Ora de iarnă. Vom dormi mai mult cu o oră

• publicat la: 28 octombrie 2016
Ora de iarnă. Vom dormi mai mult cu o oră

România trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora oficială de iarnă, ora 4.00 urmând să devină ora 3.00.

Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pămînt acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.

Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2.

România se afla în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită „timpul legal român”.

Convenţia a fost semnată de România în 1979, iar în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene. În 1996, ţinînd cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

Trecerea la ora de iarnă, ora Europei Orientale, nu va modifica mersul trenurilor în vigoare până la acea dată, a anunţat printr-un comunicat  CFR Călători.

Trenurile de călători vor pleca din staţiile de formare după ora oficială de vară până în noaptea de 29 spre 30 octombrie ora 4.00, care devine ora 3.00.

Medicii consideră că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de iarnă, deoarece trebuie să se culce cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

Alături de oboseala, poate apărea si o usoară depresie, dar si o lipsa a poftei de mâncare. Toate acestea se traduc printr-o astenie de toamnă sau de primăvară, in functie de momentul din an despre care vorbim.

Nu va fi foarte usor sa vă  obisnuiti cu schimbarea, specialistii sustinând ca poate dura până la o lună revenirea. Pentru ca procesul de acomodare să fie mai rapid, trebuie să aveți grijă  ca orarul de somn să  fie unul sanatos, sa conțină  miscare cel putin o jumătate de oră zilnic, pentru a scăpa de starea de depresie.

Lasati un comentariu