Maşini pe lemne în loc de benzină

• publicat la: 7 December 2015
Maşini pe lemne în loc de benzină

În condiţiile crizei economice şi ale creşterii preţului combustibilului, ucrainienii caută alternative pentru maşinile lor şi, astfel, tot mai mulţi şoferi îşi transformă vehiculele ca să funcţioneze pe lemne, salvând, astfel, banii pe care i-ar da pe benzină – în condiţiile în care lemnele sunt de două ori mai ieftine, titrează totb.ro.

 

Deşi soluţia nu pare deloc una practică în epoca maşinilor electrice, alimentate din surse de energie verde, ea nu este deloc nouă: oamenii au creat maşini care merg pe lemne de decenii bune – în fapt, astfel de maşini erau chiar populare în perioada primului război mondial. Desigur, în timpurile moderne, aceste maşini sunt mai degrabă experimente distractive, dar se pare că mulţi şoferi din Ucraina găsesc în asta soluţia perfectă pentru problema lor şi îşi echipează maşinile cu arzătoare de lemne şi alte echipamente necesare, ca să nu mai depindă de benzină.

Spre exemplu, Eugene Chernigov (36 de ani) şi-a convertit anul trecut Opelul său vechi într-un vehicul alimentat cu lemne. Este profesor de matematică şi fizică şi a învăţat de pe internet despre cum funcţionează lemnul ca şi combustibil pentru maşină. După două luni de studiu, pornind de la documente vechi din 1939, spune că a înţeles conceptul şi, apoi, realizarea lui a fost floare la ureche. A ataşat o sobă pe lemne şi o canistră din metal în spatele maşinii sale şi le-a conectat la motor. Gazul emis de arderea lemnului ajunge în canistra de metal, unde este stocat, filtrat, răcit şi apoi transmis motorului. În acest fel, maşina lui consumă cam 20 de kilograme de lemne la 100 de kilometri, iar costurile lemnului sunt mult mai mici decât ale benzinei (cam la jumătate). În funcţie de calitatea lemnului folosit, maşina poate atinge şi până la 80 de kilometri pe oră….integral pe totb.ro

Lasati un comentariu