Monumentul foştilor Refugiaţi din 1940 îşi caută loc în Carei. Lucian Romaşcanu, Ministrul Culturii pune punctul pe i

• publicat la: 29 noiembrie 2017
Monumentul foştilor Refugiaţi din 1940 îşi caută loc în Carei. Lucian  Romaşcanu, Ministrul Culturii pune punctul pe i

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale din România a remis Asociaţiei foştilor Refugiaţi şi deportaţi   filiala Carei un document oficial prin care restabileşte respectul la adresa martirilor refugiaţi dar şi la adresa Eroului Naţional Avram Iancu.

În scrisoare se spune că singurul loc în care primăria a aprobat amplasarea acestui monument este TOTAL nepotrivit şi că se impune găsirea altui amplasament de pe raza oraşului CAREI.

Asociaţia fosţilor refugiaţi în urma Dictatului de la viena a solicitat loc în cimitirul Mestereszi din Carei, acolo unde sunt amplasate şi monumentele comemorative ale şvabilor deportaţi şi ale honvezilor dar nici administratorul cimitirului şi nici preotul care răspunde de partea românească din cimitir nu au reusit să identifice un loc pentru monumentul comemorativ al românilor expulzaţi în 1940 din Carei.

Am depus o solicitare şi la biserica Sf. Dimitrie din Carei pentru ca să se aloce o  suprafaţă de 3×1,5 m  în oricare loc de pe terenul aferent  dar consiliukl parohial nu a aprobat solicitarea. Pentru cei care nu au date şi informaţii despre refugiaţii expulzaţi în 1940 din Carei facem precizarea că aceştia nu au fost moţi ci români obişnuiţi din Carei, moţii locuind în satele din jurul Careiului şi nicidecum în oraş.

Din  anul 2014  Asociaţia foştilor Refugiaţi şi deportaţi   filiala Carei a solicitat primarului Kovacs introducerea pe ordinea de zi a unui proiect pentru amplasarea unui monument comemorativ în Carei.

Prof. Mihai Bertiean a bătut la uşa primarului de nenumărate ori dar fără a reuşit  să sensibilizeze  omul care conduce dictatorial şi discriminator  acest oraş.

La data de 30 iunie 2015 primarul a şters-o mişeleşte d ela şedinţă, înainte ca profesorul Bertianu să îşi expună doleanţele.

Aici puteţi urmări filmarea şedinţei iar la min. 1.02.00.  apare intervenţia prof.Bertieanu.

https://www.youtube.com/watch?v=b9XilF-mR3g&feature=youtu.be

Derularea şedinţei.

http://www.buletindecarei.ro/2015/07/discriminarea-pe-criterii-etniceo-specialitate-a-primarului-kovacs-asociatia-refugiatilor-carei-ignorata.html

Abia la şedinţa din data de 27 iulie 2015, în lipsa primarului, a fost aprobată amplasarea acestui monument comemorativ evident fără niciun sprijin financiar din partea primăriei unui oraş multicultural şi multietnic.

http://www.buletindecarei.ro/2015/07/in-lipsa-primarului-kovacs-consilierii-aproba-monumentul-comemorativ-pentru-refugiatii-romani.html

Pentru realizarea acestui monument comemorativ  a fost câştigat un proiect de finanţare depus la Consiliul Judeţean Satu Mare şi care impune amplasarea lui până la data de 21 decembrie. Dosarul pentru obţinerea autorizaţiilor a fost depus la Primăria Carei, semnat de biroul de Urbanism dar refuzat a fi semnat de către primarul Kovacs.

După amara suferinţă a românilor careieni expulzaţi şi refugiaţi în urma Dictatului de la Viena aceştia nu mai au dreptul să fie comemoraţi în oraşul lor de către urmaşi?

 

 Asociaţia foştilor refugiaţi şi expulzaţi în urma Dictatului de la Viena

comentarii

de Protestatarul din umbra la 29 noiembrie 2017 - 18:07

Se discuta de acest subiect parca dictatul de la Viena nu ar fi avut loc si ar fi inventia unor minti inferbintate de de romani extremisti.RUSINE.

Lasati un comentariu