Interviu cu Lascăr Pană la Memorialul Mircea Dohan la handbal

• publicat la: 9 mai 2015
Interviu cu Lascăr Pană la Memorialul Mircea Dohan la handbal

Sâmbătă,9 mai 2015, a continuat Memorialul Mircea Dohan la handbal, in sala de sport a Colegiului Tehnic ,,Iuliu Maniu’’ din Carei. Unul dintre cei mai de seamă invitaţi prezenţi în cea de-a doua zi a fost antrenorul emerit  Lascăr Pană, un nume care nu are nevoie de prea multe prezentări.

În pauza meciului finalei  feminine  am reuşit să stăm de vorbă cu antrenorul  emerit, Lascăr Pană, care  a câştigat de două ori Cupa IHF, a fost de trei ori semifinalist in Cupa Cupelor, a devenit de două ori campion naţional al României şi a câştigat de cinci ori Cupa României (inclusiv prima ediţie, in 1978). De numele lui se leagă, de altfel, şi înfiinţarea – in 1974 – a primului club exclusiv de handbal din România.

Reporter: Ne bucurăm să vă avem prezent aici, la noi, la Carei. Cum vi se pare acest turneu de handbal organizat în oraşul nostru?

Lascăr Pană: În primul rând, eu sunt impresionat  de  această organizare pentru că este o bună propangandă pentru handbal. Să nu uităm că orasul  Carei, de-a lungul anilor a avut o viaţă handbalistică, dar mai puţin în acest oraş, căci  a dat  jucători chiar şi la Baia Mare şi la Satu Mare.  Acum,  cu aceste competiţii pe care le organizează foarte bine Graţian Boroş şi Mircea Dohan jr. cred că handbalul va prinde rădăcini şi mai puternice în Carei şi este, după mine, un loc unde văd că sunt  oameni inimoşi, interesati de   handbal şi atunci  se poate face treabă.

Acesta e şi rostul acestor turnee … un jucător nu iese la vârsta senioratului direct un foarte mare jucător. El trebuie să devină jucător bun de mic, de la juniori 4, 3, 2 şi pe urmă ajunge  în vârful piramidei. Ăsta e un început foarte bun şi care cred că va da roade în viitor!

R:  Ce v-a atras la acest sport? Cum aţi ajuns să practicaţi şi să ajungeţi apoi la perfomanţele pe care le-aţi atins?

Lascăr Pană:  Este o poveste foarte interesantă pentru că, eu, când eram junior jucam fotbal. Şi mama mea, Dumnezeu s-o odihnească, mi-a interzis să mai joc fotbal şi mi-a spus să aleg orice alt sport, numai fotbal, nu. Pentru că, pe atunci, fotbalul era destul de prost văzut . Jucau fotbal toţi aceia care nu erau oameni serioşi, aşa gândea mama mea. Şi am trecut la handbal şi am avut  rezultate ca jucător,  şi după 4-5 ani am devenit antrenor la Dinamo  Bacău, unde am pus bazele  handbalului. Apoi am evoluat  la Voinţa Bucureşti şi am promovat în divizia A, pe atunci nu era Liga naţională, era numai divizia A. Din 1970 sunt a Baia Mare, şi vedeţi …sunt 45 de ani de când sunt la Baia Mare.

R:  Care este cea mai frumoasă amintire din cariera dvs. de performanţă?

Lascăr Pană:  Păi, ce pot să vă spun?  Am fost  şi antrenor al echipei naţionale a României, timp de 8 ani de zile, perioada în care am obţinut medalia de bronz la Moscova, la Jocurile Olimpice.După aceea, am  câştigat 2 cupe europene cu Minaur Baia Mare, am caştigat 2 campionate mondiale universitare cu  echipa României, care pe atunci, înainte de 1989, echipele universitare erau echivalentele echipelor  naţionale. Am fost semifinalist cu Minaur Baia Mare, de 3 ori în Cupa Cupelor, am câştigat 4 Cupe ale României, nu mai spun că vreo 25 de locuri pe podium în Campionatul  Naţional, dar ca antrenor nu  am reuşit niciodată să căştig campionatul naţional pentru că era pe atunci   acea luptă Dinamo- Steaua şi Minaur şi erau lucrurile foarte bine aranjate ca o echipă din Bucureşti  să câştige. Dar după  1989, ca preşedinte  al clubului, că am fost şi preşedinte al clubului Minaur, am câştigat 2 campionate naţionale şi o Cupă a României.

R: Ce v-a plăcut, ce v-a impresionat  la acest turneu?

Lascăr Pană:  Mi-a  plăcut această atmosferă care este şi acuma în tribună şi văd foarte mulţi copii şi tineri, copii mai ales, ceea  e un lucru extraordinar de bun pentru handbal! Înseamnă că handbalul  în Carei, o să înceapă să prindă rădăcini. Plăcerea unui sport este ca să-i  dai copilului imaginea a ce înseamnă acel sport şi copilul alege să practice handbal sau oricare alt sport! Acesta e un câştig foarte important!

În încheiere vreau să felicit  organizatorii, pentru că, după mine este o muncă foarte grea să organizezi un astfel de  turneu şi mai ales, este foarte greu să determini  organele locale să te ajute. Ştiu acest lucru.  Îi felicit şi le doresc mult succes şi în anii viitori şi a V-a şi a VI-a şi cât mai multe ediţii şi competiţii pe care să le aiba  ei  sub îndrumarea lor!

R:  Un scurt mesaj cititorilor Buletin de Carei

 Lascăr Pană:  Le doresc în primul rând, multă sănătate! Oraşul să devină un oraş frumos şi curat, iar din punct de vedere sportiv,  le doresc să fie cât mai aproape de sport şi, mai ales, să-şi îndrepte şi dânşii privirea spre handbal, pentru că este un sport foarte frumos şi poate deveni  un sport de performanţă  în Carei! Le doresc mult succes!

A consemnat AnaMaria Roman

comentarii

de caraian la 9 mai 2015 - 22:32

uitati-va ce de mizerii sunt in curte la sala de sport data in folosinta de mai bine de 5 ani!
primaria e prea ocupata cu batjocorirea romanilor de nu are vreme sa curete in jur la sala de sport?avem un viceprimar fotbalist care ar trebui sa stie ce inseamna sportul.dezinteresul lui pentru orice sport din oras spune ce fel de sportiv a fost si ce viata de fotbalist a dus.imi aduc aminte de vremea cand juca la olimpia satumare si era huiduit de tribune.atunci isi dadea jos sortul si arata ce are in pantaloni tribunelor .azi ne arata ce este in stare cu pantalonii pe el.ne uitam in spatele maestrului lascar pana si vedem valoarea sportivului viceprimar!
Felicitari organizatorilor,doi baieti vrednici!Respect maestre Lascar Pana!

Lasati un comentariu