Bustul Regelui Ferdinand amplasat lângă o intersecţie FĂRĂ aprobare de la Comisia Monumentelor

• publicat la: 6 mai 2015
Bustul Regelui Ferdinand amplasat lângă o  intersecţie FĂRĂ  aprobare de la Comisia Monumentelor

Duminică, 10 mai 2015, de la ora 12,30, va fi dezvelit bustul Regelui Ferdinand al României  la nici 20 de metri de şoseaua pe care circulă  tirurile de pe DN19, lângă  sensul giratoriu, la umbra „tuielor” de 7-8 m ce acoperă capodopera sculptorului Gheza Vida, Monumentul Ostasului Român din Carei. În parcurile municipiului Carei este interzisă amplasarea bustului regelui Ferdinand al României. Au fost respinse 4 locaţii propuse de iniţiatori, inclusiv  cea din parcul castelului. Motivul – ”mă  forţaţi să spun că rugămintea familiei Karolyi este să nu amplasăm pe nimeni  în  curtea castelului  înafară  de familia  lor.  Nu  forţaţi  lucruri ce nu e bine  să  forţaţi!” sunt afirmaţiile primarului de la şedinţa din 24 iunie 2014.

Județul Satu Mare, Consiliul Județean Satu Mare și Primăria municipiului Carei sunt cele care lansează invitatia. Invitatia încearca să alăture amplasarea bustului, de Biserica Ortodoxă din centru  deşi postamentul pregătit se află pe altă parte de drum. Biserica Ortodoxă din centru dispune de un spatiu verde generos si totuşi primăria nu a dorit amplasarea în această   locatie si a preferat ca bustul să fie   expus  prafului si mizeriilor dintr-o intersectie din centrul oraşului, expus pericolului de a fi agăţat de vreun Tir ce derapează  pe vreme neprielnică.

Nici până la această dată, adică 6 mai 2015, nu a fost stabilit amplasamentul EXACT al bustului,  conform legilor în vigoare din România, care să permită obţinerea acordului Consiliului Municipal Carei şi apoi, pe baza acestui accept, să se întocmească documentele ce să poată fi prezentate Comisiei Zonale a Monumentelor ce are sediul la Oradea!

Astăzi, 6 mai 2015, s-a întrunit la Oradea Comisia zonală a Monumentelor dar pe ordinea de zi nu figura solicitarea de aprobare a amplasării bustului suveranului României  lângă sensul giratoriu din Carei. Nici în lunile trecute.

Consilierii UDMR au votat de principiu, în 24 iunie 2014, pentru amplasarea bustului în zona Monumentului, fără a exista nici până la această dată o schiţă cu amplasamentul  care să fie supusă votului CL.

Cum să se fi angajat Direcţia Judeţeană de Cultură „să obţină aprobările legale conform legii de la Comisia Monumentelor” dacă nici măcar locaţia exactă nu a fost stabilită şi apoi aprobată?

Vă supunem atenţiei Procesul Verbal al şedinţei din data de 24 iunie 2014, cel pe care primarul Kovacs îl invocă pentru legalitatea amplasării bustului regelui Ferdinand.

Înţelegem frustrarea domnului primar care nu are nimic în proprietate la această etate, până nu îşi plăteşte datoriile la bugetul de stat , pentru care Ministerul Finaţelor i-a pus poprire pe salar, dar să confunzi teritoriul municipiului Carei cu un bun personal parcă e prea de tot!

Încurajat de faptul că i se permite să îşi cumpere după bunul său plac un autoturism  Renault  Fluence din banii Fundaţiei pentru Promovarea Turismului local, pe care îl foloseşte în exclusivitate, primarul Kovacs  amplasează busturi în municipiul Carei fără aprobările legale! Oare câte din busturile amplasate până acum au  aprobări ?

În acest colţ de ţară românească nu există legiuitori şi nici instituţii care să vegheze la respectarea Legii?

La împlinirea a 95 de ani de la vizita regală în Careii Mari nu a fost aprobat proiectul de amplasare al bustului regelui Ferdinand pentru că venea din partea consilierilor liberali dar la 96 de ani este ” un eveniment de o importanţă aleasă”.

In invitatie este specificat faptul ca în acest an se implinesc 96 de ani ” de la vizita Majestății Sale pe aceste meleaguri”, omiţându-se  faptul că aceste meleaguri se numesc oraşul Carei iar vizita Regelui Ferdinand din mai 1919 în Careii Mari nu are nimic a face cu locul ales  pentru amplasarea bustului.

Regele Ferdinand si regina Maria au vizitat cu totul alte locuri decât cel ales pentru amplasare bust Suveran.  Se omite a se mentiona că primarul INTERZICE amplasarea bustului regelui României în orice parc din Carei, în orice loc vizitat de către acesta, în locurile unde a decorat viteji din Armata Română, în parcul Castelului pe care l-a vizitat după cum reiese din pozele vremii.

Interesele politice ale celor care au lansat invitatia,  îngroapă istoria României si a locului, în dispretul total faţă  de comunitatea românescă din municipiul CAREI.

Nici până la aceasta dată,  solicitările  consilierilor din şedinţa de CL din data de 29 aprilie 2015,  de prezentare a autorizaţiilor de constructie si de aprobare a mutării locului incert aprobat  de Directia Judeteană de Cultură Satu Mare , care nu este totusi o Comisie a Monumentelor Nationale, nu există. Cu alte cuvinte, în Consiliul Local Carei  NU  a fost votată amplasarea bustului regelui Fedinand pe actualul loc de amplasare pregătit deja de primăria Carei, şi păzit cu agentii de la Politia Locală pe tot timpul desfăşurării lucrărilor de executie a postamentului.

-în spatele arborilor uriaşi,  bine camuflat, se află Monumentul Ostaşului Român

 

Sfidarea legilor nu mai este o noutate în primăria  Carei care se bazează pe aliantele politice pentru a gestiona o localitate,  pe criterii preferentiale si discriminatorii la adresa comunităţii românesti.  Bustul poetului naţional, Mihai Eminescu este interzis în municipiul Carei. Bustul  primului ministru Ionel Brătianu este interzis în municipiul Carei.

Urmare a acestei acţiuni în forţă, tragem concluzia că în municipiul Carei, perimetrele etnice au fost trasate şi aprobate tacit de instituţiile statului în teritoriu.  Potrivit unor surse ce doresc momentan să rămână anonime, se pregăteşte şi coborârea lui AVRAM IANCU  de pe soclul actual şi eliminarea platoului din faţa lui, unde se organizează comemorările anuale, pentru a-l transforma în parc.

 Daniela Ciută

comentarii

de Horia Mărieș la 7 mai 2015 - 02:13

Ca să vezi cine a „hotărât” pentru careieni, amplasamentul bustului Regelui Ferdinand I al României.
Doi „prieteni” vechi, poetul George Vulturescu zis și Gheorghe Pop Silaghi care in 2013 îl acuza pe Adrian Ștef de plagiat. Prieteni atât de buni incât aproape că se scuipă unul pe altul între ochi, așa cum rezultă din linkul de mai joc.

Doi culturnici sătmăreni de bază, care n-au nici în clin și nici in mânecă cu Comisia Zonală a Monumentelor. Așa se întâmplă când nepricepuții își depășesc atribuțiile când se bagă ca deștepții acolo unde nu le fierbe oala.

Dar în fond, nu ăștia doi au hotărât. Ăștia sunt, doar așa, niște fraieri de fațadă. Ăstia doi au fost manipulați fără scrupule de primașul Kovacs care a profitat de prostia lor strigătoare la cer. Iar Kovacs își râde și acum în barbă și-n mustață că i-a păcălit atåt de ușor pe cei doi.

De hotărât locul l-a hotărât fără doar și poate primașul Kovacs Jenö și asta numai fiindcă așa au vrut mușchii lui, doar ca să le facă în ciudă inițiatorilor proiectului, liberalilor careieni, care au solicitat amplasarea bustului în cu totul alt(e) loc(uri). Pe principiul: „las că vă arăt eu vouă celor care mă tot criticați în ședințele CL, va fi numai și numai așa cum vreau eu, fiindcă am reușit să-i trag pe sfoară pãnă și pe cei doi români sătmăreni bătuți în cap, pe Vulturescu și pe Ștef, pe care pot să-i joc pe degete.”
Trebuie să recunosc spășit: de data asta i-a ieșit combinația primașului.
A și avut cu cine să facă combinații, adică cu doi retardați și înapoiați minatl, în plus, și niște trădători de neam.
Cu niște lepre, ce mai!

http://portalsm.ro/2013/03/vulturescu-il-acuza-de-plagiat-si-obstructionare-pe-adrian-stef/

de Horia Mărieș la 7 mai 2015 - 02:24

„Deci așa”, a tot repetat Vulturescu, de parcă ar avea un tic verbal. Sau o fi un tic nervos culturnicesc? O poezie de a lui?
Un dobitoc. Pe expiratul ăsta cât îl mai conservați în funcție și în fotoliul de șăf, sătmărenilor și careienilor?

de Puiu la 7 mai 2015 - 08:52

De ce nu intervine Prefectura in serparul corupt din primaria Carei?

de Horia Mărieș la 7 mai 2015 - 09:26

@Puiu la 7 May 2015 – 08:52

Dacă v-aș răspunde eu, aș fi în pericol să fiu acuzat de insultă sau de ultraj la adresa autorităților.
In consecință, prefer să nu vă răspund la intrebare.

de Emil la 7 mai 2015 - 09:52

nene eugeniu,daca tot umbli toata ziua prin carei nu vrei matale sa te uiti prin oras si sa vezi numai busturi ale maghiarilor in parcuri si niciun roman? te simti bine confortabil sa bagi pumnul in gura la romanii din carei si sa perii tulipanul sef?

de laurentiu la 7 mai 2015 - 10:56

in procesul verbal scrie ca primarul nu poate pune in parc bustul pentru ca nu sunt de acord grofii din strainatate.
ABUZUL IN SERVICIU NU SE ANCHETEAZA DOMNULE PREFECT?
CASTELUL SI PARCUL SUNT ALE STATULUI ROMAN SI GESTIONATE DE CONSILIUL LOCAL CAREI SI NU ALE GROFILOR CARE AU VENIT CU MASINI OCSKAVAS SA MANCE SI SA BEA PE BANII CAREIENILOR!

de Nelu la 15 mai 2015 - 10:57

finul primarului de la gazeta govorista din satmar se leaga de familia ciuta pentru ca …sunt familisti, adica „se intersecteaza noaptea”…; nu tu amante nu tu afaceri cu tigari si alcool nu tu spaga si nu tu furat de bani din primaria Careiului….doamna ciuta isi organizeaza activitatile pe banii ei si nu cere de la primaria unde de fapt cotizeaza cu taxe si impozite !
va ride lumea domnule kovacs si domnule keizer de ce jurnalist platiti!
ce activitati presteaza doamna keizer sau doamna kovacs? de ce nu le mediatizati daca tot aveti acces la gazeta satmareana?
sa vedem si noi ce fac doamnele primarilor ce sunt atat de deranjate de doamna ciuta…

Raspunsuri

Lasati un comentariu