Începe Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

• publicat la: 7 iunie 2015
Începe Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

Începând de luni, 8 iunie, şi până pe 29 iunie, Biserica a rânduit postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, în cinstea celor doi apostoli, adevăraţi teologi şi stâlpi ai Bisericii lui Hristos, dar şi în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante.
Cunoscut în popor sub denumirea de Postul Sâmpetrului, acesta era ţinut la început numai în cercurile monahale, pentru ca abia mai târziu să fie extins şi la credincioşi.
În vechime, era numit Postul Cincizecimii, datorita darurilor Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinţii Apostoli. Postul nu are dată fixă,începutul acestuia fiind fixat în funcţie de data variabilă a Sfintelor Paşti. El începe întotdeauna în lunea după Duminica Tuturor Sfintilor, prima duminică după Rusalii – Pogorârea Sfântului Duh.
Potrivit crestinortodox.ro, pentru a afla durata Postului Sâmpetrului din orice an se foloseşte următoarea regulă: câte zile sunt de la data Învierii (inclusiv) din anul respectiv pînă la 3 mai atâtea zile ţine postul.

În Postul Sfinţilor Petru şi Pavel, sâmbăta şi duminica se mănâncă peşte. De asemenea, dezlegare la peşte va fi şi pe 24 iunie, când sărbătorim Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul.
După această pregătire prin perioada de post, Biserica îi pomeneşte la 29 iunie pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Potrivit tradiţiei, amândoi şi-ar fi încheiat viaţa muceniceşte, la Roma, în acelaşi an.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu