Produse congelate expirate, vândute în judeţul Satu Mare

• publicat la: 2 septembrie 2015
Produse  congelate expirate, vândute în judeţul Satu Mare

16 de firme din judeţul Satu Mare care vindeau produse congelate au fost verificate de inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Satu Mare.

8 din cele 16 de firme verificate de CJPC Satu Mare  au avut probleme, fiind aplicate amenzi în valoare de 79.000 lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară de la comercializare a cantităţii de 413,86 kg produse congelate, în valoarea totală de 4.920,46 lei.

În perioada 17 august –  28 august 2015 pe raza judeţului Satu Mare, s-a desfăşurat o acţiune de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind conformitatea, modul de comercializare şi modul de etichetare a produselor alimentare comercializate sub formă congelată ca  de exemplu carne, peşte, legume, fructe,  îngheţată, etc.

Controlul s-a desfăşurat  la 16 operatori economici în reţeaua de distribuţie, comercializare, hiper şi supermarketuri,  importatori  şi la  producători de pe raza judeţului Satu Mare.

 Acţiunea de control a urmărit,  în principal, următoarele aspecte: calitatea produselor congelate  existente la  comercializare, modul de informare al consumatorilor asupra elementelor de identificare şi caracterizare ale produselor comercializate.

La  un supermarket  din  Negreşti Oaş, s-au depistat la comercializare ,,foi de plăcintă Proxi” congelate cu data durabilităţii minimale depăşită de 20 –29 de zile. Produsele au fost oprite definitiv de la comercializare şi retrase din circuitul consumului uman, iar operatorul economic a fost sancţionat contravenţional.

Un operator economic  din  Satu Mare, avea la comercializare chiftele de pui şi şniţel de pui, care nu aveau pe etichete informaţiile complete, adică nu avea adresa producătorului şi menţiunea ,,produs congelat”.

Un operator economic din  Satu Mare, la şniţel de pui nu are menţionat pe etichetă starea termică (produs congelat) şi cantitatea netă.

La un supermarket  din  Negreşti Oaş, produsul ciuperci congelate, nu are pe ambalaj toate informaţiile şi în limba română: denumirea produsului ,,ciuperci feliate”, modul de preparare, condiţiile de păstrare de către cumpărător.

Trei operatori economici  din Satu Mare   aveau la comercializare produse congelate (crochete peşte, peşte, pulpe pui, aripi pui, burtă), fără elementele de identificare şi caracterizare ale acestora privind: denumirea produsului, denumirea şi adresa producătorului, cantitatea netă, condiţii de păstrare, contrar prevederilor art.19 din O.G.21/ 1992 privind protecţia consumatorilor cu modificările ulterioare.

Un  market din  Satu Mare avea la comercializare produse congelate (ficat pui, pulpe pui, burtă, carne pentru răcituri, gât de raţă, spanac, păstai, mălai boabe, piure  de castane, aripi de pui), fără a avea informaţiile de pe ambalaj şi în limba română.

Un operator economic  producator de îngheţată (la cornet), nu avea afişată la locul de comercializare al acesteia lista ingredientelor.

 Şapte  operatori economici  nu aveau afişate preţurile de vânzare pe unitatea de măsura (lei/ kg) la produsele congelate expuse la comercializare.

 

Lasati un comentariu