Doarme sub cerul liber în octombrie pentru că Primăria Carei închide Adăpostul de Noapte făcut din Fonduri Europene

• publicat la: 20 October 2015
Doarme sub cerul liber în octombrie pentru că Primăria Carei închide Adăpostul de Noapte făcut din Fonduri Europene

UPDATE-

De astăzi după masă, Maria Kristaly va dormi  într-o încăpere, adică va avea un acoperiş deasupra capului.

Urmare a semnalărilor Buletin de Carei  faţă de situaţia disperată în care se afla femeia de 68 de ani, Serviciul de Asistenţă Socială a găsit un adăpost în spatele Bibliotecii Municipale, nişte foste garaje reamenajate.

De asemenea, a fost luată în evidenţă şi la Cantina socială din apropiere. La mai puţin de 24 de ore de la apariţia articolului în Buletin de Carei, problema a fost rezolvată, ceea ce demonstrează că orice este posibil dacă există voinţă!

Batjocura Primăriei Carei la adresa careienilor nevoiaşi nu cunoaşte limite. Primarul care se erijează în grof cu puteri depline  şi interzice amplasarea statuilor româneşti în  parcurile oraşului şi care refuză să pună în valoare Monumentul Ostaşului Român, loveşte acum şi în oamenii străzii. Adăpostul de Noapte amenajat din fonduri europene stă închis!

O femeie în vârstă de 68 de ani doarme pe vremea ploioasă de acum sub cerul liber, sub un nuc, în plină stradă, pentru că nu este primită la adăpostul de noapte de la Centrul Social ce aparţine de Primăria Carei!

Cum intri în Carei dinspre Oradea, pe DN 19, în dreptul fostei şcoli nr.4, se intră pe  strada Mioriţei. La mijlocul străzii, sub 2 nuci,  un morman de haine şi folii de plastic, adăpostesc o mogâldeaţă. La început ai impresia că este o grămadă de nisip, acoperită. Când te apropii însă, o femeie de 68 de ani îşi ridică capul în speranţa că a venit cineva să o  ajute cu o locuinţă în care să îşi încălzească oasele rebegite de frig şi ploaie.

 

De-a dreptul scandaloasă această situaţie  în Careiul anilor 2015, când primarul ridică salariile angajaţilor săi ce au un salariu mediu lunar de 968 de euro, cu 12 %.

Situaţia Mariei Kristaly este binecunoscută în Primărie dar nimeni nu se sinchiseşte să ofere un acoperiş deasupra capului bietei femei!

Primăria a închis adăpostul de noapte pentru amărâţii Careiului încă din luna martie!  Adăpostul de noapte a fost recent construit din fonduri europene nerambursabile în cadrul unui proiect de amenajare a Centrului Social.

Aceste săli călduroase stau închise în timp  ce Maria Kristaly de 68 de ani doarme sub cerul liber !

Primarul Kovacs a mutat la Centrul  Social Serviciul de Taxe şi impozite , Starea Civilă şi alte servicii ce au orar de lucru cu publicul pentru a nu fi deranjat de  paşii careienilor prin sediul noii Primării care nu e finalizată deşi a înghiţit peste 2 milioane de euro.  Alte etnii conlocuitoare, ce vin din satele din jurul Careiului, sunt primite în locuinţele sociale ale primăriei Carei şi li se face imediat Carte de identitate pentru a putea fi înscrişi pe listele electorale. Ajutorul nu este acordat însă şi careienilor în vârstă.

Maria Kristaly a lucrat pe vremuri ca ospătar la restaurantul Bucureşti,de unde a ieşit la pensie. Primea lunar 550 lei pensie până când a pierdul toate actele printr-un concurs de împrejurări. Toate încercările ulterioare de a intra apoi în posesia pensiei cuvenite au rămas fără finalizare, ajunngând acum în situaţia de a dormi sub cerul liber.

Prietena ei, Ilonka, îi mai aduce o supă caldă dar nu are unde să o găzduiască pentru că stau 10 persoane în 2 camere. Aceasta ne-a povestit că până si în cursul zilei de astăzi,a solicitat domnului Paşca de la Asistenţă  Socială ajutor pentru un adăpost  imperios necesar femeii de 68 de ani care doarme sub cerul liber.

Potrivit spuselor femeii, acesta ar fi  spus că a înaintat mai demult actele pentru o locuinţă socială la domnul primar dar încă nu a primit nici un răspuns.

Cum ar fi să nu aveţi unde dormi domnule primar Kovacs şi să staţi sub un nuc în timp ce afară curge ploaia?

Stim că aveti o situatie mai specială, că  datoriile pe care le aveţi  la bugetul de stat vă împiedică să aveţi  o proprietate şi staţi la rândul dvs în casa altcuiva, adică a fiului şi nepotului dar poate cu atât mai mult ar fi trebuit să fiti mai atent la problemele doamnei de 68 de ani! Şi doamna a avut la viaţa ei o casă frumoasă şi un loc de muncă şi o pensie  dar vicisitudinile vietii au adus-o în această situatie.

In timp ce primarul Kovacs angajează ca si consilieri personali jurnalisti din presa maghiară aservită si încheie contract de prestări servicii cu finul său jurnalist, pentru denigrarea consilierilor liberali care  trag un semnal de alarmă faţă  de haosul ce domneşte în Primărie,  careienii  fără posibilităţi dorm sub cerul liber, în plin sezon ploios . Primarul are cu totul alte preocupări momentan.

Avem în mun.Carei un Centru Social, recent  renovat prin proiectul   “Reintegrarea vechii cazărmi prin înfiinţarea Centrului Social Carei”,finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 „sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”, Domeniu de  intervenţie 1.1. „Planuri integrate de dezvoltare urbană”. Valoarea proiectului este de cca 2.000.000 Euro.

A ajuns municipiul Carei un oraş unde domneşte anarhia şi care  nu se mai supune niciunei legi? Cum e posibil ca un proiect finanţat din fonduri europene pentru a adăposti un Centru Social este folosit de primar şi pentru alte scopuri?

Nici nu mai contează că a fost semnată recepţia dar lucrările nu sunt finalizate. Acum contează că avem un adăpost de noapte dar care stă închis iar  pensionarii ca Maria Kristaly dorm pe stradă, sub un nuc, pe vreme ploioasă.

Vecinii spun că femeia doarme de mai mult timp pe strada  Mioriţei, sub nuc, dar  nimeni din Primărie de la Asistenţă Socială nu a venit să  se intereseze de soarta ei.

Deoarece nimeni de la asistenţa socială nu a  răspuns la apelul nostru telefonic, am solicitat ajutorul Poliţiei Locale. Un  echipaj s-a deplasat la faţa locului şi a  acceptat să ducă persoana în cauză la spitalul municipal, pentru îngrijiri de moment.

Aici, i s-a pus la dispoziţie banca din sala de aşteptare de la Serviciul de Urgenţe, până mâine dimineaţă, când Maria Kristaly va ajunge în situaţia  unde a fost şi până acum. Doar dacă între timp, cineva din Primărie nu va citi materialul nostru şi nu se va “emoţiona”  şi va lua o măsură pentru a i se asigura şi acestei careience posibilitatea de a dormi sub un acoperiş din fondul locativ al oraşului.

redacţia

 

comentarii

de PROAUTONOMIST la 21 October 2015 - 18:48

Trebuia sa primeasca familia Csuta pe saraca femeie…

de motul la 21 October 2015 - 19:25

da voi va renegati neamurile?
si kovacs a fost primit de o romanca in casa asa ca macar neamu vostru sa il primiti si voi.
a reusit iar doamna Ciuta sa dea o lectie pe cinste unor sovini iredentisti ca si tine.

de Antoine la 21 October 2015 - 20:20

Corect articolul, dar foarte trist.
Poate ar fi trebuit mai explicit prezentată relația dintre statui și doamna Kristaly, precum și etnia Dânsei, care pare a fi motiv de refuz, dacă: ”Alte etnii conlocuitoare, ce vin din satele din jurul Careiului, sunt primite în locuinţele sociale ale primăriei Carei şi li se face imediat Carte de identitate pentru a putea fi înscrişi pe listele electorale.”

de careianul la 21 October 2015 - 21:08

trist dar adevarat.
sa avem centru social si oamnii dorm pe strazi .
oamenii lui lajos sunt adusi la biblioteca in curte si li se face loc la garaje si nici nu platesc dar pentru aceasta biata femeie nu se da nici macar o camera!
maniere fotbalistice de parvenit

de Pavel la 21 October 2015 - 21:11

@proautonomamicata

Esti tare prost

de evike la 21 October 2015 - 21:20

la cine a dat jeno zecile de mii de euro sa primeasca si pe saracii din careii

de Antoine la 21 October 2015 - 21:27

@careianule@ ! Să nu-ți placă fotbalul nu este ceva grav, dar ”maniere fotbalistice” pare cam deplasat chiar și pentru un semianalfabet. Sunt convins că este vorba de o eroare de tastare….

de Horia Mărieș la 22 October 2015 - 02:28

@Antoine: Trebuie să recunosc, de data asta am amuțit până și eu.
Și vă rog să mă credeți, am văzut foarte multe la viața mea (http://www.ramnicuvalceaweek.ro/?p=16588)

de radu la 22 October 2015 - 08:15

Ramane pata de pe obrazul celor doi primari care desi stiau de problema batranei nu au dat locuinta decat dupa ce a intrat pe firul problemei Buletin de Carei.

Rusine celor doi primari platiti din banii careienilor ca se poarta nemilos cu acestia.

de Lőrincz Zoltán la 22 October 2015 - 18:50

D-na Ciuta!
Daca ma ajutati, sa ajung la cel in cauza, putem face rost de ce are nevoie. Pat, paturi, hrana, etc.
https://www.facebook.com/asiee2015

de Horia Mărieș la 22 October 2015 - 21:49

@Lorincz Zoltan http://youtu.be/onQ0aYA-dsM

Lasati un comentariu