UDMR, împotriva votului românilor din diaspora

• publicat la: 20 octombrie 2015
UDMR, împotriva votului românilor din diaspora

UDMR a anunțat că vrea să atace legea votului prin corespondenţă la Curtea Constituţională, transmite BN24.ro.

Ba mai mult, Uniunea vrea să facă un pact cel puțin neașteptat cu partidului lui Călin Popescu Tăriceanu, ALDE, formațiune care se opune la fel de vehement acestei proceduri de vot pentru românii din străinătate. Și asta pentru că maghiarii nu ar avea singuri semnături suficiente pentru a depune contestaţia la CCR, dacă legea va trece și de Camera Deputaților, după ce senatorii au dat deja aviz pozitiv.

„Varianta adoptată de Senat la legea votului prin corespondenţă este o greşeală mare, uriaşă. (…) Din păcate, amendamentele noastre nu au fost luate în serios. Mai este timp la Camera Deputaţilor să reparăm această greşeală, vom depune amendamente şi spunem că la alegerile parlamentare dreptul cetăţenilor români din străinătate de a vota este asigurat şi pentru alegerile prezidenţiale se poate găsi o formulă mai bună”, a spus Kelemen Hunor.

Doar că România nu inventează votul prin corespondență.  În unele state din SUA această formă de exprimare a alegerii candidatului a devenit obligatorie. Inițial, procedura era permisă doar celor care prezentau o justificare – nu puteau să se deplaseze la secția de vot sau erau în misiune peste hotare – dar acum este accesibilă tuturor celor care solicită să primească buletinul de vot la adresa pe care o indică. În majoritatea statelor, cheltuielile poștale sunt acoperite. În Marea Britanie, la ultimele alegeri pentru Parlamentul European s-a impus sistemul „allpostal- voting”: absolut toți alegătorii au primit acasă buletinul de vot și, ulterior, au putut să voteze fie direct la o secție, fie prin corespondență. Și în Elveția există acest sistem doar că, pentru identificare, pe lângă plicul anonimizat există și un card cu datele alegătorului.

În schimb, UDMR a susținut acordarea dublei cetățenii maghiarilor din României ca aceștia să poată vota la alegerile din Ungaria. Cum Budapesta are legiferat votul prin corespondenţă, mulți maghiari din România au putut vota la alegerile generale din ţara vecină.

integral pe dantanasa.ro

comentarii

Lasati un comentariu