Marele secret al alfabetului secuiesc este acela că este împrumutat

• publicat la: 24 mai 2015
Marele secret al alfabetului secuiesc este acela că este împrumutat

Alfabetul runic transilvan ar fi o creatie proprie, afirma secuii * Un istoric român ii contrazice * Ioan Lăcătuşu: “Scrierea exista deja când au venit ungurii. Secretul alfabetului secuilor este că nu e deloc secuiesc” .

În august 2007 între judeţele Braşov şi Covasna a apărut un panou cu titulatura ”Ţinutul secuiesc”. Panoul, care trebuia să delimiteze specificul Harghitei şi Covasnei faţă restul României, ca un fel de hotar, conţinea o poartă secuiască, o pereche de secui şi inscripţia propriu-zisă, în trei limbi, română, maghiară şi germană, dar în două alfabete. Unul latin, uzual pentru toată Europa, şi unul zis secuiesc. Ce este acest alfabet secuiesc?

Forumul Civic al Românilor din Covasna şi Harghita  şi-a propus să abordeze  problema acolo unde se aşteaptă mai puţin liderii maghiari, respectiv să arate că scrierea secuiască care apare acolo nu este, în fapt, deloc secuiască.  Vorbind despre aceast alfabet numit ”runic secuiesc”, istoricul maghiar Elek Benkő se arată circumspect asupra originii lui. “Dispunem de relativ puţine date şi documente scrise despre scrierea runică secuiască din Evul Mediu. În prezent nu avem încă o imagine coerentă în ce priveşte perioada şi împrejurările istorice ale apariţiei acestei forme speciale de scriere. Au fost publicate rezultate ale unor cercetări de dată mai recentă, care-şi propun să dea un răspuns la problematica scrierii secuieşti pe baza teoriei înrudirii cu cea din Sumer. Ele caută să explice originea scrierii runice maghiare străvechi pe baza scrierilor feniciene şi mesopotamiene. Astfel, se afirmă că, prin scrierea runică a maghiarilor, apărută în urma unei evoluţii interne de mai multe mii de ani, ca şi prin antecedentele acesteia, unul dintre cele mai vechi leagăne ale apariţiei scrierii e tocmai Bazinul Carpatic.”

Scrierea exista deja când au venit ungurii

“Nu înţeleg de ce toată lumea se preface că nu ştie despre ce este vorba. Originea alfabetului secuiesc trebuie căutată chiar în cronicile medievale maghiare.  E clar că alfabetul secuiesc nu e de fapt secuiesc. El exista deja când au venit ungurii în Europa. Noi am publicat unele poziţii ştiinţifice pe această temă”, ne-a spus istoricul dr. Ioan Lăcătuşu (foto stanga), unul dintre liderii Frontului Civic al românilor. Lăcătuşu atrage atenţia aspra faptului că nu vorbim despre o scriere maghiară, ci una secuiască. Asta înseamnă că, unu, ori secuii nu sunt maghiari, ori că, doi, scrierea secuiască nu e secuiască. “Vă reţin atenţia cu un prim argument. Singurele informaţii concrete despre aşa zisul alfabet secuiesc au rămas de la János Kájoni/Ioan Caioni/Căianu (1629–1687), adică un român din Covasna, şi de la Mihai Moga, un alt român. Deci numai românii aduc descrieri oarecum concrete despre această scriere zisă runică”, explică Ioan Lăcătuşu. Ioan Lăcătuşu citează şi un pasaj din cronica Gesta Hunnorum et Hungarorum, a ungurului Simon de Keza, scrisă pe la 1283 – pasaj pus în evidenţă de istoricul Vasile Pârvan. “Căci aceşti secui sunt resturile hunilor şi când au auzit că ungurii au venit de-a doua oară în Pannonia ieşiră întru întâmpinarea celor ce se întorceau, la hotarele Ruteniei şi, totodată, Panonia fiind cucerită, câştigară şi ei o parte într-însa, dar nu în Câmpia Pannoniei, ci duseră viaţa împreună cu blackii în munţii graniţei. De unde amestecându-se cu blackii se zice că se folosesc de literele lor” – spune cronicarul ungur. Mai simplu, hunii, un neam asiatic, pătrund în Europa pe la anul 400 d.Ch. şi întemeiază un  stat în Pannonia sub conducerea lui Attila. După aproximativ 50 de ani Attila moare şi statul hunilor se destramă. În secolul al IX-lea apar maghiarii, tot din Asia, un neam turcic despre care se spune ca ar fi înrudit cu hunii. După ce întemeiază statul maghiar, în Pannonia, ungurii îi duc pe secui, presupus urmaşi direcţi ai hunilor, în curbura arcului carpatic, în actualele judeţe Harghita şi Covasna. Aici îi întâlnesc pe “blacki”, adică pe valahi – români şi le învaţă scrierea.

Alfabetul are 11 litere similare cu cele de la Tărtăria

”Vă invit să puneţi alfabetul zis secuiesc alături de scrierea descoperită la Tărtăria, veche de 7.000 de ani – înrudită cu cea sumeriană, dar mai veche decât aceasta- şi veţi constata că au 11 simboluri identice. Este evident că vorbim de acelaşi tip de scriere, mult mai veche decât sosirea ungurilor în Europa. Este, cum spune croniocarul, alfabetul blakilor, adică al românilor şi al strămoşilor acestora încă din zorii civilizaţiei. Iar interpretarea de azi a acestei scrieri, că un semn este A şi altul e B, cred că e cel puţin hazardată. În realitate alfabetul nu e descifrat. Ar mai fi ceva: cel mai vechi monument inscripţionat cu scriere de acest tip este un fragment de piatră cu inscripţie descoperit în temelia turnului bisericii catolice din satul Crăciuneşti (jud. Harghita), care datează din secolul al XIII-lea. Interesant este că fragmentul este pus cu ”capul în jos„, adică a fost luat din altă parte, iar cei care au băgat acea piatră în noua structură, desigur unguri catolici, nu au avut niciun respect faţă de aceascriere. De ce, dacă era a lor? Simplu: invadatorii unguri au dărâmat contrucţiile blackilor pe care i-au găsit aici şi din bucăţile desprinse puse de-a valma, şi-au făcut propriile construcţii, fără să mai ţină cont de detalii, sau intenţionând să sublinieze că ei sunt noii stăpâni. Dacă ar fi fost scrierea lor proprie, invadatorii ar fi avut grijă de ea.
Paranteză: în Istanbul, chiar în centru, o să vedeţi moschei care au în ziduri calupuri de marmură în care sunt sculptaţi soldaţi romani cu capul în jos. Aceste pietre au fost luate din vechile monumente bizantine de către cuceritorii otomani şi folosite cum s-a nimerit. Aşa este istoria şi dacă suntem puţin mai atenţi la detalii putem afla adevărurile ascunse. Secretul alfabetului secuilor este că nu e deloc secuiesc”, a concluzionat Ioan Lăcătuşu.

sursa adevaruldespredaci.ro

comentarii

de PROAUTONOMIST la 25 mai 2015 - 17:32

sunteti tot mai idioti…nu aveti limite…amatori si mincinosi…

de hmm la 25 mai 2015 - 18:59

zice bufnita vrabiei: ai ochii mari!

de reka la 25 mai 2015 - 19:05

e urat ce au facut…nu e frunmos sa mintim unul pe altuil

de calin la 6 iunie 2015 - 21:44

si uite asa ies la iveala minciunelele ..istoria nu minte si incercarile disperate de a fabrica una noua nu prea dau roade!
primesti omul in casa si te trezesti ca iti ia si casa si nevasta ca doar cunoastem de ce sunt in stare unii. nu a trecut asa mult din 1940 cand au venit peste noi si ne-au scos din casele noastre!

Lasati un comentariu