Viktor Orban a provocat un scandal imens în UE

• publicat la: 22 mai 2015
Viktor Orban a provocat un scandal imens în UE

Partidul Popular European (PPE) i-a dat joi un ultimatum premierului ungar Viktor Orban în chestiunea pedepsei cu moartea, avertizându-l că, dacă va pregăti un proiect de lege pentru reintroducerea acestei pedepse, atunci partidul său Fidesz va fi exclus din grupul popularilor europeni, transmite agenția EFE, citată de Agerpres.

Secretarul general al PPE, Antonio Lopez-Isturiz, a declarat că pentru popularii europeni “există linii roșii foarte clare ce nu pot fi depășite, printre acestea fiind și pedeapsa cu moartea”. “PPE este un partid cu puternice convingeri umaniste, total incompatibile cu pedeapsa cu moartea”, a spus eurodeputatul.

“Vreau să fie foarte clar că numai pregătirea unei astfel de legislații în Ungaria va însemna excluderea imediată a Fidesz”, partidul condus de Orban, din grupul popularilor europeni, unde formațiunea aflată la guvernare la Budapesta are 12 europarlamentari, a transmis Antonio Lopez-Isturiz.

Premierul ungar a intervenit marți, din proprie inițiativă, într-o dezbatere despre Ungaria în Parlamentul European, solicitată de eurodeputați după declarațiile sale despre pedeapsa cu moartea. Atât în timpul dezbaterii din plen, cât și la conferința de presă ce a urmat, Orban a susținut ideea reintroducerii pedepsei, pe care a calificat-o drept “pedeapsă proporționată”. Ulterior el a avut și o întâlnire cu ușile închise cu eurodeputații din PPE, care, potrivit declarațiilor acordate agenției EFE de surse din cadrul acestei formațiuni, au avut schimburi dure de replici cu șeful executivului ungar, unii chiar ieșind din sală în semn de protest față de atitudinea sa.

Anterior, Comisia Europeană l-a avertizat pe Orban că articolul 7 din tratatul UE prevede posibilitatea retragerii dreptului de vot în Consiliul European pentru statele care încalcă valorile și principiile europene.

sursa cotidianul.ro

comentarii

de dimitriu radu mihai la 23 mai 2015 - 05:02

nu stiu ce vrea premierul Ungariei ,insa doua sunt lucrurile care se pot vedea de aici 1 ori este sinucigas in viitoare relatii cu UE,2 ori vrea sa iasa din UE si sa faca jocurile altei puterii de care nu s-a dezis niciodata!

Lasati un comentariu