„În patria lui Coșbuc” la 150 de la nașterea poetului

• publicat la: 20 septembrie 2016
„În patria lui Coșbuc” la 150 de la nașterea poetului

Biblioteca Județeană Satu Mare, în parteneriat cu Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „George Emil Palade”, organizează marți, 20septembrie, în Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr”, cu începere de la ora 1200, o serie de activități omagiale dedicate împlinirii a 150 de ani de la nașterea poetului, publicistului și traducătorului George Coșbuc.

Reunite sub genericul „În patria lui Coșbuc”, activitățile vor debuta cu trecerea în revistă a celor mai însemnate momente din biografia poetului omagiat, lucrare redactată și prezentată de prof. de la catedra de limba și literatura română, d-na Felicia Toma, completată de lucrarea bibliotecarei Maria Rusu, care va aduce aspecte inedite referitoare la viața scriitorului.

Elevi ai claselor IX-XI de la Liceul „George Emil Palade” vor recita din creațiile lirice ale poetului, în acompaniamentul muzicii inspirate de poezia lui Coșbuc.

În intervalul orar 1200-1600, bibliotecarii din cadrul Secției de împrumut pentru copii vor oferi „În dar, de la Coșbuc” pliante cuprinzând informații despre viața și activitatea personalității omagiate, dar și răvașe conținând o parte din creațiile lirice ale poetului.

Activitățile vor fi completate cu expoziții de carte, organizate în toate secțiile și filialele instituției.

Liviu Rebreanu a declarat într-un articol publicat la 14 mai 1918, imediat după moartea poetului, în ziarul „Lumina”, din Bucureşti: „Coşbuc e primul poet pe care-l dă Ardealul literaturii româneşti. Ardelean a rămas toată viaţa. Până şi în graiul viu păstrase o notă ardelenească, particulară, care îi şedea bine. Aici în ţară dragostea lui a fost pentru cele şase milioane de ţărani. Simţea o fraternitate profundă cu dânşii… A răsărit deodată, fără să-l ştie nimeni, fără să facă ucenicia cafenelelor şi bisericuţelor bucureştene. Şi a biruit împotriva tuturor celor scufundaţi în inimaţii şi neputinţe. A adus lumină, sănătate, voioşie. Scrisul lui Coşbuc trăieşte şi va trăi cât va trăi neamul românesc.”

La împlinirea celor 150 de ani de la naștere, bibliotecarii sătmăreni îi aduc un pios omagiu marelui poet George Coșbuc.

Buletinde Carei, sursa Biblioteca Județeană

Lasati un comentariu