Alianţa UDMR- PSD-ALDE din Consiliul Local votează împotriva asfaltării străzilor de pământ. Documente neconforme

• publicat la: 23 februarie 2016
Alianţa UDMR- PSD-ALDE din  Consiliul Local   votează împotriva asfaltării  străzilor de pământ. Documente neconforme

Propunerea consilierului Ciută de includere a  străzilor  Văcărescu, Odobescu, Cerbului, Galileo Galilei, Matei Basarab, Enescu, Mioriţei, Zaharia Bârsan, Iza, Makar Alajos, Mori, Livezilor, spre asfaltare  a primit vot negativ din partea alianţei UDMR-PSD-ALDE.

Marti, 23 februarie la Primăria Carei a avut loc a doua şedinţă ordinară a Consiliului Local din luna februarie.  Pe ordinea de zi s-au găsit numai puţin de 18 proiecte de hotărâre. De departe cel mai aşteptat proiect  nu numai pentru careieni  ci şi pentru unii consilieri a fost cel pentru  aprobarea Documentaţiei tehnico-economice: ,,Modernizare infrastructura urbană prin asfaltări de carosabil şi trotuare’’

Ca de obicei, doar consilierii liberali au fost interesaţi de conţinutul acestui proiect, de numărul străzilor asfaltate,de costurile asfaltării,de lucrările efectuate în prealabil, de soarta bordurilor,de fapt, de tot ce ţine de infrastructura rutieră a municipiului Carei.

Ilie Ciută, Adrian Bucureştean şi Dan Bontea au profitat de prezenţa în sală a reprezentantului Biroului Tehnic, Francisc Rackovski, pentru a afla mai multe detalii legate de documentaţia tehnică străvezie oferită de executiv.

Dan Bontea, consilier liberal a cerut date despre existenţa bordurilor, a celor 910 guri de canal, a scurgerilor de apă pluvială sau a menţinerii cotelor la străzile propuse spre asfaltare.  Detaliile solicitate nu se regăsesc în totalitate în materialele propuse pentru această şedinţă  consilierilor locali.

Consilierul Ciută, liderul liberalilor, face un apel către administraţia Kovacs dar şi către consilierii din alianţa conducătoare din CL, de a colabora la acest proiect întru bunăstarea  careianului, mai ales a celui plătitor de taxe şi impozite locale.

,,E un proiect aşteptat de toţi careienii având în vedere situaţia mai mult decât precară a trotuarelor şi drumurilor din oraş.  Sper că acest proiect se va realiza şi nu e o păcăleală ca acum 4 ani când administraţia Kovacs a luat un credit de 7,3 milioane lei pentru reabilitare străzi din care nu s-a făcut nici până  acum niciun centimetru iar creditul BCR  a fost cheltuit pe altceva.  Sau sper că nu mai e o  ocazie de trucare a unei licitaţii ca la prima asfaltare, din 2011.  Voi vota şi acum cu inima deoarece documentaţia tehnico economică are MARI lacune.  Vă dau un exemplu-  am cerut acum o lună  de la primăria Carei o situaţie a străzilor din oraş lungime, lăţime,etc, semnată de primarul Kovacs, dar aceste date oferite nu bat cu ce ni s-a dat acum, cu materialele ce ni s-au dat pentru acest proiect.  Vă dau doar câteva exemple: strada Doina pentru  care mi s-a dat lungimea de 252m apare acum ca având 364 m sau strada George Coşbuc pentru care primarul semnează prima dată că ar avea 176 m ca acum să apară având 350 m! La fel e cu str. Uzinei, cu str.Alecsandri….  Diferenţele sunt foarte mari, cele 2 documente nu bat şi-mi pun întrebarera care dintre ele este fals.

Există o documentaţie semnată de domnul Kovacs,  sper că este perfectibilă.   Eu am o altă filosofie de viaţă,o altă abordare.  Eu nu cred că ne  putem permite să asfaltăm fără a pune borduri. ..Văd că se asfaltează toate străzile pietruite, mai puţin Danko Pista…De ce? Avem 23 de străzi de pământ, dar ne propunem să asfaltăm numai şapte.  Cu puţin efort putem să le asfaltăm şi pe celelalte. Şi aceşti locuitori au dreptul la condiţii decente în ceea ce priveşte carosabilul şi drumurile.  Propun, şi vă rog să consemnaţi, să se asfalteze străzile Văcărescu, Odobescu, Zaharia Bârsan, Mioriţei,Cerbului,Livezilor. Efortul nu depăşeşte 3 milioane de lei. C+ M este de 17 milioane, iar noi ne propunem să împrumutăm 21 milioane, deci încap şi aceste străzi de pământ care au şi canalizarea introdusă. O parte din cele pietruite nu au canalizare dar sunt propuse spre asfaltare.Nu văd în listă nici strada Independenţei care duce la gară şi ne mănâncă fonduri pentru reparaţii de două ori pe an.  Haideţi să ne mobilizăm, să facem lucrurile cum trebuie, să punem şi borduri,să avem grijă de aceste lucrări.’’

Nici în ceasul al doisprezecelea primarul Kovacs nu se dezminte  şi evită punctual propunerile pertinente ale consilierului Ciută,deviind de la subiect şi aducând vorba de centura de ocolire sau de Masterplan,lucrări care nu cad în sarcina Primăriei Carei.

Primarul Kovacs nu este de acord cu introducerea pe lista străzilor propuse spre asfaltare şi a celor de pământ menţionate de consilierul Ciută, motivând că nu dispune de fonduri:   ,,Am pus pe listă 70 de străzi la Carei şi 5 la Ianculeşti în funcţie de starea lor. Valoarea acestor lucrări este aproximată în Studiul de Fezabilitate de care sunt mulţumit,în valoare de 5.371.000 milioane euro pentru care vom accesa un credit pentru 10 ani. Nu aş dori modificarea proiectului cu includerea altor străzi. Să lăsăm pe altă dată. Lucrarea e gândită pe 2 ani şi abia în vară vor începe lucrările. Aş vrea să adaug că 75 de lei pe metru pătrat e un preţ real şi se va vedea la licitaţie. Nu e cazul să se facă bordură pentru că măreşte costurile…. Să lăsăm aceste străzi de făcut peste 2-3-4 ani…’’

Primarul face apoi comparaţie cu municipiul Satu Mare de parcă Satu Mare ar fi etalon la drumuri, mulţi dintre noi ştiind care e starea infrastructurii rutiere la Satu Mare în special în partea de intrare dinspre Carei.

A avut intervenţii şi consilierul Bucureştean … ,,Era bine dacă în deviz era cuprinsă şi montarea  bordurilor. Lucrarea ar fi mai durabilă…

Niciun consilier de la UDMR sau PSD nu a avut vreo intervenţie în cadrul proiectului  privind aprobarea Documentaţiei tehnice pentru străzile propuse spre asfaltare.

Singurul consilier din coaliţia majoritară care a luat cuvântul a fost consilierul Tempfli. Şi acest manifestându-şi susţinerea pentru proiectul iniţial susţinut de primar, fără propunerea consilierului Ciută de includere şi a celor câteva străzi de pământ.

Nici intervenţia primarului Kovacs şi nici a consilierului Tempfli nu l-au determinat pe consilierul Ciută să renunţe la amendamentul propus....nu renunţ la propunerea mea care nu are nimic cu creditul…

La presiunile celor doi, Ilie Ciută   invocă art.43 din Legea 215.

La propunerea consilierului Ciută de suplimentare a numărului străzilor de pământ pentru asfaltare, alianţa UDMR-PSD-ALDE se abţine.  Străzile propuse nu se vor asfalta.

Ulterior, consilierul Ciută  supune atenţiei celor prezenţi discrepanţa între preţurile pentru asfaltare a diferitelor străzi.  Astfel, pentru străzile pietruite apare în  documentaţşie un preţ de 115,94 lei pe mp iar la Ianculeşti, preţul devine  59,01 lei…..

comentarii

de Ing.silv.dr.Ionel LUPU la 23 februarie 2016 - 19:36

Mare miracol se mai intampla in Orasul Carei : strazile se lungesc in mod inexplicabil in cadrul documentatiilor Primariei…. Oare se dilate din cauza variatiilor de temperatura, ori din alta cauza ????????? Cine ma poate lamuri ???…

de Horia Mărieș la 23 februarie 2016 - 19:40

@George, prietene, salut!

Poți oare să-mi zici și mie ce părere-și bagă tineretul careian in chestia relatată mai jos? Ce poziția „politică” adoptați, voi tineretul?
Sunt chiar curios să o aflu! Poate mai sunt și alți curioși pe lumea asta în afară de mine.

Ignoranță, necunoașterea legislației in vigoare, amatorism, prostie, emiterea unor opinii și judecăți de valoare doar „după ureche” (după tipicul: érzem a vizeletemen), funcție doar de interesul momentan urmărit, etc., iată ce caracterizează o parte din dezbaterile ce au loc la ședințele Consiliului Local al Primăriei Municipiului Carei. Lucrurile devin și mai interesante și mult mai hilare atunci când problema este dezbătută de adevărații specialiști în baruri. La fotbal, la băutură și la femei se pricep toți chibiții.

Careianul informat ce nu poate fi manevrat lansează acum cca o oră știrea potrivit căreia „Aprobarea teraselor, (se face) în funcţie de toanele consilierilor (locali din UAT Primăria Municipiului Carei)”. M-am speriat de acest titlu fiindcă dacă lucrurile s-ar petrece astfel, ar fi pur și simplu revoltător, nu-i așa?

Citez blogherul informat: „O societate din Carei a înaintat Consiliului Local o cerere prin care a solicitat închirierea unei suprafeţe de 32 mp teren domeniu public situată în dreptul barului de la parterul unui bloc din cartierul Republicii, pe spaţiul verde dintre carosabil şi trotuar. Şeful Serviciului Urbanism din cadrul Primăriei Carei, Sebastian Egli, a propus respingerea cererii de către Consiliul Local. (N.A.: Pe bună dreptate, zic eu!) Acesta şi-a argumentat punctul de vedere prin lipsa acordului din partea locatarilor blocului la parterul căruia este situat barul.”

Kakaia balșaia prabliema!

Apoi, blogherul incepe să verse lacrimi de krokodilus pe umerii patronului, să-l căineze. Sau vrea doar să-l consoleze? Citez din nou din blogherul care nu poate fi manevrat: „Consilierul Marius Rusu a afirmat că municipiul Carei este singurul oraş din România unde sunt cerute asemenea acorduri din partea vecinilor pentru amenajarea de terase, acorduri a căror obligativitate nu este stipulată de legislaţia în vigoare. Întrucât 11 consilieri locali au votat pentru amânare, societatea solicitantă a rămas fără terasă. Patronul acesteia se pregăteşte să închidă barul, căci îşi va pierde clientela începând din 15 martie 2016, când fumatul va fi interzis în incinta localului. Singura lui salvare ar fi fost terasa respectivă, pentru care ar fi plătit bani la bugetul local, unde clienţii ar fi putut fuma în voie. Probabil că falimentul afacerii sale îi va mulţumi pe cei mai îndărătnici locatari în privinţa semnării acordului, care stau la ultimele etaje ale blocului. Dacă nu se schimbă optica consilierilor locali, aceeaşi soartă o vor avea şi celelalte localuri care intenţionează să-şi amenajeze terase pe domeniul public pentru a-şi proteja afacerile de efectele interzicerii fumatului în spaţii publice închise. Să nu uităm că şi bugetul de stat, dar şi cel local vor avea de pierdut de pe urma acestor falimente. (sic!)”

Atrag respectuos atenția afonilor si celor cărora le repugnă cartea și nu le pace cititul din consiliul local și din presa online careiană că lege in domeniu există și că acolo unde este lege, pur și simplu nu-i tocmeală.

De exemplu: LEGEA nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, Actualizata 2015, Articolul 42. Schimbarea destinatiei locuintelor, precum si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta fata de destinata initiala, conform proiectului initial al cladirii cu locuinte, se poate face numai cu avizul comitetului executiv si cu acceptul proprietarilor direct afectati cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii.

Sau, un alt exemplu: Ordinul nr. 536 din 1997 privind mediul de viata al populatiei. Art. 4. Unităţile de mică industrie, comerciale şi de prestări servicii, care pot crea riscuri pentru sănătate sau disconfort pentru populaţie prin producerea de zgomot, vibraţii, mirosuri, praf, fum, gaze toxice sau iritante etc. se amplasează în clădiri separate, la distanţă de minimum 15 m de ferestrele locuinţelor. Distanţa se măsoară între faţada locuinţei şi perimetrul unităţii. Pentru unităţile sus-menţionate se vor asigura mijloacele adecvate de limitare a nocivităţilor, astfel încât să se încadreze în normele din standardele în vigoare. Art. 5 La parterul clădirilor de locuit se pot amenaja unităţi comerciale şi de prestări servicii, precum şi camere speciale de depozitare a reziduurilor solide sau alte spaţii gospodăreşti – anexe ale locuinţelor (garaje, spălătorii, uscătorii etc.), cu condiţia ca acestea să nu constituie, prin funcţionarea lor, riscuri pentru sănătatea populaţiei sau să nu creeze disconfort; în acest scop, se vor asigura măsurile şi mijloacele necesare pentru limitarea nocivităţilor, astfel ca acestea
să se încadreze în normele din standardele în vigoare. În interiorul clădirilor cu mai multe locuinţe se pot amenaja, în cadrul acestora, mici unităţi de servire a publicului (birouri,cabinete), cu condiţia să nu producă riscuri pentru sănătate sau disconfort.”

Nu-mi mai pierd vremea cu alte citate juridice adresate consilierilor și jurnaliștilor locali afoni și total pafariști, dar umblați prin baruri. Mai puneți mâna pe cărticele fraților-barátok și nu vă mai dați chiar atât de rotunzi, că nu sunteți!

de Horia Mărieș la 24 februarie 2016 - 10:39

Statistica, bat-o vina!

Lungimi de străzi care se pare că nu se cunosc de cei care au elaborat „Documentaţi- tehnico-economică: ,,Modernizare infrastructura urbană prin asfaltări de carosabil şi trotuare”.
Apropo, cine a elaborat această documentație?
Cine este acel așa numit „Domn Proiectant” cum îl numește Domnul Francisc Rackovski?

Sunt tot felul de date, se vehiculează tot feluri de aiureli de cifre, de exemplu se pare că in documentația tehnico-economică str. George Coșbuc apare cu 350 m (conform celor scrise in articol) iar în documentul aflat pe portalul oficial al Primăriei apare cu lungimea de 176 m.
http://www.municipiulcarei.ro/media/images/informatii%20generale.ok.pdf

Este așa de greu să se măsoare lungimea reală a străzilor și să se prindă in documentatia tehnico-economică numai VALORILE REALE? Functionarii publici din cadrul Biroului Tehnic nu se pot scula din fotoliile comode pe care le au în birourile din locația Szarvas Fogadău, nu pot ieși de loc pe străzi, sau nu vor să se murdărească cu noroi pe pantofi, noroi care pe unele străzi ( de exemplu pe str. Cerbului) este până la genunchi? Atâta îngălare, atâta superficialitate, ca la BT al Primăriei Mun. Carei, mai rar!.

Ești pus să votezi/aprobi o documentație tehnico-economică incompletă, incorectă, in valoare de cca 4-5 milioane de €, (21,355 milioane LEI inclusiv TVA) care va atrage după sine un imprumut împovărător pe 10 ani, dar documentația tehnico-economică pe baza căruia trebuie sa decizi este o VARZĂ!

Nu mai găsesc acum foarte repede, așa cum ar trebui să găsesc in mod normal, postat pe portalul oficial al primariei, documentul / contractul de împrumut bancar făcut acum câțiva ani pentru asfaltare străzi și trotuare, scadență parca anul 2027.
Acolo, în documentul de împrumut bancar era lista străzilor care urmau să se asfalteze.
Unde au dispărut banii respectivi ca de asflatat nu prea s-a asfaltat nimic!
Cine i-a mâncat banii respectivi?
Szarvas Fogadău, Castelul Karlyi, sau mai precis SD DOMINIUM SRL Satu Mare?
Chiar aș fi curios să aflu răspunsul la această foarte simplă intrebare.

Dacă institutiile bancare la care se va apela pentru credit, au funcționari consțiincioși,mcompeteni, care au ochi și urechi și care știu să și citească acel document contract de imprumut bancar și pot și înțelege destinația împrumutului (asfaltare străzi si trotuare în Carei) o să primească UAT Primaria Mun. Carei un alt imprumut de 21,335 milioane lei pe o durată de 10 ani exact când o să-mi văd eu ceafa! Punem pariu că așa se vor întâmpla lucrurile??? Cine are curaj să țină acest pariu cu mine? Curaj găină că te tai!

de gigikul la 24 februarie 2016 - 10:48

deja a fost perfectat imprumutul cu banca cea mai comerciala ca doar si sefii de acolo sunt oameni si trebe sa manance si gura lor.
RUSINE primarilor care incitata lumea doar impotriva liberalilor care spun deschis ce invarteli face primaria cu banii careienilor.
pariu ca primarul va sustine toti candidatii la primarie pentru ca lupta se duce impotriva lui ciuta nu pentru bunastarea careienilor.
respect consilieru ciuta!!!

de vasile la 24 februarie 2016 - 14:24

asfaltati drumul principal ca e ca dupa razboi si pe urma cele de pamant

de B.B. la 25 februarie 2016 - 10:34

Nu pot urmari firul gandirii primarului nost’.Strada Cerbului este impracticabila de multi ani,o stie si primarul si vicele ca doar nu o data au fost pe acolo sa distribuie ajutoare europene laudandu-se ca sunt din partea administratiei locale.(uneori chiar noaptea)
Pe strada Odobescu iti rupi gatul dupa ce a trecut masterplanul pe acolo.Si…domnule primar,in vreme ce lumea se pregateste sa populeze planeta Marte,noi avem drumuri de pamant in municipiul nostru?(„megyei jogú város”-cum aveti obiceiul sa va laudati).Nu vi se pare jenant?
Sau cetatenii care stau acolo,nu sunt platitori de taxe si impozite?Eventual nu sunt la zi cu platile,au restante prea mari precum unii din fruntea urbei noastre? Mi se pare discriminatoriu.In ce priveste documentatia si ceea ce este prevazut in aceasta,teama mea este ca din nou se va face o lucrare de mantuiala iar pretul platit va fi prea mare.Si tot din banii nostri.Si asta in plin an electoral.
Felicit pozitia domnului consilier Ciuta de a fi observat si aratat
carentele noului „masterplan” si atitudinea consilierilor PNL .Pacat ca sunt singurii care mai sunt de partea careienilor.

de doru la 25 februarie 2016 - 13:10

Unitate să îl votam pe dn. Ciută agenție.,?????nu votați candidații ….psd ..alde ca șanț pe mâna cu udmr psd soi! Alde nu au nici o șansă vor doar să rupă voturile românilor adică să nu voteze cu dn ….ciuta

de orhideea la 25 februarie 2016 - 14:39

Este revoltator cum arata drumurile din acest oras.Si pe stazile cu pamant stau tot cetateni ai acestui oras si nu este corect deloc ca aceste strazi nu beneficiaza de inbunatatire cu toate ca si noi platim IMPOZITE la zi.EX.str Morii. arata ca dupa bombardare nu se face absolut nimic de 15 ani cel putin la toate sesizarile la primarie ni sa spus ca pana nu aste canalizare nu se poate acum cei de la apserv au distrus si acel mic trotuar care mai era cu siguranta nici acesta nu va mai fii reparat .Daca tot sa laut bani din banca pentru asfaltare asa era corect sa faca tot acuma ca pentru reparatii se mai gasaeau fonduri dar acele strazi care acum nu vor fii facute nu stiu cand mai apuca ,stiu multi destepti spun sa avem rabdare dar cat 10 20 ani???Este bataie de joc fata de locuitorii orasului!!!D nul CIUTA va felicit pentru efortul depus pentru noi cetatenii platitori de taxe si impozite sunteti printre putinii care ne reprezinta.SUCCES LA ALEGERI!!!

de Horia Mărieș la 25 februarie 2016 - 14:59

@B.B. la 25 February 2016 – 10:34

Chiar ați trăit cu speranța că ar un fir (al gândirii) de urmărit?
De unde atâta fir la ioc gândire?

de Horia Mărieș la 25 februarie 2016 - 15:02

Erată mai sus: „… ar fi un fir (al gândirii) de urmărit?”
Scuze.

de B.B. la 26 februarie 2016 - 08:00

@ Horia Mărieș: Am sperat și eu.Adevărul e că se constată un mare dispreț al mai marilor urbei noastre față de cetățeni.Constatarea vine din modul în care se introduc tot felul de proiecte spre aprobarea Consiliului Local conținând vădite interese de grup și nicidecum ale comunității,acestea fiind oricum votate de grupul de interes UDMR+PSD+ALDE.Oare ce-i leagă pe aceștia de s-au înfrățit.Răspunsul este evident,nu mai trebuie să-l dăm.Nimeni,dar absolut nimeni nu face vre-o remarcă,nimeni nu aduce vre-o corecție,în afara consilierilor PNL,care fiind în minoritate nu pot face prea multe.

de Horia Mărieș la 26 februarie 2016 - 11:45

@B.B. la 26 February 2016 – 08:00

Corecte constatări. Corecte, cam triste, dar mai ales dezarmante.
Însă, speranța (în mai bine) moare ultima.
Trebuie ajutată (musai), să nu moară, altfel trăim fără pe lumea asta foarte faină fără nici un rost.

de pe surse la 27 februarie 2016 - 06:30

Asfaltam drumuri si peste doi ani vine masterplan 2 cu peste 20 de strazi desfacute! Cate strazi asfaltate vor fi sparte atunci?
Asfaltam strazile pentru voturi iar restu o sa vedem noi! Ciume ce sunteti si noi prosti cand va votam.

Lasati un comentariu