Discriminarea pe criterii etnice,o specialitate a primarului Kovacs. Asociaţia Refugiaţilor Carei ignorată

• publicat la: 8 iulie 2015
Discriminarea pe criterii etnice,o specialitate a primarului Kovacs. Asociaţia Refugiaţilor Carei ignorată

Primarul Kovacs, cel cu reţinere pe salar din septembrie 2008 pentru datorii neplătite la buget  dar cu apucături de grof, mai  dă  o palmă bunei convieţuiri dintre etniile ce convieţuiesc de veacuri în  municipiului Carei .

Lovitura a fost atent plănuită şi bine lucrată în şedinţa din data de 30 iunie 2015.

Încă din cursul anului trecut, prof. Mihai Bertiean, preşedintele Asociaţiei Refugiaţilor  filiala Carei, a solicitat primarului Kovacs introducerea pe ordinea de zi a unei şedinţe de consiliu, a unui proiect prin care se doreşte realizarea unui monument comemorativ în memoria  sutelor de refugiaţi români din perioada ocupaţiei hortiste dintre 1940 şi 1944.

Nici până la data la care scriem aceste rânduri, primarul Kovacs nu a dorit introducerea acestei solicitări a Asociaţiei Refugiaţilor din Carei, în condiţiile în care atât deportaţii şvabi cât şi  honvezii din primul război mondial au la Carei, în cimitirul central , monumente comemorative.

 

deportatii svabi

Profesorul Mihai Bertieanu a fost prezent şi la şedinţa de Consiliu Local din data de 29 mai 2015 iar atunci , la final, primarul i-a şoptit la ureche  ca  să îl caute într-una din zilele următoare  dar împreună doar cu Victor Micle, preşedintele Asociaţiei Unirea   Carei.  Între timp, prof. Bertieanu a ajuns la spital cu diferite afecţiuni dar a făcut efortul de a fi prezent la şedinţa din  30 iunie 2015, în speranţa că proiectul solicitat va fi introdus pe ordinea de zi.

Cunoscând motivul prezenţei sale în sala de şedinţe, înainte de finalul şedinţei, când pot lua cuvântul şi eventualii participanţi, primarul a întins-o mişeleşte, înainte de punctul Diverse, lăsându-l pe prof. Bertieanu  pradă consilierilor majoritari. În necunoştinţă de cauză, aceştia chiar au vrut să încheie şedinţa fără a-l asculta.

Prof. Bertieanu a făcut o scurtă prezentare despre intenţia sa de a amplasa un monument al refugiaţilor în preajma comemorării a 75 de ani de la expulzarea românilor din zona Careiului după septembrie 1940.

Puteţi urmări intervenţia sa, în materialul filmat aici,  de la minutul 1.02.00.

Acesta a precizat că a depus chiar un material la secretariatul primăriei Carei în care a menţionat în scris intenţiile Asociaţiei Refugiaţilor precum şi cele 3 locuri dorite ca amplasament. Din cele 3 locuri propuse, consilierii ar fi avut posibilitatea să decidă locul final pentru monumentul refugiaţilor careieni.

Atitudinea arogantă  si discriminatorie a primarului unui oraş din România , Carei,  la adresa comunităţii românesti, nu  mai este  demult o noutate. Intrigă însă persistenţa aproape bolnăvicioasă  în a ignora orice solicitare din partea comunităţii românesti a municipiului Carei care nu face parte din  grupul său de interese.

Se poate ca acesta să fie şi unul dintre motivele pentru care primarul nu doreşte filmarea şi difuzarea  desfăşurării şedinţelor de CL.

Refuzul introducerii pe ordinea de  zi a solicitării Asociaţiei Refugiaţilor din Carei îngroaşă lista doleanţelor careienilor români plătitori de taxe şi impozite locale,  respinse de primarul Kovacs prin consilierii săi UDMR al căror preşedinte este.

În ultimul an a fost interzisă amplasarea bustului poetului naţional Mihai Eminescu şi a fostului prim ministru Ionel Brătianu.  Nici unul dintre  evenimentele Asociaţiunii culturale ASTRA Carei unde sunt angrenaţi sute de careieni nu sunt menţionate pe pagina Primăriei Carei la fel cum sunt menţionate şi mediatizate evenimente ale altor asociaţii ale etniilor conlocuitoare.  Nici până la ora actuală nu a fost remediată greşeala Primăriei Carei care a  acceptat tipărirea unei hărţi a mun.Carei fără ca Monumentul Ostaşului Român să fie menţionat ca şi obiectiv  şi nici bisericile româneşti de pe raza oraşului. Acelaş  primar careian  acceptă  împărţirea   oraşului în perimetre entice şi nu permite amplasarea de busturi ale personalităţilor româneşti în parcul castelului pe motiv că urmaşii grofilor  nu sunt de acord, deşi castelul se află în proprietatea CL, pe domeniul public al oraşului.

Pentru şcolile româneşti precum Şcoala gimnazială Vasile Lucaciu sau nr.1 nu se intervine în  niciun fel în  renovarea lor sau   abia după semnalările noastre din Buletin de Carei dar pentru  asociaţii şi aşezăminte din grupul de interes se găsesc mereu fonduri şi soluţii de finanţare.

Sala festivă a Colegiului Tehnic Iuliu Maniu se află într-o avansată stare de degradare deşi este o bijuterie arhitectonică şi  locul unde a fost semnată de Iuliu Maniu instaurarea administraţiei româneşti în aprilie 1919.

Lista  discriminărilor şi nedreptăţilor ar putea continua şi cu metodele de retrocedare a imobilelor în municipiul Carei , cu  modul de închiriere al unor clădiri din spaţiul locativ sau cu  vânzarea lor.

Nu dorim să monopolizăm noi toate aceste  subiecte si să fim apoi acuzaţi de finul jurnalist al primarului Kovacs, angajat ca şi PFA la Primaria Carei,  că am epuizat  toate problemele economice care duc la penalizarea administraţiei locale pentru nereguli ,cum a fost cazul celor 550.000 lei imputati de Curtea de Conturi.

Relaţia naş-fin, ce presupune un dialog mai apropiat, ne va  lumina poate prin activitatea  publicistică a PFA a finului în privinţa refuzului constant al  primarului Kovacs împotriva oricărei doleanţe a comunităţii româneşti ce nu face parte din grupul său de interes.

Atitudinea profund discriminatorie a primarului Kovacs faţă de comunitatea românească, faţă de valorile sale culturale şi educaţionale, faţă de tot ceea ce este românesc, de fapt, nu a rămas neobservată. Nu cred că putem fi învinuiţi pentru faptul că ne-am născut în familii de români. Iar  dacă tot aparţinem acestor familii, se cuvine să le respectăm, cu toate valorile şi moştenirile culturale primite.

Refugiaţii români  de la începutul anilor 40, sunt încă odată îngropaţi de primarul Kovacs prin  refuzul său de a da curs Asociaţiei Refugiaţilor filiala Carei de a-şi  amplasa un Monument  în memoria sutelor de prigoniţi.

Aveţi acum posibilitatea, domnule primar, cu atâţia angajati PFA de către Primăria Carei pe relatia mas-media, la care se adaugă consilierii personali jurnalişti, să ne comunicaţi care este motivul pentru care refuzaţi Crucea de pe varianta de monument prezentată de prof. Mihai Bertieanu?  Discuţiile purtate cu domnia sa şi în prezenta altor persoane, au scos la iveală faptul că  nu numai amplasarea monumentului în Carei vă deranjează ci şi faptul că pe schiţa Monumentului dedicat memoriei refugiatilor romani, apare  o cruce mai mare între paginile unei cărţi pe care se doresc înscrise numele celor prigoniti de regimul dictatorial  instalat in 1940.

Redacţia

comentarii

de Andrei la 8 iulie 2015 - 10:53

primarul trimis de pcr in carei nu stie cum au trait aici oamenii si cum se inteleg intre ei si crede ca daca seamana vrajba intre romani si unguri nu o sa mai observam sifonarea lui de bani de la primaria carei.
esti penibil domnule kovacs cu interzicerile tale pentru monnumentul refugiatilor si statuia lui eminescu si cu interzicerea crucii pe un monument!
se vede ca nu ai morminte de grijit la carei si nici neamuri prin zona da stai linistit ca roata se invarte si daca este patrata.

de mosul la 8 iulie 2015 - 11:17

acum sa vedeti ce de emisiuni cu primarul sovin si iredentist…si toate platite dinb banii careienilor…miliarde si sute de milioane curg catre judet pentru spalarea imaginii grofului koldus din carai….

de eniko la 8 iulie 2015 - 11:36

atunci sa se dea jos toate care sunt in oras si sa nu aiba nici svabii si nici maghiarii.
sa fie egalitate.
iar ne face de rusine semtelenul jeno care nu stie decat sa bage cearta intre romani si magyar ember!

de gigi la 8 iulie 2015 - 14:26

nu vrea crucea pe monument deoarece si-o doreste la cap !!!!!!

de lucian la 8 iulie 2015 - 20:45

surprize surprize la conbtabilul adrian a lui jeno adus de consilier; apoi de unde are aproape 3 miliarde dividende ca a ascuns sursa de venit???? e secret de stat sursa de bani la romanadrian????sau spalare de bani?

de Horia Mărieș la 8 iulie 2015 - 22:09

@lucian la8 iulie 2015 – 20:45

Dividendele primite de consilierul local din partea RDMSZ, in suma de 262.146 RON, le are sigur de la mătușa Tamara.
Baba aia a lui Adrian Năstase. S-au mai întâlnit cazuri.

Sau, poate că omului i-a fost rușine să declare sursa dividendelor.
Ca să nu zică lumea de el că fură (fiscul), la fel ca majoritatea contabililor.

Oricum, deși contabilul nu a declarat sursa, contrar prevederilor legale și in consecinta merita cel putin o amenda usturatoare daca nu cumva pârnaie, acestea nu pot proveni (daca tratam problema logic) decat de la Global Accounting, Ektedo sau Vizor, toate trei SC si SRL-uri careiene la care consilierul local este actionar si administrator si pe care le-a și insirat de altfel pe listă la Declaratia de interese.

de Horia Mărieș la 9 iulie 2015 - 20:50

@lucian

P.S. Ati observat cumva că la rubrica venituri din salarii contabilul consilier a tras „liniuță”?
Omul nu are venituri din salarii, deși este administrator la trei firme.
Este neretribuit, culege doar dividentele de la aceste firme.
Gândire de contabil pus pe fentat fiscul.
Dacă ar încasa salariu și firma si angajatul ar trebui să plătesscă impozite la Stat. Nu mai știu care este cuantumul acestora, am uitat. Dacă incasează dividende, contabilul trebuie să platească la fisc, 16% impozit din suma incasată ca divodende și 5,5% ca și CASS la suma incasată ca divodende. Total 21,5% din suma incasată. Dacă ar fi incasat suma respectivă ca și venituri salariale, oare cât ar fi trebuit să plăteasca în total (procentual) firma și angajatul la fisc (stat)? Nu știu răspunsul, dar îndrăznesc să fac pariu că mult de 21,5%. Nici nu ar fi de mirare fiindcă rolul unui contabil este să tragă fiscul (statul) în piept mereu, păstrâng aparențele de legalitate.

de Horia Mărieș la 9 iulie 2015 - 20:51

Iar m-am liniștit. Îmi era teamă că și în acest an, primașul, care este membru de onoare in trupa exclusivistă careiană numită Ordinul Cavalerilor Vinului Sf. Orban din Carei (Nagykárolyi Szent Orbán Borlovagremd), va sponsoriza și în anul acesta pe iubitorii de bikavér din bugetul local al Primăriei Municipiului Carei.

http://youtu.be/WgUcxiH7OTU

Dar nu va mai fi așa!

Domnul Benze Zolnár, președintele Ordinului Cavalerilor Vinului (Marele Maestru) ne-a asigurat recent pe o carte poștală ilustrată (anzix) că nu va mai fi așa. (Din „conducere” Ordinului mai fac parte domnul Komáromi Jóska bácsi, vicepreședinte; domnul Makranci Gabi, director executiv și un „paharnic” – pohárnok, care probabil că doar toarnă în pahare pe la chefuri, ca să nu se obosească cumva Cavalerii).

Marele Maestru a relatat că deși Ordinul duce mereu lipsa banilor, totuși au reușit să-și confecționeze frumoasele „uniforme” din mătase verde, care sunt, evident, extrem de importante și fără de care nu se poate bea vin (oficial).
Pe blat se mai bea și fără uniforme și încă cum!

Intrebat de reporter de unde are Ordinul Cavalerilor Vinului banii necesari pentru participarea la concursuri sau pentru organizarea concursurilor de vinuri (borversenyek), Marele Maestru a afirmat nonșalant că aceste fonduri provin din surse proprii, respectiv din banii rămași după organizarea concursurilor (adică din profit).

Această veste ne bucură foarte mult. Inseamnă că primașul nu se va mai simți obligat, așa cum era până acum, ca membru de onoare al Ordinului, să sponsorizeze cu sume de cca. 5.000 de lei evenimentul organizat anual de Ordinul Cavalerilor Vinului Sf. Orbán din Nagy Careii Mari și că va putea direcționa acești bani publici pentru acțiuni sociale, de exemplu pentru ajutorarea copiilor săraci sau pentru ajutorarea familiilor nevoiașe și necăjite din Carei.
Vom trăi și vom vedea.

de Horia Mărieș la 9 iulie 2015 - 20:54

P.S. Mai sus, numele Marelui Maestru se va citi corect Benze Zoltán.
Îmi cer scuze pentru greșeala de neiertat, facută neintenționat, a fost doar „typing mistake”.

Lasati un comentariu