Emilian Onciu trăieşte în continuare prin cântecele sale

• publicat la: 10 decembrie 2015
Emilian Onciu trăieşte în continuare prin cântecele sale

Miercuri, 9 decembrie, sala  restaurantului  Miorița din Satu Mare a devenit neîncăpătoare  pentru  concertul de muzică folk In Memoriam Emilian Onciu. Iubitori de toate vârstele  ai muzicii  folk, familia artistului şi toţi cei care l-au apreciat  au participat și au retrăit momente din perioada de glorie a Cenaclului Flacăra împreună cu fiul marelui poet Adrian Păunescu, Andrei, și alți invitați de renume.

Festivalul de muzică folk “In memoriam Emilian Onciu” a fost  organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale cu sprijinul Consiliului Județean.

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul organizatorii dar și oficialitățile judetene, nostalgici ai muzicii folk sau care  l-au cunoscut personal pe Emilian Onciu. Prefectul Eugeniu Avram a afirmat  că Emilian Onciu este astăzi un reper ușor de urmat, dar greu de atins și întreaga comunitate sătmăreană a avut de pierdut odată cu plecarea folkistului de pe această lume.

Președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, a subliniat că Emilian Onciu este un mare nume pentru folkul sătmărean dar și pentru cel din România, el menţionând că se gândește de mai multă vreme ca împreună cu instituțiile responsabile să organizeze un asemenea eveniment pentru păstrarea vie a memoriei folk-istului.

Un moment emoționant a fost cel în care mama lui Emilian, ajunsă la venerabila vârstă de 88 de ani, a vorbit despre fiul ei, despre cât de pasionat era de muzică, despre primul cântec compus, despre  începuturile  carierei  alături de Tavi Bud.

Prima lor formație s-a numit  Pagina 5, denumire ce a stârnit curiozitatea și în acele vremuri. Emilian muncea la un ziar care avea patru pagini și spunea că formația lor este cea de-a cincea pagină. Emoționată, mama regretatului artist, a spus că joi 10 decembrie, el ar fi împlinit 58 de ani, și i-a rugat pe toți cei prezenți să-și facă măcar o clipă de răgaz și să-i transmită un gând bun.

Unul dintre cei care l-au cunoscut pe Emilian Onciu a fost Felician Pop, directorul Muzeului Județean, cei doi fiind colegi de facultate dar și de breaslă. Felician Pop a mentionat  că folkul din România s-a născut la Satu Mare în 1967 când Mircea Florian a cântat pentru prima dată acest gen de muzică în limba română. El a făcut o scurtă trecere în revistă a momentelor importante din cariera lui Emilian Onciu și despre ce a însemnat pentru muzica folk din România. A urmat apoi partea artistică a evenimentului iar pe scenă au urcat artiștii.

Rând pe rând au cântat Raluca Dumitru, George Negrea, Octavian Bud, Vasile Mardare, Maria și Andrei Păunescu.

Octavian Bud, Vasile Mardare și Andrei Păunescu au împărtășit publicului, la final, din experiențele trăite alături de Emilian Onciu. In aplauze neîntrerupte au răsunat acordurile melodiilor ce erau nelipsite de la fiecare Cenaclu Flacăra.

 

Toti cei prezenţi au cântat alături de cunoscuţii şi apreciaţii artişti, versurile revenind uşor în memoria celor care au trăit  vremurile în care Cenaclul Flacăra  era în mare vogă. A fost o seară de neuitat pentru cei care au dorit să participe.

Emilian Onciu va rămâne mereu un reper  pentru toţi cei care iubesc acest gen muzical dar si  pentru artiştii consacraţi.  Ca spectator, am apreciat ca fiind cea mai frumoasă surpriză a serii , colindul străbun  redat de soţia regretatului Emilian Onciu.

Astăzi, 10 decembrie 2015, Emilian Onciu ar fi împlinit 58 de ani. O lacrimă, un gând pios  dar şi bucuria de a asculta prin vocile tinerei generaţii, cântecele sale nemuritoare.

Daniela Ciută

 

Lasati un comentariu