Guvernul anuţă eliminarea obligativităţii Contribuţiei la Sănătate

• publicat la: 6 februarie 2016
Guvernul anuţă eliminarea obligativităţii Contribuţiei la Sănătate

Contribuția minimă de 5,5% din salariul minim pe economie pe care ar fi trebuit să o plătească toți românii care nu înregistrează venituri a provocat o adevărată isterie pe internet.  Zvonurile, bârfele și șușanale au circulat atât de intens și au fost atât de umflate încât unii  români din diaspora au ajuns să creadă că vor plăti obligatoriu către statul român  5,5% din salariul pe care îl câștigă legal peste hotare.

Această contribuție, introdusă în codul fiscal de către guvernul Ponta se referea la persoanele care nu au declarat nici un venit și care nu muncesc nicăieri în lume cu forme legale. De exemplu dacă un român muncea în Italia și plătea asigurări acolo nu era obligat să plătească această contribuție.

Chiar și așa, guvernul Cioloș a decis să rupă pisica și să elimine obligativitatea   acestui tip de contribuție care va deveni opțională, conform declarațiilor făcute de secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș, postului Digi24. Acesta a confirmat că se lucrează la un proiect care va elimina obligativitatea taxei pentru sănătate dar și a altor taxe care nu își au rostul și mai mult îi încurcă pe funcționarii statului român.

Practic cetățenii români  care nu înregistrează nici un fel de venit legal în România sau peste hotare vor plăti opțional această contribuție. În cazul în care aleg să nu o plătească atunci vor beneficia, pe teritoriul statului român, doar de servicii medicale de urgență, la fel cum se întâmplă în majoritatea statelor europene.

sursa cyd.ro

Lasati un comentariu