Şi Brătianu este interzis de UDMR la Carei. Aniversare şi depuneri de jerbe la tablou mobil

• publicat la: 20 august 2015
Şi Brătianu este interzis de UDMR la Carei. Aniversare şi depuneri de jerbe la tablou mobil

Şi în acest an, aniversarea zilei de naştere a  remarcabilului om de stat Ionel Brătianu, a fost sărbătorită la Carei cu tabloul mobil deoarece consilierii UDMR au votat împotriva amplasării unui bust al acestuia în parcurile oraşului.

Organizaţia PNL Carei a organizat un eveniment dedicat celei de-a 151 aniversări de la naşterea fostului prim ministru al României, joi, 20 august 2015, de la ora 18,00.

După intonarea imnului de stat, a rostit câteva cuvinte consilierul Ilie Ciută, copreşedinte al PNL Carei.

Ni se poate refuza amplasarea bustului lui  Ion I.C. Brătianu dar  nu ni se poate interzice de către nimeni să îl cinstim şi  să îl comemorăm pe artizanul marii Uniri, pe marele om de stat  al României care a fost liberalul Ionel Brătianu, recunoscut şi  pe plan internaţional.

Despre cel care a fost Ion I.C.Brătianu a vorbit în continuare prof. Elena Coşarcă  iar din partea tinerei generaţii a luat cuvântul Larisa Latiş. Aceasta a dat citire Crezului Liberal din 1923 şi Legii Luptătorului liberal.

Au rostit apoi alocuţiuni cei doi copreşedinţi ai PNL Satu Mare, deputatul Romeo Nicoară  şi Petre Mureşan.

Respectul şi modestia sunt două aspecte pe care vreau să le scot în evidenţă  ca fiind definitorii pentru remarcabilul liberal Ionel Brătianu   a spus deputatul Romeo Nicoară, îndemnând tinerii să ia exemplul acestei figuri  remarcabile a Partidului Naţional Liberal.

Au urmat depuneri de jerbe de flori din partea Asociaţiunii ASTRA Carei şi organizaţiei judeţene a PNL .

La sfârşitul manifestării, liberalii au  luat tabloul lui Ionel Brătianu şi  l-au depus  la sediul PNL, unde va sta până la viitoarea dată aniversară.

În cursul anului trecut, în preajma aniversării a 150 de ani de la naşterea lui Ionel Brătianu, deranjat de solicitarea de amplasare a unui bust al acestuia în oraş, consilierul personal al primarului Kovacs a publicat în ziarul de limba maghiară, numerele din 7 si 14 august 2014,  materiale denigratoare la adresa familiei Brătianu.

Discriminarea şi segregarea etnică promovată de către Primăria Carei aduc numai prejudicii şi incită  la ură între etniile conlocuitoare din Carei.

Refuzul constant de a permite amplasarea busturilor lui Brătianu  si  Mihai Eminescu în parcurile din oraş precum şi împărţirea în perimetre etnice a mun.Carei, vor rămâne în istorie ca o pată neagră pe obrazul Primăriei Carei.

 redactia

 

 

Crezul liberal 1923

Cred în Partidul Naţional Liberal, care a sfărâmat jugul turcilor şi a făcut din ţara mică, necunoscută şi pierdută de la gurile Dunării, regatul puternic şi preţuit de toate popoarele lumii.

Cred în Partidul Naţional Liberal, care a dezrobit ţarina strămoşească şi a făcut împroprietărirea, dând iobagului brazda de pământ, pentru care să ştie să trăiască şi pentru care, la nevoie, să ştie să moară.

Cred în Partidul Naţional Liberal, dezrobitor de suflete.

Cred în Partidul Naţional Liberal, care a dat votul obştesc aşezând rânduiala ţării pe temei de dreptate şi a pus în mâna ţărănimii şi a muncitorimii armă a votului pentru apărarea tuturor nevoilor lor.

Cred în Partidul Naţional Liberal, care a scăpat ţara din ghearele hrăpăreţe ale zarafilor străini, întemeind băncile ţărăneşti şi muncitoreşti, care au pus banul Românului în mâinile Românului.

Cred în Partidul Naţional Liberal, care s-a ostenit neîncetat să apere Biserica Strămoşească, păstrătoare de credinţă şi să întemeieze şi să întărească Şcoala, dătătoare de lumină, trezind poporul român, din somnul în care îl aruncase vitregia timpurilor şi purtându-l spre limanul deşteptării.

Cred în Partidul Naţional Liberal, care a stat strajă neclintită lângă averea ţării apărând-o împotriva poftelor nesăturate ale vrăjmaşilor care voiau să robească neamul prin robirea avuţiilor lui.

Cred în Partidul Naţional Liberal, care în vremea marelui război, sub conducerea glorioasă a Măriei Sale Ferdinand I-ul, – dătătorul celei mai sfinte pilde de iubire de ţară – şi prin vitejia şi jertfele ostaşilor neamului, a lărgit hotarele ţării şi a făcut Unirea cea de veci a tuturor Românilor.

Cred în Partidul Naţional Liberal, înfrăţitorul tagmelor, înfrăţitorul tuturor seminţiilor ce trăiesc în hotarele României Mari.

Cred în Partidul Naţional Liberal, liberator de neam.

Cred – şi de aceea ridic ochii mei către Cel de Sus, rugându-mă:
„Dumnezeul meu şi Dumnezeul strămoşilor mei, pogoară harul tău asupra Partidului Naţional Liberal, ajută-l, ca şi până azi, în munca lui şi risipeşte adunarea vrăjmaşilor ce-i stau potrivnici, pentru ca să poată purta mai departe cu izbândă, neamul meu pe drumul propăşirii şi al pacei.”

 

Legea luptătorului liberal – Nihil Sine Deo

  • Liberalul este om liber şi generos. El luptă împotriva oricărei asupriri şi se jertfeşte pentru întărirea credinţei strămoşeşti, consolidarea şi fericirea Patriei sale.
  • Liberalul este om de onoare şi de cuvant. El judecă orice situaţie în lumina adevărului, iar convingerile sale le împărtăşeşte tuturor, fără ascunzişuri.
  • Liberalul este omul faptelor şi al gândurilor curate. El preţuieşte deopotrivă sănătatea trupească şi sănătatea sufletească.
  • Liberalul se împotriveşte oricăror acte de risipă, de abuz, de favoare, de cruzime sau de distrugere.
  • Liberalul nu face nici o deosebire de rasă, de avere, de clasă socială. El este cuviincios şi îngăduitor faţă de toată lumea, respectând credinţa, munca, experienţa şi avutul altuia.
  • Liberalul este patruns de spiritul de echipă. Ca să poată să comande, el învaţă mai întai să asculte.
  • Liberalul este luptător politic plin de avânt şi sincer democrat. El dispreţuieşte minciuna, reaua credinţă, invidia, patima, dezordinea şi ura.
  • Liberalul este îndrazneţ în cele bine chibzuite. El nu fuge niciodată de răspundere.
  • Liberalul este bun român. El îndeplineşte cu conştiinciozitate îndatoririle cetăţeneşti în ajutorul semenilor aflaţi în nevoie şi primejdie.
  • Liberalul este plin de însufleţire în orice muncă, urmându-şi cu dârzenie ţelul: libertate, dreptate şi – prin proprietate – bunăstare pentru toţi.

comentarii

de sorin florut la 22 august 2015 - 08:32

Pe scurt, pentru personalitățile românești nu este loc în centrul vechi al Careilor, pentru că acesta, în concepția liderilor locali ai udmr trebuie să fie și să rămână unguresc. Exact ca în timpul Ungariei lui Horthy și Szalasi.

de ioane la 22 august 2015 - 09:08

pe scurt kovacsa nu face nimic fara aprobarea judetului asa ca si prefectul si cei de la consiliu il sustin in demersurile sale de scoatere a busturilor romanilor din carei din centrul orasului si camparea lor in tarcul stabilit de vulturul securist

de sorin florut la 22 august 2015 - 15:27

Complicitatea altora reprezintă o discuție mai complicată, făptașii însă se văd fără a mai fi nevoie de supoziții și speculații: conducerea locală a organizației udmr. Cât despre Gheorghe Pop Silaghi, cred că ”axa birt – soldat – rege – biserică” o să-i rămână definitorie nu numai pe timpul efemerei sale existențe terestre, ci pentru cât îi va dăinui amintirea, pentru că, din poziția de culturnic județean în statul român a trasat un perimetru etnic românesc în orașul Carei, acceptând implicit perimetrul etnic unguresc din centrul vechi al orașului, în acest fel legitimând apartheidul promovat în Carei de șefii locali ai udmr. Spre știința lui Pop Silaghi, culturnicul kominternist întârziat, apartheidul a fost condamnat chiar în Africa de Sud și a fost abolit tocmai în scopul edificării unei societăți multiculturale și multietnice. Probabil că pentru Carei unii vor revenirea la realități medievale, cele din epoca noastră fiindu-le neconvenabile.

de Horia Mărieș la 22 august 2015 - 17:43

@Sorin Floruț:

Mii de scuze pentru faptul că intervin, dar cred că este bine de făcut o precizare, utilă și altor cititori:

GEORGE VULTURESCU (n. 1 martie 1951 Tireac, Satu Mare).
Numele la nastere: POP SILAGHI GHEORGHE autor al cunoscutului volum cu iz autobiografic „Tratat despre Ochiul Orb” (1996), zis și „Vulturul Nordic”, director (uitat de mult și înțepenit bine pe acolo) al sinecurei numită Direcția Națională pentru Cultură și Patrimoniu Național județ Satu Mare. E timpul să plece, dând repede din aripile lui vulturești și învârtindu-se.

de sorin florut la 22 august 2015 - 18:14

Horia Mărieș

Probabil că sunt și unii care nu cunosc identitatea George Vulturescu – Gh. Pop Silaghi. Deci precizarea era chiar utilă.

Lasati un comentariu