Carei, 9 Mai 2015 – sărbătoare modestă

• publicat la: 9 mai 2015
Carei, 9 Mai 2015 – sărbătoare modestă

Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Victoriei din cel de-al Doilea Război Mondial și Ziua Europei au fost marcate la Carei, sâmbătă, 9 mai 2015, de la ora 12.00 pe platoul din faţa Monumentului Ostaşului Român printr-un scurt moment solemn.

După intonarea imnului de stat al României, Bogdan Georgescu, director al Direcţiei de Cultură şi Sport Carei a ţinut o scurtă cuvântare despre importanţa acestei zile, după care a urmat un Te Deum oficiat de preoţi din cadrul Parohiei Ortodoxe române Carei.

Au urmat depuneri de coroane la  Monumentul Ostaşului Român, la „statuia mare”  după cu a denumit monumentul consiliera Venig Gabriela la sedinta de CL din data de 29 aprilie 2015. Ceremonialul s-a desfăşurat  pe platoul din faţa Monumentului Ostaşului Român, bine camuflat de tuia inalti de 8 m, si pentru care aceiaşi consilieră  Venig a amenintat cu proteste în caz de înlăturare a lor.

Au depus coroane de flori Prefectura SM, primăria Carei, cadre militare în rezervă, Asociatia Refugiatilor in urma dictatului de la Viena, PNL, PSD  si PLR, Asociatia Unirea 2009 si Despartamantul ASTRA Carei.

La ceremonial au participat subprefectul  Alfater Tamas, viceprimarul Keiser Ludovic, consilieri locali si judeteni, reprezentanti ai institutiilor deconcentrate si de stat, elevi si profesori de la şcolile din Carei, mai putini ca în alţi ani.

Momentul artistic a fost asigurat de Denisa Vasile de la Liceul Teoretic, acompaniată de Adrian Pasca, directorul Casei de Cultură  si Virgil Sava, elev la Liceul Teoretic. Adrian Stefanuti, referent la directia de Cultura a recitat un poem dedicat sărbătoririi proclamării Independentei de Stat a României.

Independența României ca stat, finalizarea celui de-al doilea război mondial și ziua ce a marcat începutul constituirii Uniunii Europene au influențat pozitiv drumul României pe parcursul ultimilor 150 ani.
În 9 mai 1877, România şi-a proclamat independenţa ca stat şi decide să-şi hotărască singură destinul rupând orice legătură de vasalitate cu Imperiul Otoman. Independenţa României, ca şi independenţa Serbiei şi a Muntenegrului, au fost recunoscute în Tratatul de pace ruso-turc semnat la San Stefano pe 3 martie 1878 unde Imperiul Rus nu s-a arătat dispus să-și respecte promisiunile făcute în tratatul semnat pe 4 aprilie 1877 de consulul rus Dimitri Stuart (cu aprobarea țarului Alexandru al II-lea) și de premierul român de la acea dată, Mihail Kogălniceanu şi prin Tratatul de la Berlin din 13 iulie 1878 unde Rusia s-a decis să recunoască României independența.
Un alt eveniment major care a influenţat viitorul României şi al românilor a avut loc în aceeaşi dată, în 1945, când, după 6 ani de război mondial, Germania nazistă îşi anunţă capitularea, ziua fiind proclamată ca Zi a Victoriei. Această Zi a Victoriei este sărbătorită atât de francezi, americani, britanici, italieni şi alţi occidental cât şi de ruşi .
Ultimul şi nu cel din urmă eveniment este Ziua Uniunii Europene. Data de 9 mai 1950 va rămâne un reper în istoria mondială ca fiind data care a schimbat pentru totdeauna faţa întregului continent, ziua în care ţările Europei au hotărât să se ridice şi să facă faţă puterilor mondiale, prin crearea unei uniuni care să sprijine dezvoltarea economică, socială şi culturală a membrilor săi. Această dată care s-a stabilit la Consiliul European de la Milano, în 1985 şi marchează atât sfârşitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cât şi declaraţia istorică a ministrului francez de externe, Robert Schuman, unul din fondatorii Uniunii Europene.

redacţia

comentarii

de Horia Mărieș la 9 mai 2015 - 22:54

Când l-am văzut azi in fotografii pe viceprimarul Keizer Ludovic cu eșarfa tricoloră prima mea reacție a fost că primașul Kovács s-a imbolnăvit iar foarte grav de alergie cronică față de tricolorul românesc. Fiindcă s-a mai întâmplat – și nu o singură dată.

Abia acum o oră am văzut pe alte fotografii că primașul a trebuit să facă față azi oficiilor de bună gazdă, am realizat că m-am înșelat și de data asta l-am iertat.
A fi gazdă primitoare este o obligație primordială a orcărui cetățean român, inclusiv a lui Kovács care mai mult ca sigur că are și cetătenie maghiară.
Oaspeții de vază ai lui Kovács la Szarvas Fogadó au fost ministrul maghiar Balog Zoltán, consulul Ungariei la Cluj Mile Lajos, senatorul Pataki Csaba și deputatul Erdei D. István. Ministrul maghiar, el însuși pastor reformat, a vizitat biserici careiene și s-a intâlnit cu reprezentanți ai cultelor printre care și cu preotul greco-catolic Radu Filip.

de csaba la 9 mai 2015 - 23:00

poate au venit sa aduca banii pentru ca primarul kovacs sa isi poata plateste datoriile pe care le are la bugetul de stat din Romania.
ungaria da la noi bani ca sa ducem copii la gradinite si scoala magyara asa ca de ce sa nu deie si pentru primarul magyar care nu poate sa plateste datoriile si care fura bani de la oras ca sa isi cumpere masina ?

de norma la 9 mai 2015 - 23:07

consiliera venig nu cumva este sotia de la administratorul de sera care nu vine la servici si cand vine bate tigasnii cu lopata in spate?
in iarna a ajuns la spital unul pe care l/a batut sotul consilierei dar nu au avut voie sa dea la politie cazul ca sa nu iasa scandalul.
frumusetra udemeristilor are in loc de sange ura impotriva romanilor si ea a lucrat la cartea traseul legendelor satmarene pt care a cerut bani de la europa si acum face lucrari mari la casa ei de pe strada albinelor ca a ramas cu comisioanele de la proiect.

de rusine la 11 mai 2015 - 11:16

primaria carei a depus singura coroana in culorile steagului ungariei. caiserul a fost prea sufocat de panglica tricolora ca sa nu rabufneasca si sa bage si ceva unguresc daca tot a semnat adeziune la udmr!

de berni la 11 mai 2015 - 21:35

cum sa nu puna lajos vicele coroana rosu albverde ca si la ponivasii are numai insemnele tulipanilor puse si la fel si ioji consileru care e vecin cu el

Lasati un comentariu