Începutul Postului Sfinților Petru și Pavel

• publicat la: 12 iunie 2023
Începutul Postului Sfinților Petru și Pavel

Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel începe anul acesta pe 12 iunie.

Acest post este cunoscut în popor sub denumirea de Postul Sâmpetrului. Este rânduit de Biserică în cinstea celor doi apostoli si în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante (Fapte 13,2 si 14,23).
Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel era numit în vechime Postul Cincizecimii, datorită darurilor Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfintii Apostoli.
.
Vechimea Postului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel
Primele mărturii despre Postul Apostolilor Petru si Pavel le avem din secolul al IV-lea, în Constitutiile Apostolice. Mai târziu vom găsi informatii despre acest post la Sfântul Atanasie cel Mare, Teodoret, episcopul Cirului si Leon cel Mare. Potrivit cercetătorilor, acest post era tinut la început numai în cercurile monahale si abia mai târziu s-a extins si la credinciosi.
.
Durata Postului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel
Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel nu are o durată fixă, deoarece începutul lui este în functie de data variabila a Sfintelor Pasti. Acest post începe de regula în lunea după Duminica Tuturor Sfintilor, prima duminică după Rusalii – Pogorârea Sfântului Duh.
Tinând seama că mentinem Pascalia calendarului neîndreptat, Sfintele Pasti se pot sărbători între 4 aprilie si 8 mai.
Astfel, se poate întâmpla ca Duminica Tuturor Sfintior să fie după 29 iunie si Postul Sfintilor Petru si Pavel să se desfiinteze.
Asa s-a întamplat în anii 1945 si 1956, când Invierea a fost prăznuiăa pe 6 mai. In cele doua cazuri, Sfantul Sinod a hotarat sa se tina trei zile dinaintea sarbatorii Sfintilor Apostoli. O situatie similară am avut si in anul 1983, când am sarbatorit Sfintele Pasti pe 8 mai, iar Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel a fost numai de doua zile, 27-28 iunie.
Mentionam ca atunci cand Invierea Domnului este praznuita mai tarziu de 1 mai nu mai raman suficiente zile pentru post.
Din acest motiv, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a decis ca Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel sa aiba macar 7 zile chiar daca, in baza calculelor Pascaliei, el ar dura mai putin de o saptamana. Aceasta decizie a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane cu nr. 5721 din 10 iunie 2015 este mentionata in Anuarul Liturgic si Tipiconal pe anul 2019, aparut la Editura Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa.
.
Regula spre a afla durata Postului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel
Pentru a afla durata Postului Sampetrului din orice an, se foloseste urmatoarea regula: cate zile sunt de la data Invierii (inclusiv) din anul respectiv pana la 3 mai, atatea zile tine postul.
.
Dezlegare la pește în Postul Sfintilor Petru si Pavel
.
In Postul Sfintilor Petru si Pavel, in zilele de luni, miercuri si vineri consumam hrana fara ulei, marti si joi avem dezlegare la hrana gatita cu untdelemn, iar sâmbăta si duminica se mănâncă pește. Avem dezlegarea la pește si pe 24 iunie, atunci când sărbătorim Nașterea Sfântului Ioan Botezatorul. Dezlegarea la pește avem si luni, marti si joi, numai daca în aceste zile prăznuim un sfânt cu doxologie mare si cu cruce neagră în calendar.
Când o astfel de sarbatoare cade miercuri sau vineri se dezleagă la untdelemn si vin. Dacă sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel cade miercuri sau vineri, se face dezlegare la pește, vin si ulei.

In perioada acestui post, ca si în cazul celorlalte posturi din cursul anului bisericesc, nu se fac nunti, pentru că postul nu este compatibil cu petrecerile care însotesc de regulă nunțile.

Lasati un comentariu