt lasi si interesati financiar numai…iesi in lume fotbalistule si lasa agentii de la politia locala sa pazeasca careienii nu sa faca pe spionii coordonati de geza pe banii orasului. ai dat faliment cu toate firmele tale ca si jeno si mai vii sa ne dai lectii de prosteala…vorbeste securistul din tine ca prea m ulti ani ai fost soptitor ca sa poti primi viza de america.

de Horia Mărieș la 10 May 2015 - 11:00

@nelu la 9 May 2015 – 22:23

I-am declarat. Iar tu tot cretin ai rămas.
Ti-ai luat pastilele? Nu se vede.

de sorin florut la 10 May 2015 - 15:06

Horia Mărieş 9 mai 16:49
Cel puţin o sursă bibliografică, e drept de dată relativ recentă: “Întâia vizită în Transilvania a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria”, realizat de Emil Stoian şi Sebastian Măluşelu şi apărut la Editura Haco Internaţional, Ghimbav, în anul 2011.

de sorin florut la 10 May 2015 - 15:08

Horia Mărieş
Există şi o poză cu suveranii, în care, pe scenă, în spatele lor se află chiar Iuliu Maniu.

de Horia Mărieș la 10 May 2015 - 15:38

@sorin florut la 10 May 2015 – 15:08

Mulțumesc. O să caut.

de sorin florut la 10 May 2015 - 19:10

In poza cu numarul 9, sunt 4 mirese din Oas cele ce discuta cu suveranii României.

de Zsolt Torok la 11 May 2015 - 21:59

Io spune foarte corect de rege Carol si micutul fiu lor de Hohentzoller care este mare prietenie cu Hitler si este mare fascimul la el, nu merita memoar deioc !

de tokes vasile la 11 May 2015 - 22:13

io spune la tine foarte corect ca hitler a fost cu radacini magyar si cu horty al nostru a fost mare prieten si te rog sa nu furi la noi prietenii si sa dai pe ei la romanii ca nu merita sa aibe asa prietenii deloc !

de andrei la 11 May 2015 - 22:36

@tokes vasile
bingo!
nici eu nu cred ca un rege ca si carol sa fi avut prieteni ca si horty neam cu hitler care au gazat pe romani si evrei. puii lui horty au ajuns si pe la carei la strada caplenilor unde sta un tamplar plin de datorii si la fel de multa ura impotriva romanilor.

de zoltan la 19 May 2015 - 20:42

Cei care au batjocorit bustul regelui ferdinand sa le fie rusine.

de mircea la 19 May 2015 - 20:58

si eu sunt de acord!
nu poti sa iti bati joc de regele Romaniei si sa il pui la un colt de strada.
daca nu cereau liberalii bust pentru Ferdinand nici nu stia kovacs si stef cine a fost asta….

de bekali la 20 May 2015 - 15:42

vulturicul plesuv scrie de zor dosarele ca sa le duca la comisie ca nu are aprobare pentru busturi….ati pus un bust fara autorizatie toti PREFECT SI PRIMAR SI PRESEDINTE DE CONSILIU JUDETEAN TOTI ATI CALCAT LEGEA IN PICIOARE MAFIOTILOR!

Lasati un comentariu