Biserica din Ianculeşti intră în atenţia Consiliului Local Carei în urma semnalărilor Buletin de Carei

• publicat la: 21 august 2015
Biserica din Ianculeşti intră în atenţia Consiliului Local Carei în urma semnalărilor Buletin de Carei

Veste bună pentru ianculeşteni!  Articolul din 22 iulie 2015   prin care semnalam situaţia critică în care se află lăcaşul de cult  ortodox din satul Ianculeşti ce aparţine de UAT Carei, a  reuşit să sensibilizeze consilierul municipal  Oneţ, fiu al satului. Se confirmă  încă  o dată  că munca jurnalistilor  dedicaţi unei cauze nobile nu este fără  rezultat.

Alături de articol, preotul paroh Gheorghe Sorian a depus o  nouă solicitare pentru alocarea de fonduri, în speranţa că de această dată vor fi şi acordate.

Biserica satului Ianculeşti nu a beneficiat în cei 25 de ani de nouă democratie de nici un  fond alocat de primăria în a cărei subordine este.

În urma articolului din Buletin de Carei şi a adresei preotului Sorian, pe ordinea de zi a şedinţei CL Carei din data de 24 august 2015, a fost depus un proiect de hotărâre de consilierii Oneţ şi Ciucoş, pentru alocarea sumei de 20.000 lei pentru demararea lucrărilor de reabilitare şi renovare a interiorului bisericii.

Valoarea lucrărilor se ridică la suma de 40.000 lei dar sătenii au început să se mobilizeze şi din puţinul lor , au donat către biserică sume cu care speră să se poată achita integral factura către constructor.

Satu Ianculeşti, ce aparţine de UAT Carei, nu dispune nici de apă curentă nici de canalizare şi nici de Cămin Cultural sau alt spaţiu în care să se poată desfăşura activităţi culturale sau sociale. Pentru ca cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului ” Zilele Iancului”  să aibă loc şi să fie alocate un minim de fonduri pentru o decentă desfăşurare, consilierul Ilie Ciută a iniţiat  un proiect de hotărâre, votat de toti consilierii.

Tot el a fost cel care a iniţiat şi proiectul de hotărâre prin care profesorul Mihai Bertiean şi soţia sa , prof.Maria Bertiean au fost recompensaţi pentru munca lor de-o viaţă în folosul comunităţii din Ianculeşti cu Diploma de Excelenţă din partea Consiliului Local şi al Primăriei Carei.

Sătenii speră ca  în viitor să aibă din nou acces la lacul satului, un loc de relaxare unde se adunau şi mulţi careieni în perioada estivală.

Cei care doresc  să facă donaţii pentru lucrările de renovare interioară a bisericii ortodoxe din Ianculeşi, îl pot contacta  pe delegatul sătesc , Ciprian Chiorean sau pe preotul paroh Gheorghe Sorian.

 

 redactia

comentarii

de Horia Mărieș la 21 august 2015 - 11:52

Citez din articol: „Satul Ianculeşti, ce aparţine de UAT Carei, nu dispune nici de apă curentă nici de canalizare.”

Consilierii locali careieni, indiferent din ce partid fac parte și indiferent de etnia lor, trebuie să militeze și să insiste OBLIGATORIU pentru introducerea proiectului de „realizare a infrastructurii de apă și apă uzată (canalizare) în satul Ianculești”, în Master-Planului APASERV Satu Mare, actualizat 2014-2037, având denumirea „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Satu MAre ” ce face parte din așa numitul Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM).

Inclusiv administratorul public, city managerul Bekö Tamás trebuie să se ocupe foarte serios de acum încolo de acest proiect ianculeștean fiindcă încă mai este delegat de către CL Carei ca membru în AGA al APASERV Satu Mare și fiindcă este deja cazul să inceteze cu sforăitul pe la ședințele respective – poate să doarmă destul de bine și acasă la el sau, și mai bine, chiar în timpul orelor de serviciu pe care le pontează pe la Primăria din Carei.

Între noi fie vorba, eu unul nu înțeleg nici până in ziua de azi DE CE proiectul de realizare a infrastructurii de apă și apă uzată (canalizare) în satul Ianculești, sat care FACE PARTE dpdv administrativ din municipiul Carei, nu a fost inclus in prima fază a Masterplanului APASERV, cea care se referea la localitățile cu o populație de peste 10.000 locuitori și care trebuie să fie finalizat la sfârșitul acestui an. Singura explicație credibilă pe care o găsesc pentru neintroducerea Ianculeștiului in primul Masterplan Apaserv, odată și mpreună cu Careiul, este faptul că primașul Kovács Jonő a rămas același indrăgostit până peste urechi, adică iremediabil și irevocabil, de sătenii moți din Ianculești. https://vimeo.com/103929107 De aia a și participat la Zilele Iancului.

Până și prefectul județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, a făcut încă odată apel, ieri 20 august 2015, la decidenții locali, pentru ca aceștia sâ conștientizeze faptul că alinierea la cerințele UE, asumate de România la integrare, este OBLIGATORIR iar proiectele finanțate din fonduri europene prin POIM reprezintă o șansă reală pentru comunitățile locale, cunoscut fiind costul ridicat al înființării și al operării rețelelor utilitare de apă/canal, greu de susținut din bugetele locale.

de motii la 25 august 2015 - 08:09

multumim domnului consilier ciuta pentru ajutor!

Lasati un comentariu